Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

«Μούφα» η μεταβίβαση του ακινήτου Γαβαλά στο Δημόσιο

«Μούφα» η μεταβίβαση του ακινήτου Γαβαλά στο Δημόσιο
Μπορεί ο μόδιστρος Λάκης Γαβαλάς να παρουσίασε τον εαυτό του ως... εθνικό ευεργέτη παραχωρώντας το ακίνητο ιδιοκτησίας του στην Κάντζα στο ελληνικό δημόσιο έναντι των πολλών
εκατομμυρίων ευρώ χρεών του, πείθοντας μάλιστα την ελληνική δικαιοσύνη για την αποφυλάκιση του, όμως η «γαλαντομία» του μάλλον δεν έχει αντίκρισμα. Ο λόγος απλός: Το όλο κτίσμα είναι αυθαίρετο και έχει κριθεί από την Πολεοδομία Μαρκοπούλου ως κατεδαφιστέο.




H απόφαση κατεδάφισης δεν είναι χθεσινή. Έχει εκδοθεί πολλούς μήνες πριν ο γνωστός σχεδιαστής συλληφθεί και προφυλακιστεί για χρέη προς το Δημόσιο. Η απόφαση της Πολεοδομίας Μαρκοπούλου ανάγεται στο 2011 και έχει τελεσιδικήσει. Πάντως μέχρι σήμερα το ελληνικό δημόσιο με όλες τις μορφές του δεν έχει καταλήξει στον τρόπο αντιμετώπισης του θέματος. Αντίθετα ο πρώην περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, στην αρμοδιότητα του οποίου υπαγόταν η Πολεοδομία Μαρκοπούλου, είχε προσφερθεί να μεταφέρει τις υπηρεσίες της Περιφέρειας στο εν λόγω ακίνητο!

Το γεγονός είναι ένα: Το «παλάτι» του Λάκη Γαβαλά που κόστισε 17,5 εκατ. ευρώ, καταλαμβάνει 8.000 τμ και κτίστηκε σε οικόπεδο 24 στρεμμάτων έχει δεσμευτεί από το ελληνικό δημόσιο από πενταετίας περίπου.
Σημειώνεται ότι στην περιοχή οι όροι δόμησης επιτρέπουν μόνο την δημιουργία αποθηκών. Τώρα πως και από ποιους επετράπη η ανέγερση αυτού του πολυτελούς κτιρίου με τις αρχιτεκτονικές ιδιαιτερότητες που παρουσίαζε μέσω της ιστοσελίδας της η κατασκευάστρια εταιρία παραμένει ακόμα μυστήριο. Ώσπου ήλθε η ώρα της Πολεοδομίας.
Στην έκθεση αυτοψίας της Πολεοδομίας Μαρκοπούλου, καταγράφονται οι εξής παρανομίες: Αλλαγή χρήσεων τμημάτων των κτιρίων από αποθήκες σε γραφεία, χώρους σχεδιαστηρίων, τουαλέτες, εστιατόρια, χώρους υπολογιστών και από γραφεία σε εργαστήρια ραπτικής, χώρους με χρήση καπνιστηρίων, εξωτερικά φυλάκια, ψευδοροφές, ασφαλτόστρωση οικοπέδων για χρήση πάρκινγκ και άλλα πολλά.
Όπως αναφέρεται στο έγγραφο της Πολεοδομίας, «ύστερα από τα παραπάνω η οικοδομή κρίνεται κατεδαφιστέα και τα πρόστιμα που αναφέρονται καθίστανται οριστικά εκτός αν ο ιδιοκτήτης ή ο κάθε ενδιαφερόμενος υποβάλει ένσταση κατ’ αυτής».
Από την πλευρά της η εταιρία ΛΑΚΗΣ ΓΑΒΑΛΑΣ Α.Ε μέσω των νομικών της εκπροσώπων κατέθεσε ένσταση κατά της επίμαχης εκθέσεως αυτοψίας της Πολεοδομίας Μαρκοπούλου, η οποία και απορρίφθηκε. Μετά μάλιστα την πτώχευση της εταιρίας του κ. Γαβαλά αλλά και την σύλληψή του για χρέη προς το Δημόσιο, ο επιχειρηματίας επιχείρησε να το πουλήσει κοστολογώντας το μάλιστα στα 32 εκατ. ευρώ αλλά όπως ήταν επόμενο δεν βρήκε αγοραστή. Έτσι το... χάρισε στο δημόσιο ελπίζοντας στον συμψηφισμό των χρεών του.
Ειδικότερα μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού συνέταξε συμβολαιογραφική πράξη παραχωρώντας στο Δημόσιο το ακίνητό του στην Κάντζα. Πάντως ορισμένοι αμφισβητούν ακόμα και την περίπτωση το ελληνικό δημόσιο να έχει κάνει αποδεκτή την... προσφορά του Λάκη Γαβαλά για τον απλό λόγο που όπως εξηγούν ειδικοί δεν προβλέπεται από την νομοθεσία.
Και ναι το δημόσιο έχει δεσμεύσει το ακίνητο και θα το βγάλει στο σφυρί μέσω πλειστηριασμού αλλά ποιος αγοράζει ένα ακίνητο που έχει κριθεί κατεδαφιστέο; Πιο πιθανόν είναι να αγοραστεί ο εντός του οικοπέδου αμπελώνας. Πάντως όχι για... 17 εκατ. ευρώ, ποσό στο οποίο ανέρχονται τα χρέη του Λάκη Γαβαλά!

Γράφει ο: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου