Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Ποια είναι η μονάδα RENEA της αλβανικής αστυνομίας που συμμετείχε στην εκτέλεση Κατσίφα;

 Η επίλεκτη και σκληροτράχηλη ομάδα δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ΄90,
όταν η χώρα μαστιζόταν από ένα πρωτόγνωρο κύμα εγκληματικότητας, μετά την πτώση του κομμουνισμού - Ακούγεται ότι λογοδοτεί απευθείας στον Έντι Ράμα, ενώ εκπαιδεύεται για συνθήκες πολέμου
Το πιο άρτια εκπαιδευμένο τμήμα της αλβανικής Αστυνομίας ονομάζεται RENEA και αποτελεί τον φόβο και τον τρόμο των πολιτών της Αλβανίας. Πρόκειται για μία επίλεκτη και σκληροτράχηλη ομάδα, μέλη της οποίας και συμμετείχαν στη δολοφονία του ομογενούς Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Βουλιαράτες Αργυροκάστρου. Το ακρωνύμιο του σώματος αναφέρεται ως «τμήμα εξουδετέρωσης ένοπλων στοιχείων» και δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, όταν η χώρα μαστιζόταν από ένα πρωτόγνωρο κύμα εγκληματικότητας, μετά την πτώση του κομμουνισμού.


 


Ως βασικό στόχο η νεοσύλλεκτη ομάδα είχε την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, τη διαχείριση ομηριών και ειδικών περιπτώσεων ένοπλου εγκλήματος. Την ομάδα αυτή αποτελούν αρχικά 200 άτομα, τα οποία αρχικά εκπαιδεύονταν από μία γερμανική αντίστοιχη ομάδα και μετά μία βρετανική. Γεγονός παραμένει πως άνδρες της αστυνομίας ή του στρατού προετοιμάζονταν πολλούς μήνες και μάλιστα στο εξωτερικό για να γίνουν δεκτοί από το σώμα αυτό, το οποίο θεωρήθηκε ως η ελίτ των αρχών ασφαλείας της γειτονικής χώρας.


 


Το σώμα πλέον έχει τρείς βάσεις: στα Σκόδρα, τα Τίρανα και το Φίερι, ενώ όπως αποδείχθηκε και στην περίπτωση του Κωνσταντίνου Κατσίφα έχουν στη διάθεσή τους πλωτά και ελικόπτερα. Ακούγεται ότι λογοδοτεί απευθείας στον Έντι Ράμα, ενώ εκπαιδεύεται για συνθήκες πολέμου. Από την αρχή της λειτουργίας της, μετράει και απώλειες, καθώς έχει χάσει τέσσερις άνδρες κατά τη διάρκεια ειδικών αποστολών, ενώ δεκάδες έχουν τραυματιστεί.

Τα μέλη της RENEA πάντως συνεργάζονται συχνά και με τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας. Κάτι που αποτελεί κοινό μυστικό επίσης είναι ότι αυτή η περιβόητη ολιγομελής ομάδα δεν ακολουθεί τους κανόνες της αστυνομίας, έχοντας πολύ μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου