Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδας : Είναι δυνατή η επιβολή ειδικών τελών στο Αεροδρόμιο


Ο Δήμος κατόπιν απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου παρείχε με εντολή του πληρεξουσιότητα σε Δικηγορική Εταιρεία η οποία εχει ήδη προβεί σε δύο σοβαρότατες ενέργειες.
Η πρώτη ενέργεια είναι η αναφορά προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Η δεύτερη ενέργεια είναι η καταγγελία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπου ζήτησε τη λήψη μέτρων και κατάγγειλε για λογαριασμό του Δήμου μας, τη μη συμμόρφωση της χώρας με τους ισχύοντες κανόνες ενωσιακού δικαίου και του I.C.A.O. που αφορούν στην προστασία τον πληττόμενων περιοχών του Δήμου από τον περιβαλλοντικό - αεροπορικό θόρυβο που προέρχεται από τη λειτουργία του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Η νομική ανάλυση των παρεμβάσεων που έγιναν εκτείνεται σε ένα κείμενο 45 σελίδων που επικεντρώνεται στα σημεία παραβατικότητας του αεροδρομίου.
Από πλευράς Ευρωπαϊκής επιτροπής υπήρξε ήδη η πρώτη αντίδραση.

Οι καταγγελίες του Δήμου μας θα ενταχθούν στον ήδη υπάρχοντα φάκελο της υπόθεσης για την οποία έχουν ήδη ενημερωθεί οι αρμόδιες αρχές με προειδοποιητικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε συνάντηση με εκπρόσωπο του Δήμου στις Βρυξέλλες, η οποία και πραγματοποιήθηκε. Με βάση τα ανωτέρω είναι φανερό ότι οι διαδικασίες διαβούλευσης και συγκέντρωσης του απαραίτητου υλικού, από μέρους του Δήμου όσον αφορά τις παραβιάσεις στον τομέα του θορύβου λόγω θεσμικών ελλείψεων και παραβάσεων, μπαίνουν για πρώτη φορά στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης αντιμετώπισης.

Παραμένουμε σε επαγρύπνηση για τυχόν συμπληρωματική μας παρέμβαση όπου και όταν χρειαστεί. Συμπληρωματικά ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με την Απόφαση 1336/2018 της Μείζονος Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας αναγνωρίζεται για πρώτη φορά η δυνατότητα του Δήμου να επιβάλει οικονομικές επιβαρύνσεις σε βάρος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών Α.Ε. χωρίς μάλιστα να απαιτείται έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ).

Κατόπιν τούτου ο Δήμος μας μπορεί πλέον με αιτιολογημένη απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου να επιβάλλει ειδικά τέλη σε βάρος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών Α.Ε. καθώς και οποιοδήποτε άλλο ανταποδοτικό τέλος ή οικονομική επιβάρυνση που προβλέπεται στο νόμο.

Είναι δυνατή πλέον η επιβολή ειδικών τελών που αφορούν το Αεροδρόμιο όπως είναι τα τέλη περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, διελεύσης και όχλησης.

Μετά τις παραπάνω εξελίξεις, οι οποίες προέκυψαν μετά από συστηματική εργασία από πλευράς του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος, η Δημοτική Αρχή οφείλει να ευχαριστήσει το σύνολο Δημοτικών και Τοπικών Συμβουλίων Σπάτων-Αρτέμιδος, τον ΣτΔΕ, τους πολίτες και τους τοπικούς φορείς επιτροπής διαβουλεύσης καθώς επίσης κάθε ενεργό πολίτη που με την αφιλοκερδή συμμετοχή και συνδρομή τους συνέβαλαν με συντεταγμένο θεσμικό τρόπο στις μέχρι τώρα προσπάθειες για την αντιμετώπιση των κανόνων του ενωσιακού δικαίου που αφορά το θόρυβο αλλά και τα υπόλοιπα δικαιώματα του Δήμου μας από το αεροδρόμιο.

rpn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου