Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Δύο μαχαίρια Faberge εμφανίζονται ξανά στην Πολωνία, 100 χρόνια μετά

Φωτογραφία: Δύο μαχαίρια Faberge εμφανίζονται ξανά στην Πολωνία, 100 χρόνια μετά
Κι όμως, δύο μαχαίρια που είχε φιλοτεχνήσει ο διάσημος ρώσος χρυσοχόος της αυτοκρατορικής αυλής εμφανίστηκαν ξανά, έναν αιώνα μετά
Όλοι πίστευαν ότι μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση τα ασημένια μαχαίρια είχαν λιώσει στο χυτήριο, όπως το υπόλοιπο ασημένιο σερβίτσιο του Φαμπερζέ.





Κι όμως, δύο μαχαίρια που είχε φιλοτεχνήσει ο διάσημος ρώσος χρυσοχόος της αυτοκρατορικής αυλής εμφανίστηκαν ξανά, έναν αιώνα μετά, στην Πολωνία.

Μετά το 1917, η νέα Ρωσία των μπολσεβίκων χρειάζεται χρήματα για τον πόλεμο και για να εδραιώσει την εξουσία της. "Κρατικοποιεί" τα περιουσιακά στοιχεία των τσάρων, των αριστοκρατικών και αστικών οικογενειών και των εκκλησιών.

Πιάτα, κύπελλα, μαχαιροπήρουνα... υπέροχα κομμάτια χρυσοχοΐας μεταφέρονται στα χυτήρια για να λιώσουν και για να πάρει το κράτος τα πολύτιμα μέταλλα. Η ίδια τύχη επιφυλάσσεται σε ένα ασημένιο σερβίτσιο φαγητού 100 και πλέον κομματιών της πάμπλουτης οικογένειας Kelch, η οποία το είχε παραγγείλει στον Φαμπερζέ.

Οι ιστορικοί τέχνης νόμιζαν ότι όλο το σερβίτσιο είχε χαθεί. Όμως δύο κομμάτια εμφανίστηκαν πρόσφατα στην αγορά: δύο μαχαίρια του ψαριού --ένα μαχαίρι 35 εκατοστών του σερβίτσιου και ένα ατομικό 21 εκατοστών-- γλύτωσαν από θαύμα", δηλώνει ο Πολωνός 'Ανταμ Σιμάνσκι, ιστορικός τέχνης και ειδικός των έργων του Φαμπερζέ, ο οποίος και ανακάλυψε τα μαχαίρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου