Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Κοντονής: Μειώθηκαν κατά 30% οι εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις

Περιοδεία στα Χανιά πραγματοποιεί ο υπουργός Δικαιοσύνης - Αναφορά στις νομοθετικές και θεσμικές παρεμβάσεις πουν έγιναν, καθώς και στην ενίσχυση με προσωπικό και δικαστές των διοικητικών δικαστηρίων
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής επισκέφθηκε σήμερα τα Δικαστήρια των Χανίων, όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους προϊσταμένους του Εφετείου, του Πρωτοδικείου, του Ειρηνοδικείου και της Εισαγγελίας καθώς και με εκπροσώπους του Δικηγορικού Συλλόγου και του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Κοντονής υπογράμμισε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα συνδράμει στην αναβάθμιση των ήδη υφιστάμενων χώρων των δικαστηρίων, προκειμένου να καταστούν πιο λειτουργικοί, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει το αίτημα για παραχώρηση των παλιών δικαστικών φυλακών, για τη στέγαση του Αρχείου των Δικαστηρίων.

Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχει επιτευχθεί μείωση των εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων κατά 30%: «Με τις νομοθετικές και θεσμικές παρεμβάσεις που κάναμε, με την εφαρμογή του ολοκληρωμένου συστήματος στη διοικητική δικαιοσύνη και την ενίσχυση με προσωπικό και δικαστές των διοικητικών δικαστηρίων, αυτή τη στιγμή έχουμε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Από τις 310 χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις, έχουμε φτάσει στις 190 χιλιάδες», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα: «Ασφάλεια και Αντεγκληματική πολιτική: Μια προοδευτική απάντηση», στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, στα Χανιά, ο υπουργός Δικαιοσύνης, υπογράμμισε πως «η βελτίωση των συνθηκών κράτησης στις φυλακές της χώρας με βάση τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν βασική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης». Επίσης άσκησε δριμεία κριτική στη σωφρονιστική πολιτική των προηγουμένων κυβερνήσεων. Μάλιστα, αναφέρθηκε σε πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που καταδίκασε τη χώρα μας για τις συνθήκες κράτησης στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού κατά τη χρονική περίοδο 2013-2014 και στάθηκε στο σκεπτικό της απόφασης το οποίο αναγνωρίζει ότι «οι συνθήκες κράτησης στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού έχουν βελτιωθεί από τα μέσα του 2016».

Ακόμη, ανακοίνωσε ότι το αρχείο των παλαιών φυλακών Ιτζεδίν στα Χανιά θα αξιοποιηθεί σε συνεργασία με τα υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού, ενώ εκπονείται μελέτη για την μετατροπή των γερμανικών κελιών των αγροτικών φυλακών Αγιάς σε μουσειακό χώρο.

Το απόγευμα ο κ. Κοντονής παρέστη στην τελετή απονομής των πιστοποιητικών επαγγελματικής κατάρτισης στους 30 συμμετέχοντες του προγράμματος Μαγειρικής, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο κατάστημα κράτησης Χανίων, σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ.

Μετά το πέρας των υπηρεσιακών συναντήσεων, ο κ. Κοντονής συνάντησε την αγωνίστρια της Αριστεράς Αργυρώ Κοκοβλή, με την οποία τον συνδέει μακρόχρονη γνωριμία.

Όπως είναι γνωστό, την ερχόμενη Κυριακή, ο υπουργός Δικαιοσύνης θα εκπροσωπήσει την Κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της Μάχης του Λασιθίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου