Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Κερδήθηκε το στοίχημα, τα προβλήματα παραμένουν


Απολογισμός ενάμιση χρόνου λειτουργίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος - Αμοιβαίες φιλοφρονήσεις αλλά και αιχμές μεταξύ κυβέρνησης και Δρακόπουλου κατά την πρώτη συνέντευξη τύπου στο ΚΠΙΣΝ

Συνέντευξη τύπου με αφορμή τη συμπλήρωση ενάμιση χρόνου λειτουργίας του ΚΠΙΣΝ συγκάλεσαν τα μέλη του ΔΣ του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σήμερα παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Παρούσα και η νέα Πρόεδρος του ΚΠΙΣΝ Λυδία Κονιόρδου ενώ υπήρξε και απευθείας σ'ύνδεση με το γραφείο του Προέδρου Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Ανδρέα Δρακόπουλου ο οποίος ευχαρίστησε όλες τις πλευρές για τη συμβολή τους.

Χαιρετίζοντας ως σημαντική “χειρονομία” όπως την αποκάλεσε την ύπαρξη ενός τόσο σπουδαίου έργου πολιτισμού ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν ξέχασε να αναφερθεί στο κερδισμένο στοίχημα της ομαλούς λειτουργίας του Κέντρου Πολιτισμού ως δημόσιου πλέον έργου αφήνοντας αιχμές για τις παλαιότερες ανακοινώσεις του Προέδρου του Ιδρύματος αναφορικά με τον δημόσιο χαρακτήρα: “ Πριν από δυο μέρες ήρθα Αθήνα από ένα μακρινό ταξίδι στην Ανατολή και ο πρωθυπουργός μου είπε ότι συνάντησε έναν ξένο επιχειρηματία που του δήλωσε ότι τον εξέπληξαν όσα είδε εδώ διότι είχε άλλη εικόνα για την Ελλάδα. Πίστευε την καταστροφολογία στην οποία αναφέρονται οι ελληνικές εφημερίδες . Ωστόσο τα πράγματα γίνονται και απόδειξη είναι το μέρος που είμαστε τώρα” τόνισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Οικονομικών.





“Όταν είχαμε ξανασυναντηθεί εδώ για την τελετή παράδοσης ο κύριος Δρακόπουλος είχε αναφερθεί σε διάφορα ανησυχητικά e-mails, τα οποία λαμβάναμε και εμείς, σχετικά με την τύχη του θα είχε ο χώρος από τη στιγμή που θα περνούσε στο Δημόσιο. Τότε ο κόσμος αναρωτιόταν: που αφήνετε αυτό το εγχείρημα; Θα το καταστρέψει το δημόσιο είχε πει”. Αυτή τη στιγμή, ωστόσο, το στοίχημα φαίνεται, να κερδίζεται, τουλάχιστον προς το παρόν: “Ελπίζω να τους διαψεύσουμε όλοι μαζί. Το λέω με πραγματική έννοια: ο δημόσιος τομέας μπορεί να είναι στην Ελλάδα μέρος της λύσης και όχι πάντα μέρος του προβλήματος. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι είχαμε Δημόσιο αλλά δεν κρατήσαμε αρκετά το δημόσιο χαρακτήρα” τόνισε με έμφαση και κατέληξε ότι ένα τόσο ωραίο έργο δεν μπορεί παρά να συνιστά ένα εγκάρδιο χαίρε σε έναν καλύτερο κόσμο.

Στη σύγχυση που υπάρχει σχετικά με το τι είναι ακριβώς και πως λειτουργεί το ΚΠΙΣΝ αναφέρθηκε με τη σειρά του ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης ο οποίος φρόντισε να ξεκαθαρίσει το τοπίο: “Στο ΚΠΙΣΝ δρουν και λειτουργούν τρεις φορείς: η Εθνική Βιβλιοθήκη, η Εθνική Λυρική Σκηνή και η ανώνυμη εταιρεία του Κέντρου Πολιτισμού. Καθένας από τους φορείς εποπτεύεται από διαφορετικό υπουργείο. Η ΕΒΕ από το υπουργείο Παιδείας.

Η ΕΛΣ από το υπουργείο Πολιτισμού για το Κέντρο από το υπουργείο Οικονομικών. Επιπλέον ο καθένας τους έχει διαφορετική νομική μορφή: η ΕΒΕ Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, η ΕΛΣ Νομικό πρόσωπο Ιδιωτικού δικαίου, η ανώνυμη εταιρεία ειδικού σκοπού εκτός Δημοσίου λογιστικού το ΚΠΙΣΝ ΑΕ. Η συνλειτουργία αυτών των φορέων παρουσιάζει εκ των πραγμάτων εγγενείς δυσκολίες αλλά παραταύτα όλα πήγαν καλά” είπε μεταφέροντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας αλλά ωστόσο δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα άπειρα προβλήματα που προκύπτουν όχι μόνο από τη “συγκατοίκηση” των διαφορετικών φορέων αλλά και από τον τρόπο λειτουργίας της Εθνικής Βιβλιοθήκης-κυρίως στο απτό πρόβλημα της ύπαρξης προσωπικού: “Η συνεργασία εξελίχθηκε ομαλά. Αυτή η τεραστίων διαστάσεων συγκατοίκηση για τρεις προκαλεί τεράστιο αριθμό ποικίλων προβλημάτων από απλά και τρέχοντα, μέχρι περισσότερο δομικά και σύνθετα. Εκατοντάδες τέτοια προβλήματα αντιμετωπίστηκαν με καλή θέληση και λύθηκαν". Ενώ, σε ό,τι αφορά στην ΕΒΕ πρόσθεσε πως έχοντας την θερμή συμπαράσταση του υπουργείου Παιδείας είδε τον προυπολογισμό να εκτινάσσεται από τις 240.000 € (τη χρονιά που ανέλαβε πρόεδρος) στα 8.341.000 € για το 2018. Μπορούμε πια να κάνουμε τη δουλειά μας. Δεύτερον το έργο της μεταστέγασης που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία εμπεριείχε και ένα τεράστιο όγκο έργων υποδοχής όποιος μένει ακόμα αφανής στο αναγνωστικό κοινό και θα αναδειχθεί μόνο όταν η ΕΠΕ φτάσει στην πλήρη λειτουργία της. Τρίτον η ΕΒΕ στην πραγματικότητα δεν εχει έρθει ακόμα στο ΚΠΙΣΝ, δεν έχει ξεκινήσει δηλαδή η πλήρης και κανονική λειτουργία της. Από τις 2 Ιουλίου λειτουργούν δοκιμαστικά κάποια τμήματα όπως το τμήμα περιοδικών. Λειτουργεί επίσης εν μέρει και το δανειστικό τμήμα. Προφανώς το περιορισμένο ωράριο που έχουμε δεν είναι αυτό που επιθυμούμε καθώς δεν είναι αυτό το οποίο περιμένει η κοινωνία, ούτε αυτό για το οποίο έγινε αυτή η τεράστια δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Επιπλέον η ΕΒΕ διεκδικώντας την δική του διακριτή φυσιογνωμία και παρουσία στο κέντρο διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων λόγου” κατέληξε με την ομιλία του.

Μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη από τη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος δήλωσε πως: «Ένα καλό αποτέλεσμα δεν βγαίνει εύκολα. Έχει έρθει μέσα από χρόνια πολύ καλής συνεργασίας του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, μια συνεργασία που αντίστοιχη της δεν έχει προηγούμενο σε παγκόσμιο επίπεδο. Έχουμε δείξει, όχι μόνο με τα λόγια μας αλλά και με τα έργα μας, εδώ και δεκαετίες, ότι πιστεύουμε στην Ελλάδα, πιστεύουμε στους ανθρώπους της, και για αυτό είμαστε εδώ. Η επιτυχία αυτού του έργου -που διαπνέεται από ένα όραμα που υπερβαίνει τον τόπο στον οποίο βρίσκεται- συνδέεται άμεσα με τον ανθρώπινο παράγοντα. Όλοι εργαζόμαστε για έναν κοινό σκοπό: να πάει καλά η λειτουργία του ΚΠΙΣΝ και να παραμείνει ένα έργο που δεν ανήκει σε κανέναν και ανήκει σε όλους».

Στα προβλήματα λειτουργίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στη νέα της Στέγη αναφέρθηκε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιώργος Κουμεντάκης τονίζοντας πως "Η ΕΛΣ μετεγκαταστάθηκε στο ΚΠΙΣΝ, τον Μάρτιο του 2017, κρατώντας τον ίδιο αριθμό προσωπικού και το ίδιο ύψος επιχορήγησης σε σύγκριση με την προηγούμενη λειτουργία της. Ο όγκος των εργασιών, ωστόσο, υπερδιπλασιάστηκε, καθώς πλέον λειτουργούμε σε δύο σκηνές, πραγματοποιώντας παραγωγές πολύ μεγαλύτερου μεγέθους, ανάλογες με το επίπεδο που επιβάλει η παρουσία μας στο ΚΠΙΣΝ" τόνισε δινοντας έμφαση στο τεράστιο εγχείρημα της μετεγκατάστασης που δεν είναι χωρίς δυσκολίες. "Διαχειριστήκαμε τη συγκεκριμένη "επικίνδυνη αποστολή", σεβόμενοι απόλυτα τη γενικότερη δημοσιονομική πολιτική και έχοντας την πολύτιμη δωρεά για την μετεγκατάστασή μας και από το ΙΣΝ".Μιλώντας με αριθμούς τα 12,5 εκατομμύρια που λαμβάνει για καλλιτεχνικό έργο, μισθοδοσίες, κλπ, υποχρεούται πια να δίνει τα 4,7 εκατομμύρια στην ΚΠΙΣΝ Α.Ε. (του χρόνου με τις προσαυξήσεις θα γίνουν 5 εκατομμύρια ευρώ)”.

Σε αυτό ακριβώς το θέμα αναφερθήκαμε, με ερώτηση μας ως “Πρώτο Θέμα”: στο πως, δηλαδή, μπορούν να καλυφθούν αυτές οι τεράστιες ανάγκες από την παρούσα χρηματοδότηση, που δείχνει τουλάχιστον ανεπαρκής-δεδομένων και των μεγάλων λειτουργικών εξόδων. Η απάντηση ήταν ότι αυτό συμβαίνει μέσω έκτακτων επιχορηγήσεων, κάτι που προφανώς αποκλείει το χαρακτήρα της μόνιμης και τακτικής χρηματοδότησης που θα έλυνε εναπροβλημα που σοβεί ακόμα και δυσχεραίνει το έργο της ΕΛΣ. Τα ωραία πράγματα, στα οποία αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, κρύβουν και μεγάλες απαιτήσεις καθώς η λειτουργία του Κέντρο Πολιτισμού είναι σημαίνουσα μεν αρκετά κοστοβόρος δε.




Τίνα Μανδηλαρά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου