Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Νοσοκομειακοί γιατροί: Έχασαν το 55% των αποδοχών τους σε επτά χρόνια

Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση σημειώνει ότι από το 2019 αναμένονται νέες μισθολογικές απώλειες στους γιατρούς του ΕΣΥ λόγω της μείωσης του αφορολογήτου - Ο ειδικευόμενος γιατρός αμείβεται σήμερα με 1.050 ευρώ τον μήνα Δραστικές μειώσεις, έως και 55% καταγράφονται στις αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών τα τελευταία επτά
χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών στα δεδομένα της περιόδου Ιανουάριος 2010 – Δεκέμβριος 2017, οι μισθολογικές απώλειες είναι μεγάλες και βρίσκονται σε απόλυτη αναντιστοιχία με το βάρος που καλούνται να σηκώσουν οι μάχιμοι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία.





Συγκεκριμένα, αναφέρουν πως ένας διευθυντής ΕΣΥ το 2010 είχε καθαρές μηνιαίες αποδοχές 2.840 ευρώ. Επτά χρόνια αργότερα ο μισθός του διευθυντή ΕΣΥ είναι 1.880 ευρώ τον μήνα – η μείωση είναι 43%. Ο Επιμελητής Α΄ λάμβανε 2.390 ευρώ μηνιαίως και πλέον λαμβάνει 1.712 ευρώ. Ο Επιμελητής Β αμειβόταν με 1.740  ευρώ τον μήνα και πλέον ο μισθός του έχει μειωθεί κατά 41%, πέφτοντας στα 1.200 ευρώ. Τέλος, ο ειδικευόμενος γιατρός αμείβεται σήμερα με 1.050 ευρώ τον μήνα έχοντας μισθολογικές απώλειες της τάξης του 30%. Σημειώνεται πως στα παραπάνω ποσά δεν περιλαμβάνονται οι αμοιβές των εφημεριών οι οποίες επίσης έχουν μειωθεί δραστικά.

Το προεδρείο της ΔΗΠΑΚ σημειώνει πως στις αρχές του 2019 αναμένονται νέες μισθολογικές απώλειες στους γιατρούς του ΕΣΥ, λόγω της μείωσης του αφορολόγητου από 8.500 σε 5.500 ευρώ.
«Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία έχουν υποστεί σημαντική μείωση μισθού, όπως φυσικά και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Οι μαχόμενοι νοσοκομειακοί γιατροί όμως που δεν 'βολεύονται' με το φακελάκι από ασθενείς και τις μίζες από τις πολυεθνικές, δίνουν σκληρό αγώνα μέσα στα νοσοκομεία» υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ – διευθυντής της  Β΄ Καρδιολογικής κλινικής του «Ευαγγελισμού», κ. Ηλίας Σιώρας, και καλεί τους γιατρούς, «τους συναδέλφους που θέλουν να ζουν μόνο από το μισθό τους στη μοναδική διέξοδο, στην ενεργητική συμμετοχή στον αγώνα, σε συμμαχία και κοινή δράση με τα άλλα λαϊκά στρώματα για αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών».

Για το θέμα των μισθολογικών απωλειών οι γιατροί μέσω των ενώσεών τους, Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ),  έχουν προσφύγει στο ΣτΕ και βρίσκονται τον τελευταίο ενάμισι χρόνο σε αναμονή της απόφασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου