Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Mαγευτική φωτογραφία από το νεφέλωμα του Ωρίωνα


Τα αστέρια μπορούν να κάνουν κύματα στη θάλασσα του αερίου και της σκόνης του νετρονίου του Ωρίωνα.
Αυτή η αισθητική γωνία των κοσμικών σύννεφων και των αστρικών ανέμων χαρακτηρίζει το LL Orionis, που αλληλεπιδρά με τη ροή του Νεφελώματος του Ωρίωνα.




Απολιθωμένο στο αστρικό βρεφικό στάδιο του Ωρίωνα και ακόμα στα σχηματικά του χρόνια, το μεταβλητό αστέρι LL Orionis παράγει έναν άνεμο πιο ενεργητικό από τον άνεμο του δικού μας μεσήλικα ήλιου.

Καθώς ο γρήγορος αστρικός άνεμος τρέχει σε βραδέως κινούμενο αέριο, σχηματίζεται μέτωπο σοκ, ανάλογο με το κύμα του τόξου ενός σκάφους που κινείται μέσα από το νερό ή ένα αεροπλάνο που ταξιδεύει με υπερηχητική ταχύτητα.

Η μικρή, αψιδωτή, χαριτωμένη δομή ακριβώς πάνω και αριστερά του κέντρου είναι το κοσμικό τόξο LL Ori, που μετρά περίπου μισό έτος φωτός. Το πιο αργό αέριο ρέει μακριά από το θερμό κεντρικό αστεροειδές σύμπλεγμα του Νεογλού του Ωρίωνα, το Trapezium, που βρίσκεται στην επάνω αριστερή γωνία της εικόνας.

Σε τρεις διαστάσεις, το μέτωπο σοκ του LL Ori έχει σχήμα σαν ένα μπολ που φαίνεται πιο φωτεινό όταν βλέπεις κατά μήκος της "κάτω" ακμής. Αυτή η όμορφη "ζωγραφική" φωτογραφία αποτελεί μέρος μιας μεγάλης ψηφιδωτής όψης του σύνθετου αστρικού βρεφικού στάδιου στο Ωρίωνα που είναι γεμάτο με μυριάδες υγρών σχημάτων που συνδέονται με το σχηματισμό των αστεριών.

Image Credit: NASA, ESA, και The Hubble Heritage Team

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου