Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Τι σημαίνει για το μέλλον της Βραζιλίας η νίκη του ακροδεξιού Μπολσονάρου;


Τι φέρνει η επόμενη μέρα μετά την σαρωτική επικράτηση του αμφιλεγόμενου πολιτικού στις
εκλογές της Βραζιλίας - Οι μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει άμεσα - Σαλβίνι: «Και στη Βραζιλία οι πολίτες έδιωξαν την αριστερά!» - Συγχαρητήρια και από Λεπέν
Η χθεσινοβραδυνή σαρωτική νίκη του ακροδεξιού Ζαιχ Μπολσονάρου στις προεδρικές εκλογές της Βραζιλίας έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις όχι μόνο σε εγχώριο, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, με πολλά διεθνή ΜΜΕ να εκφράζουν φόβους ότι ξεκινά μια νέα «σκοτεινή» εποχή για την χώρα.
Όλο το περασμένο χρονικό διάστημα, οι πολιτικοί αντίπαλοι του νοσταλγού της Χούντας, Ζαϊχ Μπολσονάρου, έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι η εκλογή ενός τόσο ακραίου πολιτικού θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών της χώρας.
Αυτούς ακριβώς τους φόβους έσπευσε να κατευνάσει ο Μπολσονάρου στην νικητήρια ομιλία του, κατά την οποία υπογράμμισε πως η κυβέρνησή του θα υπερασπιστεί με πάθος τη δημοκρατία, την ελευθερία και το σύνταγμα της Βραζιλίας. «Αυτό δεν είναι δέσμευση του κόμματος, ούτε ο λόγος ενός άνδρα. Είναι ένας όρκος μπροστά στον Θεό» είπε χαρακτηριστικά ο Μπολσονάρου.

Η ομιλία του Μπολσονάρου μετά την εκλογική του νίκη έδωσε μια γεύση για το τι πρόκειται να ακολουθήσει, όπως και τα ζητήματα που θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος της νέας κυβέρνησης. «Πιστεύω στον λαό της Βραζιλίας και ελπίζω ότι μαζί θα δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό το μέλλον θα γίνει πραγματικότητα μέσα από τις προσπάθειες της κυβέρνησης, που θα δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης για όλους. Αυτό σημαίνει ότι ο δημόσιος τομέας θα συρρικνωθεί, όσον αφορά στην δομή του και στην γραφειοκρατία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπολσονάρου, προσθέτοντας ότι ως πρόεδρος θα «διαλύσει τα γραφειοκρατικά εμπόδια και θα προσφέρει στους επιχειρηματίες μεγαλύτερη ελευθερία».
Ακόμα ένα σημαντικό ζήτημα για την κυβέρνηση Μπολσονάρου, που κατείχε κεντρική θέση στην προεκλογική ατζέντα του ακροδεξιού πολιτικού, είναι η καταπολέμηση του εγκλήματος. Ο Μπολσονάρου είχε δηλώσει προεκλογικά ότι πρόκειται να βγάλει τον στρατό στους δρόμους, προκειμένου να κάνει ασφαλέστερη την ζωή των πολιτών, απηχώντας - κατά πολλούς - τις αμφιλεγόμενες πρακτικές του Φιλιππινέζου ομολόγου του, Ροντρίγκο Ντουτέρτε

Ιδιωτικοποιήσεις και περιστολή των δημοσίων δαπανών

Η κυβέρνηση της άκρας δεξιάς υπό τον Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος εξελέγη την Κυριακή νέος πρόεδρος της Βραζιλίας, θα «αλλάξει το οικονομικό μοντέλο της χώρας», προωθώντας ένα ιδιαίτερα ευρύ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και προχωρώντας στην περιστολή των δημοσίων δαπανών, δήλωσε ο Πάουλου Γκέτζις, που έχει ήδη αναγγελθεί ότι θα είναι ο επόμενος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.

«Η Βραζιλία γνώρισε 30 χρόνια ανεξέλεγκτων δημοσίων δαπανών (...) ακολούθησε ένα μοντέλο το οποίο διέφθειρε την πολιτική και προκάλεσε την αύξηση των φόρων, των επιτοκίων και του χρέους, όπως μια χιονοστιβάδα», δήλωσε ο γκουρού για οικονομικά θέματα του εκλεγμένου προέδρου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Ο Γκέτζις, 69 ετών, που πήρε διδακτορικό από το πανεπιστήμιο του Σικάγου, λίκνο του νεοφιλελευθερισμού, επέκρινε με σφοδρότητα «το σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο».

«Αυτό το μοντέλο είναι πολύ κακό, είμαστε φυλακισμένοι εξαιτίας της ασθενικής μας ανάπτυξης», τόνισε.

Η Βραζιλία βγήκε με πολύ κόπο από μια από τις χειρότερες υφέσεις στην ιστορία της, αφού είδε το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται κατά 3,5% το 2015 και το 2016, ενώ καταμετρά σχεδόν 13 εκατομμύρια άνεργους.

Ο Γκέτζις υπογράμμισε ακόμη ότι η κυβέρνηση υπό τον Μπολσονάρου θα μελετήσει και θα θέσει σε εφαρμογή αφού αναλάβει την εξουσία, τον Ιανουάριο, μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και στις συντάξεις, μέτρα εξαιρετικά αντιδημοφιλή που όμως επιχειρηματίες και οι αγορές χαρακτηρίζουν απαραίτητα για να μειωθεί το χρέος.

Επέμεινε πως πρέπει να «επιταχυνθεί ο ρυθμός των ιδιωτικοποιήσεων» που άρχισε η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Μισέλ Τέμερ, που έθεσε ήδη σε εφαρμογή στα τέλη του 2016 μια θεραπεία λιτότητας, αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την έγκριση μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό σύστημα της Βραζιλίας.


Σαλβίνι: «Και στη Βραζιλία οι πολίτες έδιωξαν την αριστερά!»

Ο Ματέο Σαλβίνι συνεχάρη τον Ζαΐχ Μπολσονάρου για τη νίκη του και ζήτησε την έκδοση του Τσέζαρε Μπατίστι

Ο Ματέο Σαλβίνι επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Λέγκα στην Ιταλία και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χαιρέτισε τη νύκτα τη νίκη του Ζαΐχ Μπολσονάρου στις προεδρικές εκλογές της Βραζιλίας και δήλωσε ότι αναμένει την έκδοση στη Ρώμη του Τσέζαρε Μπατίστι, του Ιταλού συγγραφέα, πρώην μέλους μιας παράνομης ακροαριστερής οργάνωσης, που έχει καταδικαστεί για ανθρωποκτονίες στην πατρίδα του.

«Και στη Βραζιλία οι πολίτες έδιωξαν την αριστερά! Καλή δουλειά στον πρόεδρο Μπολσονάρου, η φιλία μεταξύ των λαών μας και των κυβερνήσεών μας θα γίνει ακόμη πιο ισχυρή», έγραψε ο Σαλβίνι στο Twitter.

«Και έπειτα από χρόνια μάταιων προσφυγών, θα ζητήσω να εκδώσουν στην Ιταλία τον κόκκινο τρομοκράτη Μπατίστι», πρόσθεσε.

Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Μπολσονάρου είχε δεσμευθεί να εκδώσει τον Μπατίστι.

Πρώην μέλος μιας ακροαριστερής οργάνωσης, που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική από την ιταλική δικαιοσύνη, ο Τσέζαρε Μπατίστι καταδικάστηκε ερήμην σε ισόβια το 1993 στην Ιταλία για τέσσερις ανθρωποκτονίες και συνέργεια σε άλλες ανθρωποκτονίες στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Σήμερα, σε ηλικία 63 ετών, εξακολουθεί να δηλώνει αθώος και ζει αυτοεξόριστος στη Βραζιλία από το 2004, αφού πέρασε 15 χρόνια στη Γαλλία, όπου έχαιρε της στήριξης πολιτικών και καλλιτεχνών.

Τα τελευταία χρόνια η Ιταλία έχει ζητήσει επανειλημμένα την έκδοσή του.

Στα μέσα Οκτωβρίου ο Μπατίστι είχε δηλώσει ότι, ακόμη κι αν εκλεγεί, ο Μπολσονάρου δεν μπορεί να αποφασίσει μόνος του για την έκδοσή του: «Αυτές τις αποφάσεις δεν τις παίρνει η εκτελεστική εξουσία, αλλά η δικαστική», είχε τονίσει, εξηγώντας ότι το Ανώτατο Δικαστήριο δεν έχει ακόμη αποφασίσει για το καθεστώς που θα του δώσει.


Συγχαρητήρια από Λεπέν, ανησυχία από Μακρόν

Η ηγέτιδα της ακροδεξιάς στη Γαλλία Μαρίν Λεπέν ευχήθηκε «καλή τύχη» στον νέο πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, την ώρα που το κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και τα κόμματα της αριστεράς εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη νίκη του ακροδεξιού υποψήφιου.

«Καλή τύχη στον νέο πρόεδρο Μπολσονάρου, ο οποίος πρόκειται να βελτιώσει την οικονομική και δημοκρατική κατάσταση και την κατάσταση ασφαλείας που κινδυνεύουν στη Βραζιλία», επεσήμανε η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού στο Twitter.

Σύμφωνα με την Λεπέν, «οι Βραζιλιάνοι τιμώρησαν τη γενικευμένη διαφθορά και την τρομακτική εγκληματικότητα που ευημερούσαν υπό τις ακροαριστερές κυβερνήσεις».

Αντίθετα το κόμμα του Μακρόν, La Republique En Marche, εξέφρασε την ανησυχία του για τη νίκη του Μπολσονάρου. «Καμία δημοκρατία δεν είναι προστατευμένη», επεσήμανε η εκπρόσωπος του κόμματος Ορόρ Μπερζέ στο Twitter, τονίζοντας ότι «οι δημοκράτες, οι φιλελεύθεροι έχουν ευθύνη για το αποτέλεσμα».

Ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ δήλωσε μέσω Twitter ότι σκέφτεται τους Βραζιλιάνους, «οι οποίοι είδαν να εκλέγεται ένας ξενοφοβικός, ομοφοβικός, μισογύνης, θαυμαστής της δικτατορίας, εχθρός των μέσων ενημέρωσης και ερασιτέχνης των fake news».

«Από τη μία ήπειρο ως την άλλη, από τον Ορμπάν ως τον Τραμπ, από τον Σαλβίνι ως τον Μπολσονάρου, η δημοκρατία κλονίζεται. Οι εθνικιστές κερδίζουν και εκμεταλλεύονται την οργή των λαών», πρόσθεσε.

Συγχαρητήρια και από τον Τραμπ

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε το βράδυ της Κυριακής στον υποψήφιο της άκρας δεξιάς Ζαΐχ Μπολσονάρου για να τον συγχαρεί μετά τη νίκη του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη χθες στη Βραζιλία, γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος.

«Ο πρόεδρος Τραμπ τηλεφώνησε το βράδυ στον εκλεγμένο πρόεδρο της Βραζιλίας Μπολσονάρου για να τον συγχαρεί, όπως και τον λαό της Βραζιλίας, για τις σημερινές (σ.σ. χθεσινές) εκλογές», αναφέρει δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σάρα Χάκαμπι Σάντερς.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να «εργαστούν πλάι-πλάι για να βελτιωθούν οι ζωές των πολιτών των ΗΠΑ και της Βραζιλίας» καθώς και να διαδραματίσουν «ηγετικό ρόλο» στην αμερικανική ήπειρο, προστίθεται στο ίδιο κείμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου