Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Παρατείνεται κατά δύο χρόνια η σύμβαση της Αττικής Οδού

Δύο χρόνια παράταση, δηλαδή έως τον Σεπτέμβριο του 2026, παίρνει η σύμβαση της Αττικής Οδού προκειμένου να ωριμάσουν οι μελέτες για τις επεκτάσεις και τα έργα του προαστιακού.
Ο αστικός αυτοκινητόδρομος είναι το πρώτο οδικό έργο από το οποίο ο υπουργός Υποδομών Χρίστος Σπίρτζης, ξεκίνησε την επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων, επιλογή που όπως έχει δηλώσει η πολιτική ηγεσία αποτελεί μονόδρομο για την επέκταση του φυσικού αντικεικειμένου των έργων αλλά και για την μείωση των διοδίων στο εθνικό οδικό δίκτυο.

Ο υπουργός Υποδομών έχει ανακοινώσει ότι έχει ήδη ξεκινήσει σχετική συζήτηση με τους παραχωρησιούχους.
Η δυνατότητα πολυετούς επέκτασης των υφιστάμενων συμβάσεων παραχώρησης αφορά όλους τους αυτοκινητόδρομους (Ρίο-Αντίρριο, Αττική Οδό, Ολυμπία Οδό, Ιόνια Οδό, Κεντρική Οδό, Μορέα, Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου) και έχει συσταθεί στο υπουργείο αρμόδια Επιτροπή υπηρεσιακών στελεχών που θα αναλάβει να συντονίσει την προσπάθεια.

Με την Αττική Οδό, όπως έγραψε πρόσφατα το newmoney.gr, υπάρχει σχετικό μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφτηκε από το περασμένο Γενάρη, με το οποίο η εταιρεία αναλαμβάνει, να εκπονήσει το σύνολο των μελετών. Στα έργα αυτά περιλαμβάνονται η αναβάθμιση των υφιστάμενων ανισόπεδων κόμβων Μεταμόρφωσης και Λεονταρίου της Αττικής Οδού, η επέκταση της ∆υτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υµηττού στη Ραφήνα, η δηµιουργία σταθμού μετεπιβίβασης στον Σιδηροδροµικό Σταθµό Κορωπίου, η επέκταση του προαστιακού Σιδηροδρόµου στη Ραφήνα και στο Λαύριο, η οδική σύνδεση του Αεροδροµίου µε τη Ραφήνα καθώς και αναβάθµιση του οδικού άξονα Σταυρού-Λαυρίου.

Ο υπουργός Υποδομών προκρίνει το συγκεκριμένο μοντέλο για να γίνουν νέα έργα,υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια «ευρωπαϊκή πατέντα» που ενστερνίστηκαν στη Γαλλία και στη Ιταλία με επιτυχία, σχεδιάζοντας ένα ενιαίο σχέδιο επεκτάσεων των παραχωρήσεων, στο οποίο συμμετείχαν όλοι οι ενδιαφερόμενοι.

Τα διόδια της Εγνατίας Οδού
Χθες, στο περιθώριο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ του ΟΣΕ και της Motor Oilγια την διασύνδεση των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου και άλλων βιομηχανιών της περιοχής των Αγίων Θεοδώρων με το σιδηροδρομικό δίκτυο, ο υπουργός Υποδομών μίλησε εφ΄όλης της ύλης.

Όπως υποστήριξε, η εξαίρεση της Εγνατίας Οδού από το δορυφορικό αναλογικό σύστημα διοδίων ήταν προδιαγεγραμμένη από την στιγμή που την εταιρεία διεκδικούν ενδιαφερόμενοι και για την υλοποίηση του μικτού συστήματος ηλεκτρονικών διοδίων. Αυτό όπως σχολίασε, θα συνιστούσε προνομιακή πληροφόρηση έναντι όσων δεν συμμετέχουν και στους δύο διαγωνισμούς.

Παράλληλα ο κ. Σπίρτζης προέβλεψε ότι κανείς ιδιώτης δεν θα θελήσει να αναπτύξει δικό του σύστημα αναλογικών διοδίων όπως προβλέπει η τελευταία συμφωνία με τους θεσμούς και ότι όλοι θα «ακουμπήσουν» πάνω σε εκείνο που σχεδιάζει το υπουργείο.
Σε ό,τι αφορά τα διόδια ο υπουργός τόνισε ότι με το συμπληρωματικό μνημόνιο καθίσταται υποχρεωτική η εγκατάσταση 38 μετωπικών και πλευρικών διοδίων, που είχαν συμφωνήσει πέρσι ΤΑΙΠΕΔ και δανειστές. Πρόσθεσε επίσης ότι οι ιδιώτες που θα αναλάβουν τον αυτοκινητόδρομο δεν θα εξαιρεθούν από την υποχρέωση της αναλογικής χρέωσης, δηλαδή από ένα σύστημα ίδιων προδιαγραφών που θα διασυνδέεται με εκείνο του υπουργείου και θα είναι διαλειτουργικό. Εκείνο που φαίνεται να αποτελεί γόρδιο δεσμό των ηλεκτρονικών διοδίων είναι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνεται η εκκαθάριση μεταξύ των παραχωρησιούχων, εφόσον ο χρήστης πληρώνει διόδια σε διαφορετικά τμήματα των αυτοκινητοδρόμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου