Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

Γερμανία: Ο Σόιμπλε δεν αποκλείει κυβέρνηση μειοψηφίας

Ζήτησε «το συντομότερο» νέα κυβέρνηση Ο πρώην πανίσχυρος υπουργός οικονομικών υποστήριξε ότι χρειάζεται να σχηματιστεί άμεσα κυβέρνηση στη χώρα - Σε δύσκολο σημείο
οι συνομιλίες Σχηματισμό κυβέρνησης το συντομότερο δυνατόν ζήτησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει τελικά κυβέρνηση μειοψηφίας.





Τρεις μήνες μετά τις εκλογές, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν έχει καταφέρει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, ενώ άγνωστη παραμένει η έκβαση των συνομιλιών μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Ομιλώντας στην εφημερίδα Tagesspiegel, ο πρώην υπουργός Οικονομικών κάλεσε τις δύο πλευρές να σχηματίσουν γρήγορα μια νέα κυβέρνηση. Ωστόσο, υποστήριξε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να σχηματιστεί κυβέρνηση μειοψηφίας, εάν οι συνομιλίες δεν έχουν επιτυχία. 
Το Σύνταγμα της Γερμανίας δεν ευνοεί κυβερνήσεις μειοψηφίας, όμως αυτές παραμένουν μια επιλογή, τόνισε. «Μια σταθερή συμμαχία ανάμεσα στην Ένωση (Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές, CDU και CSU) και το SPD (Σοσιαλδημοκράτες) θα ήταν προτιμότερη» υποστήριξε ο πρόεδρος της γερμανικής βουλής. Ωστόσο σημείωσε ότι η καγκελάριος έχει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας.

Σε κάθε περίπτωση, ζήτησε άμεση ολοκλήρωση των συνομιλιών για το σχηματισμό συνασπισμού, καθώς και η Μπούντεσταγκ δεν μπορεί να δραστηριοποιηθεί πλήρως μέχρι να σχηματισθεί κυβέρνηση.

Περιπλέκουν οι συνομιλίες

Άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης ζήτησε και ο πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊμάιερ.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της  Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), του βαυαρικού αδελφού κόμματος των συντηρητικών Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, Χορστ Ζεεχόφερ, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ένας νέος «μεγάλος συνασπισμός» θα ολοκληρωθεί μέχρι το Πάσχα, που φέτος είναι την 1η Απριλίου.

Πάντως, ο Ζεεχόφερ δήλωσε ότι προτιμά τη διενέργεια νέων εκλογών από μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

Ωστόσο, οι συνομιλίες βρίσκονται σε δύσκολο σημείο. Οι Σοσιαλδημοκράτες απέρριψαν το αίτημα για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, ενόψει των διερευνητικών συνομιλιών που θα ξεκινήσουν στις 7 Ιανουαρίου. Παράλληλα, οι Χριστιανοδημοκράτες απορρίπτουν μια «όλο και πιο στενή» ΕΕ, που επιδιώκει ο Μάρτιν Σουλτς.

Σε δύσκολη θέση η Μέρκελ

Νέα δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε από την εφημερίδα Die Welt, έδειξε πως εξασθενεί η υποστήριξη προς την Μέρκελ, η οποία δεν έχει καταφέρει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση τρεις μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Η δημοσκόπηση έδειξε πως το 46% των ερωτηθέντων θέλουν να παραιτηθεί αμέσως η Μέρκελ από τη καγκελαρία, ενώ άλλο 17% των ερωτηθέντων είπε ότι θα πρέπει να παραιτηθεί αν καταρρεύσουν οι συνομιλίες για έναν συνασπισμό με το SPD.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου