Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2018

Πολιτικό αδιέξοδο στη Σουηδία: Ολοταχώς για πρόωρες εκλογές


Ενισχυμένο εμφανίστηκε το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών
Δημοκρατών και επιδιώκει να παίξει ρόλο ρυθμιστή της πολιτικής ζωής στη Σουηδία
Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών στη Σουηδία, Στέφαν Λεβέν δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση, με αποτέλεσμα η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών να αποτελεί το πιο πιθανό σενάριο.
Την εξουσία στη Σουηδία ασκεί υπηρεσιακή κυβέρνηση με επικεφαλής τον Λεβέν μετά τις βουλευτικές εκλογές της 9η Σεπτεμβρίου, στις οποίες οι σχηματισμοί της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς συγκέντρωσαν σχεδόν το ίδιο ποσοστό, αλλά κανείς δεν κατάφερε να εξασφάλισε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Αντίθετα ενισχυμένο εμφανίστηκε το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών και επιδιώκει να παίξει ρόλο ρυθμιστή της πολιτικής ζωής στη Σουηδία

Ούτε ο κεντροαριστερός συνασπισμός του Λεβέν ούτε ο κεντροδεξιός συνασπισμός κομμάτων θέλουν να καταλήξουν σε συμφωνία που θα δώσει λόγο στο ακροδεξιό κόμμα στην πολιτική ζωή.


«Υπό το φως των αποκρίσεων που είχα μέχρι τώρα, στην παρούσα κατάσταση, δεν υπάρχει πιθανότητα για εμένα να οικοδομήσω έναν συνασπισμό που να μπορεί να γίνει αποδεκτός από το κοινοβούλιο», είπε ο Λεβέν στους δημοσιογράφους, ενώ τόνισε πως δεν έχει εγκαταλείψει εντελώς τις προσπάθειες και ότι είναι έτοιμος να δοκιμάσει και πάλι, αν η κατάσταση αλλάξει.

Ο ηγέτης της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης Συμμαχία, Ουλφ Κρίστερσον, έχει ήδη προσπαθήσει και αποτύχει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της Βουλής θα συναντήσει τους ηγέτες των κομμάτων στη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, εκτός από την περίπτωση κατά την οποία ένα ή περισσότερα κόμματα αλλάξουν τη θέση τους, η διεξαγωγή νέων εκλογών μοιάζει το πιο πιθανό σενάριο.

Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου