Κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια μητέρας τριών παιδιών, που χειρούργησε για δαχτυλίδι στο στομάχι - Η δικαστική απόφαση ότι ο κ. Βουδούρης δεν κατέβαλε την απαιτούμενη προσοχή που όφειλε και μπορούσε να καταβάλει ένας «μετρίως συνετός και ευσυνείδητος γιατρός»
Το Εφετείο Αθηνών επικύρωσε την ποινή που είχε επιβληθεί πρωτόδικα στον πρώην γενικό γραμματέα Υποδοχής του υπουργείου Εσωτερικών Οδυσσέα Βουδούρη επειδή ως γιατρός χειρούργησε άρον άρον 50χρόνη μητέρα τριών παιδιών και την εγκατέλειψε στην τύχη της προκειμένου να πάει στην Μεσσηνία από όπου κατάγεται για να δώσει τον πολιτικό του αγώνα εν όψει των Ευρωεκλογών του Ιουνίου 2009.
Αποτέλεσμα της συμπεριφοράς του αυτής ήταν η άτυχη μητέρα μέσα σε 6 ημέρες από την λαπαροσκοπική γαστροπλαστική Sleeve (γαστρικό μανίκι) επέμβαση που υποβλήθηκε να χάσει τη ζωή της.
Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, πρώην υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (Β΄ Αθηνών) στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, πρώην γενικός γραμματέα επί της παρούσης κυβέρνησης, πρώην υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου το 2014 και πρώην πρόεδρος των Γιατρών Xωρίς Σύνορα Οδυσσέας Βουδούρης, καταδικάστηκε στην ποινή χάδι της φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή για ανθρωποκτονία από αμέλεια της 50χρόνης δημοσίου υπαλλήλου.
Ο σύζυγος της άτυχης μητέρας Αλέξανδρος Φλούδας μιλώντας στο ΘΕΜΑ τόνισε ότι «κανείς δεν ενδιαφέρθηκε και την εγκατέλειψαν στην τύχη της, ενώ δεν μ' ενημέρωσε κανείς για την κατάστασή της». Παράλληλα, καταγγέλλει ότι υπήρξαν στην ίδια κλινική άλλα έξι ανάλογα περιστατικά.
Ο πολυπράγμων κ. Βουδούρης ειδικευόταν στις χειρουργικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Δηλαδή, σε λαπαροσκοπική γαστροπλαστική Sleeve (γαστρικό μανίκι) κάτι δηλαδή σαν το γαστρικό δακτυλίδι. Το 2009 όταν διευθυντής ιδιωτικού θεραπευτήριου των Αθηνών ήταν τότε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος, στην κλινική αυτή χειρουργούσε ο κ. Βουδούρης με βοηθό τον γιατρό Νικόλαο Κουτσουγούλα.
Η δημόσιος υπάλληλος Μαρία Πουλιανού, σύζυγος του κ. Φλούδα, αντιμετώπιζε πρόβλημα παχυσαρκίας. Έτσι, είχε δείξει ενδιαφέρον για τις νέες σύγχρονες ιατρικές μεθόδους αντιμετώπισής της. Στο πλαίσιο αυτό, στο τέλος Απριλίου του 2009, η 50χρονη πήγε σε Πνευματικό Κέντρο για να παρακολουθήσει ομιλία του κ. Βουδούρη για τις νέες μεθόδους διενέργειας χειρουργικών επεμβάσεων απώλειας βάρους σε παχύσαρκα άτομα. Εκεί ο εν λόγω γιατρός εμφάνισε τις επεμβάσεις αυτές ως ακίνδυνες και τις χαρακτήρισε επεμβάσεις ρουτίνας, ενώ μοίρασε και σχετικά φυλλάδια.
Ο Οδυσσέας Βουδούρης ειδικευόταν στις χειρουργικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, δηλαδή σε λαπαροσκοπική γαστροπλαστική. Σε μια
τέτοια επέμβαση υπέβαλε την άτυχη 50χρονη
Έτσι, η άτυχη μητέρα που είχε βάρος 118 κιλά και δείκτη μάζας σώματος 48,5 (οι φυσιολογικές τιμές για γυναίκες είναι 18-25%) αποφάσισε να υποβληθεί σε Sleeve gastrectomy. Δηλαδή στην κατά μήκος αφαίρεση τμήματος του στομάχου και στην εν συνεχεία χειρουργική συρραφή της τομής, προκειμένου να μειωθεί ο όγκος του στομάχου και κατά συνέπεια να περιοριστεί η ποσότητα της τροφής που μπορεί να καταναλωθεί.
Έτσι, στις 2 Μαΐου 2009 εισήχθη στην κλινική και αφού υποβλήθηκε στις αναγκαίες εξετάσεις, χειρουργήθηκε την επόμενη από τον κ. Βουδούρη με βοηθό του τον κ. Κουτσουγούλα.
Μία ημέρα μετά την επέμβαση η ασθενής παρουσίασε αναιμία, αύξηση σακχάρου και πύκνωση αριστερού πνεύμονα (συγκέντρωση υγρού στον πνεύμονα), ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας άρχισε να ανεβάζει πυρετό. Την τρίτη μετεγχειρητική ημέρα (5.6.2009) έλαβε εξιτήριο. Όμως, το βράδυ της ίδιας ημέρας, που πήγε σπίτι της, ο πυρετός άρχισε να ανεβαίνει, εκείνη να ζαλίζεται και να έχει πόνους στην περιοχή της κοιλιάς.
Τα ίδια συμπτώματα συνεχίστηκαν και την επόμενη ημέρα. Για τον λόγο αυτό τηλεφώνησε στον κ. Βουδούρη, ο οποίος είχε πάει στον τόπο καταγωγής του στην Μεσσηνία, καθώς την Κυριακή 7 Ιουνίου 2009 ήταν οι Ευρωεκλογές και την επόμενη μέρα η αργία του Αγίου Πνεύματος.
Ο θεράπων γιατρός τότε της υπέδειξε να εισαχθεί και πάλι στην κλινική. Πράγματι συνοδευόμενη από τον σύζυγό της εισήχθη στην κλινική για νοσηλεία και υποβλήθηκε σε εξετάσεις. Στην κλινική την υποδέχθηκε ο κ. Κουτσουγούλας ο οποίος ενημέρωσε τον κ. Βουδούρη για την κατάστασή της. Το μεσημέρι της επόμενης ημέρας η 50χρονη παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση της υγείας της. Εμφάνισε υψηλό πυρετό (42), ενώ εντοπίστηκε σηπτική συνδρομή και περιτονίτιδα. Εισήχθη στην μονάδα εντατικής θεραπείας, αλλά παρ΄ όλα αυτά η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε.
Κατόπιν αυτών, στην κοιλιακή κοιλότητα της ασθενούς παροχέτευσαν δύο σωληνάκια, από τα οποία αποβλήθηκαν 4 λίτρα «κοπρανώδους δύσοσμου εντερικού περιεχομένου». Την επόμενη ημέρα (8.6.2009) παρουσιάσθηκε νέα επιδείνωση της υγείας της και ο κ. Βουδούρης, ο οποίος είχε πλέον επιστρέψει, αποφάσισε την άμεση εισαγωγή της στο χειρουργείο. Εκεί, ενώ είχε ξεκινήσει η προετοιμασία για διασωλήνωση τραχείας, υπέστη καρδιακή ανακοπή και απεβίωσε.
Αιτία θανάτου καταγράφεται η μετεγχειρητική πυώδης περιτονίτιδα. Σύμφωνα με γνωματεύσεις η πυώδης περιτονίτιδα οφείλεται σε «γαστρικό άνοιγμα από ατελή συρραφή του κολοβώματος του χειρουργηθέντος στομάχου και επιμόλυνσης της κοιλιακής κοιλότητας». Αυτό υπήρξε η αιτία «γαστρικής διαφυγής και ανοικτής επικοινωνίας με το εξωτερικό περιβάλλον, επιμόλυνσης, ανάπτυξης πυώδους περιτονίτιδας και του τελικού θανάτου της ασθενούς».
Από τον σύζυγό της άτυχης, γυναίκας υποβλήθηκαν μηνύσεις σε βάρος του κ. Βουδούρη και του βοηθού του κ. Κουτσυογούλα.
Οι δικαστές, επισημαίνουν ότι ο κ. Βουδούρης επέδειξε αμέλεια και έλλειψη προσοχής, ενώ δεν μερίμνησε για την τέλεια συρραφή του κολοβώματος του χειρουργηθέντος στομάχου, με συνέπεια την παραμονή γαστρικού υγρού (εξαιτίας της ατελούς συρραφής) και διαφυγής του στο εξωτερικό περιβάλλον. Αυτό προκάλεσε επιμόλυνση της κοιλιακής κοιλότητας και παράλληλη ανάπτυξης πυώδους περιτονίτιδας.
Σε άλλο σημείο αναφέρει η δικαστική απόφαση ότι ο κ. Βουδούρης δεν κατέβαλε την απαιτούμενη προσοχή που όφειλε και μπορούσε να καταβάλει ένας «μετρίως συνετός και ευσυνείδητος γιατρός», με αποτέλεσμα να αποβιώσει η ασθενής.
Οι δικαστές υπογραμμίζουν ότι ο κ. Βουδούρης, «αφενός επέτρεψε στην αποβιώσασα να απομακρυνθεί από το χώρο της κλινικής (της δόθηκε εξιτήριο), αν και η κατάσταση της υγείας της ήταν βεβαρημένη και αφετέρου όταν επανεισήχθη στην κλινική, αυτός βρισκόταν στο τόπο καταγωγής του και όχι δίπλα στην ασθενή προκειμένου να διαγνώσει έγκαιρα τα προβλήματα που εμφανίστηκαν για να τα αντιμετωπίσει».
Ο κ. Βουδούρης, επισημαίνουν οι δικαστές, επέδειξε αμελή συμπεριφορά, καθώς προσήλθε στην κλινική μετά από δύο ημέρες και κατόπιν επανειλημμένων τηλεφωνικών κλήσεων του γιατρού-βοηθού του. Δηλαδή, προσήλθε καθυστερημένα στην κλινική.
Ο θεράπων γιατρός λόγω της απουσίας του, πλέον του ότι έχασε πολύτιμο χρόνο, δεν ήταν σε θέση να παρακολουθεί την ασθενή έτσι ώστε να αντιληφθεί εγκαίρως την σοβαρότητα της κατάστασής της, να επέμβει και να ανατάξει την αρνητική πορεία της (διασωλήνωση, νέα επέμβαση, κ.λπ.), προσθέτει η καταδικαστική απόφαση. Εάν ήταν στο χώρο της κλινικής, θα είχε αποφευχθεί το αρνητικό αποτέλεσμα, προσθέτουν οι δικαστές.
Τελικά, ο κ. Βουδούρης καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους, με τριετή αναστολή, για ανθρωποκτονία από αμέλεια της 50χρονης μητέρας. Αντίθετα, ο κ. Κουτσουγούλας αθωώθηκε, αφού η επέμβαση έγινε από τον κ. Βουδούρη, εκείνος ήταν βοηθός του και λειτουργούσε υπό τις οδηγίες του.
«Μετά το χειρουργείο αποδείχθηκε δικαστικά ότι ο θάνατος της γυναίκας μου οφείλεται σε ατελή συρραφή από την πλευρά του κ. Βουδούρη και της χειρουργικής του ομάδας. Το ιατρικό λάθος έγινε στο χειρουργείο. Όφειλαν να εντοπίσουν το λάθος, καθώς το έβλεπαν στο μόνιτορ, αλλά και από τις παροχετεύσεις της γυναίκας μου. Δεν έγινε τίποτα από όλα αυτά. Της έδωσαν εξιτήριο με πυρετό και πρήξιμο.
Την άλλη μέρα επικοινώνησε με τον θεράποντα ιατρό, κ. Βουδούρη, ο οποίος της συνέστησε να μεταβεί ξανά στην κλινική. Πηγαίνοντας εκεί, αντί του θεράποντος ιατρού, βρήκαμε τον βοηθό του Ν. Κουτσουγούλα, ο οποίος έδωσε το «OK» για νέα εισαγωγή στην κλινική και από τότε εξαφανίστηκε, όπως εξαφανίστηκε και ο κ. Βουδούρης κι εμφανίστηκε την Κυριακή των ευρωεκλογών.
Την Κυριακή το μεσημέρι πέρασε τυχαία ο κ. Γρηγοράκος και τον ενημέρωσε μία νοσηλεύτρια για την κατάσταση κι εκείνος έδωσε εντολή να μεταφερθεί στην εντατική, παρ' ότι έπρεπε άμεσα να υποβληθεί σε νέο χειρουργείο.
Παρ' όλα αυτά, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε και την εγκατέλειψαν στην τύχη της, ενώ δεν μ' ενημέρωσε κανείς για την κατάστασή της. Σε αυτό είχαν συμμετοχή όλοι οι υπεύθυνοι γιατροί της κλινικής. Πιστεύω ότι έγινε σύμφωνα με σχέδιο. Είχε ξαναγίνει και σε άλλους ασθενείς, που βρέθηκαν στην ίδια κατάσταση. Προσκόμισα στο δικαστήριο έγγραφα για τις μεθοδεύσεις του κ. Βουδούρη, όπως είναι ότι έχασε τη ζωή του και ο Γ.Η., ενώ υπήρχαν άλλοι πέντε, οι οποίοι είχαν την ίδια τύχη. Η φιλοσοφία τους ήταν να μεταφέρονται στην εντατική μονάδα, καθώς εκεί χάνονται τα ίχνη των ασθενών λόγω της μη πρόσβασης των συγγενών τους. Ο κ. Βουδούρης είχε κάνει σωρεία παραβάσεων ηθικής, επαγγελματικής δεοντολογίας, αλλά και της νομοθεσίας.
Ενώ στην ακροαματική διαδικασία των δικών τέθηκαν επανειλημμένα τα ερωτήματα γιατί της έδωσαν εξιτήριο και γιατί δεν αντιμετώπισαν άμεσα την κατάσταση και γιατί την εγκατέλειψαν, όμως το δικαστήριο δεν έδωσε το βάρος σε αυτά, αλλά έβγαλε μια απόφαση για ένα ιατρικό λάθος από αμέλεια. Όπως κατέθεσα στο δικαστήριο, πρόκειται για κακουργήματα, τα οποία δεν ελήφθησαν υπόψη».
Η πολιτική διαδρομή του κ. Βουδούρη ξεκίνησε από το ΠΑΣΟΚ, αναπτύσσοντας δράση στον τομέα της Υγείας. Εκλέχθηκε βουλευτής Μεσσηνίας το 2009, με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, από το οποίο διαγράφηκε το 2012, μετά την καταψήφιση του δεύτερου μνημονίου (είχε ψηφίσει το πρώτο μνημόνιο).
Την ίδια χρονιά μεταγράφηκε στη ΔΗΜΑΡ και εξελέγη βουλευτής, ενώ στις αρχές του 2013 διαγράφηκε λόγω συνεχών διαφωνιών του με τον Φώτη Κουβέλη.
Δημιούργησε την πολιτική κίνηση «Κοινωνία Πρώτα» και κατήλθε στις τοπικές εκλογές του 2014 ως υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν υποψήφιος βουλευτής στην Β΄ Αθηνών με το ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές του 2015 και δεν εξελέγη. Μετά τον Απρίλιο του 2016 ανέλαβε γενικός γραμματέας Υποδοχής του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά λόγω των διαφωνιών του με τον προϊστάμενό του υπουργό Ιωάννη Μουζάλα, τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους οδηγήθηκε σε παραίτηση.
Διετέλεσε πρόεδρος του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (1996-2001) και αντιπρόεδρος της διεθνούς οργάνωσης Médecins Sans Frontières (1998-1999), ενώ την περίοδο 2001-2004 διορίστηκε από την τότε κυβέρνηση Σημίτη πρόεδρος του Περιφερειακού Συστήματος Yγείας (ΠΕΣΥ) Πελοποννήσου.
Το Εφετείο Αθηνών επικύρωσε την ποινή που είχε επιβληθεί πρωτόδικα στον πρώην γενικό γραμματέα Υποδοχής του υπουργείου Εσωτερικών Οδυσσέα Βουδούρη επειδή ως γιατρός χειρούργησε άρον άρον 50χρόνη μητέρα τριών παιδιών και την εγκατέλειψε στην τύχη της προκειμένου να πάει στην Μεσσηνία από όπου κατάγεται για να δώσει τον πολιτικό του αγώνα εν όψει των Ευρωεκλογών του Ιουνίου 2009.
Αποτέλεσμα της συμπεριφοράς του αυτής ήταν η άτυχη μητέρα μέσα σε 6 ημέρες από την λαπαροσκοπική γαστροπλαστική Sleeve (γαστρικό μανίκι) επέμβαση που υποβλήθηκε να χάσει τη ζωή της.
Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, πρώην υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (Β΄ Αθηνών) στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, πρώην γενικός γραμματέα επί της παρούσης κυβέρνησης, πρώην υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου το 2014 και πρώην πρόεδρος των Γιατρών Xωρίς Σύνορα Οδυσσέας Βουδούρης, καταδικάστηκε στην ποινή χάδι της φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή για ανθρωποκτονία από αμέλεια της 50χρόνης δημοσίου υπαλλήλου.
Ο σύζυγος της άτυχης μητέρας Αλέξανδρος Φλούδας μιλώντας στο ΘΕΜΑ τόνισε ότι «κανείς δεν ενδιαφέρθηκε και την εγκατέλειψαν στην τύχη της, ενώ δεν μ' ενημέρωσε κανείς για την κατάστασή της». Παράλληλα, καταγγέλλει ότι υπήρξαν στην ίδια κλινική άλλα έξι ανάλογα περιστατικά.
Ο πολυπράγμων κ. Βουδούρης ειδικευόταν στις χειρουργικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Δηλαδή, σε λαπαροσκοπική γαστροπλαστική Sleeve (γαστρικό μανίκι) κάτι δηλαδή σαν το γαστρικό δακτυλίδι. Το 2009 όταν διευθυντής ιδιωτικού θεραπευτήριου των Αθηνών ήταν τότε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος, στην κλινική αυτή χειρουργούσε ο κ. Βουδούρης με βοηθό τον γιατρό Νικόλαο Κουτσουγούλα.
Η δημόσιος υπάλληλος Μαρία Πουλιανού, σύζυγος του κ. Φλούδα, αντιμετώπιζε πρόβλημα παχυσαρκίας. Έτσι, είχε δείξει ενδιαφέρον για τις νέες σύγχρονες ιατρικές μεθόδους αντιμετώπισής της. Στο πλαίσιο αυτό, στο τέλος Απριλίου του 2009, η 50χρονη πήγε σε Πνευματικό Κέντρο για να παρακολουθήσει ομιλία του κ. Βουδούρη για τις νέες μεθόδους διενέργειας χειρουργικών επεμβάσεων απώλειας βάρους σε παχύσαρκα άτομα. Εκεί ο εν λόγω γιατρός εμφάνισε τις επεμβάσεις αυτές ως ακίνδυνες και τις χαρακτήρισε επεμβάσεις ρουτίνας, ενώ μοίρασε και σχετικά φυλλάδια.
Ο Οδυσσέας Βουδούρης ειδικευόταν στις χειρουργικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, δηλαδή σε λαπαροσκοπική γαστροπλαστική. Σε μια
τέτοια επέμβαση υπέβαλε την άτυχη 50χρονη
Έτσι, η άτυχη μητέρα που είχε βάρος 118 κιλά και δείκτη μάζας σώματος 48,5 (οι φυσιολογικές τιμές για γυναίκες είναι 18-25%) αποφάσισε να υποβληθεί σε Sleeve gastrectomy. Δηλαδή στην κατά μήκος αφαίρεση τμήματος του στομάχου και στην εν συνεχεία χειρουργική συρραφή της τομής, προκειμένου να μειωθεί ο όγκος του στομάχου και κατά συνέπεια να περιοριστεί η ποσότητα της τροφής που μπορεί να καταναλωθεί.
Έτσι, στις 2 Μαΐου 2009 εισήχθη στην κλινική και αφού υποβλήθηκε στις αναγκαίες εξετάσεις, χειρουργήθηκε την επόμενη από τον κ. Βουδούρη με βοηθό του τον κ. Κουτσουγούλα.
Μία ημέρα μετά την επέμβαση η ασθενής παρουσίασε αναιμία, αύξηση σακχάρου και πύκνωση αριστερού πνεύμονα (συγκέντρωση υγρού στον πνεύμονα), ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας άρχισε να ανεβάζει πυρετό. Την τρίτη μετεγχειρητική ημέρα (5.6.2009) έλαβε εξιτήριο. Όμως, το βράδυ της ίδιας ημέρας, που πήγε σπίτι της, ο πυρετός άρχισε να ανεβαίνει, εκείνη να ζαλίζεται και να έχει πόνους στην περιοχή της κοιλιάς.
Τα ίδια συμπτώματα συνεχίστηκαν και την επόμενη ημέρα. Για τον λόγο αυτό τηλεφώνησε στον κ. Βουδούρη, ο οποίος είχε πάει στον τόπο καταγωγής του στην Μεσσηνία, καθώς την Κυριακή 7 Ιουνίου 2009 ήταν οι Ευρωεκλογές και την επόμενη μέρα η αργία του Αγίου Πνεύματος.
Ο θεράπων γιατρός τότε της υπέδειξε να εισαχθεί και πάλι στην κλινική. Πράγματι συνοδευόμενη από τον σύζυγό της εισήχθη στην κλινική για νοσηλεία και υποβλήθηκε σε εξετάσεις. Στην κλινική την υποδέχθηκε ο κ. Κουτσουγούλας ο οποίος ενημέρωσε τον κ. Βουδούρη για την κατάστασή της. Το μεσημέρι της επόμενης ημέρας η 50χρονη παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση της υγείας της. Εμφάνισε υψηλό πυρετό (42), ενώ εντοπίστηκε σηπτική συνδρομή και περιτονίτιδα. Εισήχθη στην μονάδα εντατικής θεραπείας, αλλά παρ΄ όλα αυτά η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε.
Κατόπιν αυτών, στην κοιλιακή κοιλότητα της ασθενούς παροχέτευσαν δύο σωληνάκια, από τα οποία αποβλήθηκαν 4 λίτρα «κοπρανώδους δύσοσμου εντερικού περιεχομένου». Την επόμενη ημέρα (8.6.2009) παρουσιάσθηκε νέα επιδείνωση της υγείας της και ο κ. Βουδούρης, ο οποίος είχε πλέον επιστρέψει, αποφάσισε την άμεση εισαγωγή της στο χειρουργείο. Εκεί, ενώ είχε ξεκινήσει η προετοιμασία για διασωλήνωση τραχείας, υπέστη καρδιακή ανακοπή και απεβίωσε.
Αιτία θανάτου καταγράφεται η μετεγχειρητική πυώδης περιτονίτιδα. Σύμφωνα με γνωματεύσεις η πυώδης περιτονίτιδα οφείλεται σε «γαστρικό άνοιγμα από ατελή συρραφή του κολοβώματος του χειρουργηθέντος στομάχου και επιμόλυνσης της κοιλιακής κοιλότητας». Αυτό υπήρξε η αιτία «γαστρικής διαφυγής και ανοικτής επικοινωνίας με το εξωτερικό περιβάλλον, επιμόλυνσης, ανάπτυξης πυώδους περιτονίτιδας και του τελικού θανάτου της ασθενούς».
Από τον σύζυγό της άτυχης, γυναίκας υποβλήθηκαν μηνύσεις σε βάρος του κ. Βουδούρη και του βοηθού του κ. Κουτσυογούλα.
Οι δικαστές, επισημαίνουν ότι ο κ. Βουδούρης επέδειξε αμέλεια και έλλειψη προσοχής, ενώ δεν μερίμνησε για την τέλεια συρραφή του κολοβώματος του χειρουργηθέντος στομάχου, με συνέπεια την παραμονή γαστρικού υγρού (εξαιτίας της ατελούς συρραφής) και διαφυγής του στο εξωτερικό περιβάλλον. Αυτό προκάλεσε επιμόλυνση της κοιλιακής κοιλότητας και παράλληλη ανάπτυξης πυώδους περιτονίτιδας.
Σε άλλο σημείο αναφέρει η δικαστική απόφαση ότι ο κ. Βουδούρης δεν κατέβαλε την απαιτούμενη προσοχή που όφειλε και μπορούσε να καταβάλει ένας «μετρίως συνετός και ευσυνείδητος γιατρός», με αποτέλεσμα να αποβιώσει η ασθενής.
Οι δικαστές υπογραμμίζουν ότι ο κ. Βουδούρης, «αφενός επέτρεψε στην αποβιώσασα να απομακρυνθεί από το χώρο της κλινικής (της δόθηκε εξιτήριο), αν και η κατάσταση της υγείας της ήταν βεβαρημένη και αφετέρου όταν επανεισήχθη στην κλινική, αυτός βρισκόταν στο τόπο καταγωγής του και όχι δίπλα στην ασθενή προκειμένου να διαγνώσει έγκαιρα τα προβλήματα που εμφανίστηκαν για να τα αντιμετωπίσει».
Ο κ. Βουδούρης, επισημαίνουν οι δικαστές, επέδειξε αμελή συμπεριφορά, καθώς προσήλθε στην κλινική μετά από δύο ημέρες και κατόπιν επανειλημμένων τηλεφωνικών κλήσεων του γιατρού-βοηθού του. Δηλαδή, προσήλθε καθυστερημένα στην κλινική.
Ο θεράπων γιατρός λόγω της απουσίας του, πλέον του ότι έχασε πολύτιμο χρόνο, δεν ήταν σε θέση να παρακολουθεί την ασθενή έτσι ώστε να αντιληφθεί εγκαίρως την σοβαρότητα της κατάστασής της, να επέμβει και να ανατάξει την αρνητική πορεία της (διασωλήνωση, νέα επέμβαση, κ.λπ.), προσθέτει η καταδικαστική απόφαση. Εάν ήταν στο χώρο της κλινικής, θα είχε αποφευχθεί το αρνητικό αποτέλεσμα, προσθέτουν οι δικαστές.
Τελικά, ο κ. Βουδούρης καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους, με τριετή αναστολή, για ανθρωποκτονία από αμέλεια της 50χρονης μητέρας. Αντίθετα, ο κ. Κουτσουγούλας αθωώθηκε, αφού η επέμβαση έγινε από τον κ. Βουδούρη, εκείνος ήταν βοηθός του και λειτουργούσε υπό τις οδηγίες του.
Σύζυγος 50χρονης: Όφειλαν να εντοπίσουν το λάθος
Ο σύζυγος της άτυχης γυναίκας Αλέξανδρος Φλούδας μιλώντας στο ΘΕΜΑ, επισήμανε:«Μετά το χειρουργείο αποδείχθηκε δικαστικά ότι ο θάνατος της γυναίκας μου οφείλεται σε ατελή συρραφή από την πλευρά του κ. Βουδούρη και της χειρουργικής του ομάδας. Το ιατρικό λάθος έγινε στο χειρουργείο. Όφειλαν να εντοπίσουν το λάθος, καθώς το έβλεπαν στο μόνιτορ, αλλά και από τις παροχετεύσεις της γυναίκας μου. Δεν έγινε τίποτα από όλα αυτά. Της έδωσαν εξιτήριο με πυρετό και πρήξιμο.
Την άλλη μέρα επικοινώνησε με τον θεράποντα ιατρό, κ. Βουδούρη, ο οποίος της συνέστησε να μεταβεί ξανά στην κλινική. Πηγαίνοντας εκεί, αντί του θεράποντος ιατρού, βρήκαμε τον βοηθό του Ν. Κουτσουγούλα, ο οποίος έδωσε το «OK» για νέα εισαγωγή στην κλινική και από τότε εξαφανίστηκε, όπως εξαφανίστηκε και ο κ. Βουδούρης κι εμφανίστηκε την Κυριακή των ευρωεκλογών.
Την Κυριακή το μεσημέρι πέρασε τυχαία ο κ. Γρηγοράκος και τον ενημέρωσε μία νοσηλεύτρια για την κατάσταση κι εκείνος έδωσε εντολή να μεταφερθεί στην εντατική, παρ' ότι έπρεπε άμεσα να υποβληθεί σε νέο χειρουργείο.
Παρ' όλα αυτά, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε και την εγκατέλειψαν στην τύχη της, ενώ δεν μ' ενημέρωσε κανείς για την κατάστασή της. Σε αυτό είχαν συμμετοχή όλοι οι υπεύθυνοι γιατροί της κλινικής. Πιστεύω ότι έγινε σύμφωνα με σχέδιο. Είχε ξαναγίνει και σε άλλους ασθενείς, που βρέθηκαν στην ίδια κατάσταση. Προσκόμισα στο δικαστήριο έγγραφα για τις μεθοδεύσεις του κ. Βουδούρη, όπως είναι ότι έχασε τη ζωή του και ο Γ.Η., ενώ υπήρχαν άλλοι πέντε, οι οποίοι είχαν την ίδια τύχη. Η φιλοσοφία τους ήταν να μεταφέρονται στην εντατική μονάδα, καθώς εκεί χάνονται τα ίχνη των ασθενών λόγω της μη πρόσβασης των συγγενών τους. Ο κ. Βουδούρης είχε κάνει σωρεία παραβάσεων ηθικής, επαγγελματικής δεοντολογίας, αλλά και της νομοθεσίας.
Ενώ στην ακροαματική διαδικασία των δικών τέθηκαν επανειλημμένα τα ερωτήματα γιατί της έδωσαν εξιτήριο και γιατί δεν αντιμετώπισαν άμεσα την κατάσταση και γιατί την εγκατέλειψαν, όμως το δικαστήριο δεν έδωσε το βάρος σε αυτά, αλλά έβγαλε μια απόφαση για ένα ιατρικό λάθος από αμέλεια. Όπως κατέθεσα στο δικαστήριο, πρόκειται για κακουργήματα, τα οποία δεν ελήφθησαν υπόψη».
Η διαδρομή του Οδυσσέα Βουδούρη
Η πολιτική διαδρομή του κ. Βουδούρη ξεκίνησε από το ΠΑΣΟΚ, αναπτύσσοντας δράση στον τομέα της Υγείας. Εκλέχθηκε βουλευτής Μεσσηνίας το 2009, με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, από το οποίο διαγράφηκε το 2012, μετά την καταψήφιση του δεύτερου μνημονίου (είχε ψηφίσει το πρώτο μνημόνιο).
Την ίδια χρονιά μεταγράφηκε στη ΔΗΜΑΡ και εξελέγη βουλευτής, ενώ στις αρχές του 2013 διαγράφηκε λόγω συνεχών διαφωνιών του με τον Φώτη Κουβέλη.
Δημιούργησε την πολιτική κίνηση «Κοινωνία Πρώτα» και κατήλθε στις τοπικές εκλογές του 2014 ως υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν υποψήφιος βουλευτής στην Β΄ Αθηνών με το ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές του 2015 και δεν εξελέγη. Μετά τον Απρίλιο του 2016 ανέλαβε γενικός γραμματέας Υποδοχής του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά λόγω των διαφωνιών του με τον προϊστάμενό του υπουργό Ιωάννη Μουζάλα, τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους οδηγήθηκε σε παραίτηση.
Διετέλεσε πρόεδρος του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (1996-2001) και αντιπρόεδρος της διεθνούς οργάνωσης Médecins Sans Frontières (1998-1999), ενώ την περίοδο 2001-2004 διορίστηκε από την τότε κυβέρνηση Σημίτη πρόεδρος του Περιφερειακού Συστήματος Yγείας (ΠΕΣΥ) Πελοποννήσου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου