Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

«Θερίζει» τα παιδιά και αυτό το καλοκαίρι ο σταφυλόκοκκος

Σε εφιάλτη για παιδιά και γονείς έχουν μετατραπεί και το φετινό καλοκαίρι οι λοιμώξεις του δέρματος από σταφυλόκοκκο με τα περιστατικά σε ολόκληρη την Κρήτη να καταγράφουν αύξηση.

Η έξαρση του σταφυλόκοκκου αποδίδεται από τους ειδικούς σε παράγοντες του καλοκαιρού που ευνοούν την εμφάνιση του μικροβίου ,όπως είναι η θάλασσα και οι πισίνες , η άμμος, οι ξαπλώστρες της παραλίας, σε συνδυασμό με τη ζέστη και την υγρασία.




Οι παιδίατροι καταγράφουν αυξημένα κρούσματα, με δεκάδες περιστατικά να καταλήγουν είτε στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων είτε σε ιδιώτες παιδιάτρους. Όταν τα συμπτώματα είναι προχωρημένα, η λοίμωξη αντιμετωπίζεται με αντιβίωση, πάντα μετά από ιατρική γνωμάτευση.

«Ο σταφυλόκοκκος είναι ένας φίλος και ταυτόχρονα εχθρός του δέρματος. Ζει πάνω μας, ανήκει στη λεγόμενη χλωρίδα του δέρματος μας, αλλά δυστυχώς ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες γίνεται εχθρός» εξηγεί η παιδίατρος κ. Φωτεινή Φιλιούση η οποία σημειώνει ότι «από τις εκδορές που έχουν τα παιδιά λόγω χτυπημάτων, λόγω κουνουπιών, λόγω των ξυσιμάτων που αφήνουν μια ανοιχτή πορτούλα ουσιαστικά στο σταφυλόκοκκο , τον κάνουν παθογόνο, δηλαδή ικανό να προκαλέσει λοίμωξη».Ασυνήθιστες πληγές ή σπυράκια στο δέρμα του παιδιού, αποτελούν πιθανή ένδειξη ότι έχει προσβληθεί από σταφυλόκοκκο. Αν ο σταφυλόκοκκος διαγνωστεί έγκαιρα και ο γονιός ζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια από παιδίατρο ή δερματολόγο, η λοίμωξη μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια απλή αλοιφή που συνήθως περιέχει αντιβιοτικό. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται εξέταση του παιδιού που νοσεί, μιας και η λάθος θεραπεία μπορεί να καταστήσει το μικρόβιο ανθεκτικό και ο χρόνος θεραπείας να ξεπεράσει τις 15 ημέρες.
Οι ειδικοί συνιστούν προσοχή στους γονείς και προειδοποιούν ότι ο φετινός σταφυλόκοκκος είναι πολύ ανθεκτικός. Είναι ενδεικτικό ότι έχουν καταγραφεί περιπτώσεις παιδιών που ακόμα και μετά από 15 ημέρες αντιβίωσης, ο οργανισμός εξακολουθεί να βγάζει καινούργια σπυράκια.

«Οι αντιβιώσεις κάνουν ανθεκτικό το μικρόβιο του σταφυλόκοκκου»
Σύμφωνα με την κ. Φιλιούση «δυστυχώς είναι ένας φαύλος κύκλος γιατί αυτή ακριβώς η αντιβίωση, δημιουργεί στο μικρόβιο ανθεκτικότητα κι παρουσιάζεται το φαινόμενο να έχουμε ένα μικρόβιο πάρα πολύ ανθεκτικό. Σαν συνέπεια, δημιουργείται κάτι σαν επιδημία, δηλαδή πάρα πολλά κρούσματα σε μικρό χρονικό διάστημα».
Όσον αφορά στις συνθήκες και γενικά στους παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του μικροβίου, η κ. Φιλιούση επισημαίνει ότι «είναι ένα μικρόβιο το οποίο λόγω της ανθεκτικότητας του, έχει την ιδιότητα να ζει πάρα πολλές ώρες στο εξωτερικό περιβάλλον.
Επίσης το ευνοούν η ζέστη και οι υγρασία. Οπότε η παραλία, ειδικά σε σημεία που η άμμος είναι σαν βούρκος, είναι ένας πολύ ωραίος βιότοπος του μικροβίου. Οι ξαπλώστρες , τα κολυμβητήρια, γενικώς όπου υπάρχουν πολλά παιδιά  δεν υπάρχει αερισμός, δεν υπάρχει καλή καθαριότητα και υπάρχει μεγάλος συνωστισμός ο σταφυλόκοκκος αναπτύσσεται εύκολα».

Η καθαριότητα το κύριο μέτρο πρόληψης
Η καθαριότητα είναι το κύριο προληπτικό μέτρο για την προστασία των παιδιών από μια πιθανή λοίμωξη από σταφυλόκοκκο. Οι γονείς, λόγω και της έξαρσης των κρουσμάτων, καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να φροντίζουν την υγιεινή των παιδιών τους, να κόβουν τα νύχια τους που αποτελούν σημείο ανάπτυξης του σταφυλόκοκκου και να αποφεύγουν την παραμονή των παιδιών τους σε χώρους στους οποίους συνωστίζονται πολλά παιδιά.
Επίσης, χρήσιμη είναι η χρήση αντικουνουπικών για την αποφυγή τσιμπημάτων που οδηγούν σε κνησμό και κατ’ επέκταση σε πληγές. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείχνουν οι γονείς και στη μύτη των παιδιών η οποία χαρακτηρίζεται από τους γιατρούς ως η «φωλιά» του σταφυλόκοκκου.

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη -
neakriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου