Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Η «Γκρίζα Λύκαινα» της Τουρκίας υποσχέθηκε να σβήσει τα χρέη των πιστωτικών καρτών


Την ελπίδα πως θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην Τουρκία μετά τα εκλογικά αποτελέσματα της 24ης Ιουνίου εξέφρασε σε προεκλογική ομιλία της η επικεφαλής του «Καλού Κόμματος» (IYI Parti), Μεράλ Ακσενέρ.
Η «Γκρίζα Λύκαινα», που ίδρυσε πρόσφατα το δικό της κόμμα και προέρχεται από το ακροδεξιό Εθνικιστικό κόμμα ΜΗΡ (Γκρίζοι Λύκοι), στην ομιλία της την Δευτέρα στο Αφιόν Καραχισάρ αναφέρθηκε στις 100.000 υπογραφές που συγκεντρώθηκαν μέσα σε τέσσερις ώρες, ώστε να αναδειχθεί η πρώτη γυναίκα που θέτει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές της γειτονικής χώρας με την υπογραφή των πολιτών.

«Ευχαριστώ τον θεό που 100.000 άνθρωποι έδωσαν τις υπογραφές τους μέσα σε τέσσερις ώρες, πράγμα που σημαίνει πως έγινα η πρώτη γυναίκα που έθεσα υποψηφιότητα για την προεδρία με την υπογραφή του κόσμου. Και με την άδεια του θεού, ελπίζω πως θα γίνω, επίσης, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος», δήλωσε η Μεράλ Ακσενέρ.

Σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία στην Τουρκία η ανάδειξη των υποψηφίων για την προεδρία γίνεται, είτε από την κοινοβουλευτική ομάδα ενός κόμματος, που έχει λάβει τουλάχιστον το 5% των ψήφων στις προηγούμενες εκλογές, είτε από την συγκέντρωση των υπογραφών, τουλάχιστον, 100.000 πολιτών μέσα σε χρονικό διάστημα μιας εβδομάδας. Η Ακσενέρ κατόρθωσε μέσα σε τέσσερις ώρες να συγκεντρώσει 100.000 υπογραφές και να αναδειχθεί η πρώτη γυναίκα υποψήφια πρόεδρος, που κατοχύρωσε
την υποψηφιότητά της με την στήριξη των πολιτών.

Η «Λύκαινα» στην ίδια προεκλογική της ομιλία επιτέθηκε στο κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κατηγόρησε πως ευθύνεται για τα πρόσφατα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας, επειδή «η παραγωγή δεν έχει τεθεί στο επίκεντρο της οικονομίας». Η Μεράλ Ακσενέρ τόνισε πως το τελευταίο διάστημα εκατομμύρια άνθρωποι στην Τουρκία «παλεύουν με μεγάλα χρέη πιστωτικών καρτών, τα οποία αυτή έχει υποσχεθεί να εξαλείψει».

«Θα σβήσουμε αυτά τα χρέη δια παντός. Αυτοί (το ΑΚΡ) μας περνούν για τρελούς και ρωτούν πώς θα το κάνουμε. Θα ιδρύσουμε ένα ταμείο Αλληλεγγύης γι' αυτό. Χρειάζονται περίπου 8 δισ. τουρκικές λίρες (1.7 δισ. δολάρια)», ανέφερε η Ακσενέρ και πρόσθεσε πως αυτά τα χρήματα θα συγκεντρωθούν από περικοπές στις υπερβολικές κρατικές δαπάνες κορυφαίων αξιωματούχων.

«Υπουργεία, υφυπουργεία, διευθύνοντες σύμβουλοι, οι σύζυγοί τους, οι γιοι τους, οι κόρες τους και τα πεθερικά τους, χρησιμοποιούν όλοι πολυτελή αυτοκίνητα που πληρώνονται από τις τσέπες μας. Η τιμή όλων αυτών είναι 8 δισ. λίρες», υποστήριξε η Ακσενέρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου