Σάββατο, 27 Μαΐου 2017

ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ: Οι Σχολικές Μονάδων του Δήμου και η προετοιμασία τους για 2017-18

ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ: Οι Σχολικές Μονάδων του Δήμου και η προετοιμασία τους για 2017-18
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνάντηση Ένωσης & Συλλόγων Γονέων με Στελέχη του Δήμου
(Το παρόν Δελτίο Τύπου αποτελεί προϊόν διαβούλευσης μεταξύ της Ένωσης και των Συλλόγων Γονέων του Δήμου Μαραθώνα)
Την Πέμπτη 18 Μαΐου 2017 και ώρα 19:00, στην έδρα της ‘Ένωσης Γονέων στο Γυμνάσιο του Μαραθώνα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Ένωσης Γονέων και των Συλλόγων Γονέων του Δήμου με τους Αντιδημάρχους του Δήμου Μαραθώνα και με θέμα: «Κατάσταση των Σχολικών Μονάδων
του Δήμου και η προετοιμασία τους για το επόμενο σχολικό έτος 2017-18».
Συμμετείχαν τo ΔΣ και όλα τα μέλη της Ένωσης στις σχολικές επιτροπές, καθώς και εκπρόσωποι όλων των Συλλόγων Γονέων των Σχολείων του Δήμου Μαραθώνος. Από την πλευρά του Δήμου συμμετείχαν η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Παιδείας κα. Δήμητρα Λαμπαρού, ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης & Έργων κ. Αδάμ Μεγαγιάννης, ο Αντιδήμαρχος Δικτύων & Καθημερινότητας κ. Γιώργος Ζούρος και η Πρόεδρος της ΔΕΠ κα. Αναστασία Ευαγγελίου- Ρίζου.
Τα μέλη της Ένωσης και των Συλλόγων Γονέων επισήμαναν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία λόγω της μακρόχρονης έλλειψης συντήρησης. Τονίστηκε ότι, πάρα πολλά σχολεία έχουν ασυντήρητες στέγες που βάζουν νερά όταν βρέχει, παλιές τουαλέτες και τα περισσότερα χρειάζονται βάψιμο. Παράλληλα, επισήμαναν ότι δεν υπάρχει στο Δήμο κανένας μηχανισμός καταγραφής, ιεράρχησης και αντιμετώπισης ούτε των μεγάλων έργων συντήρησης (μόνωση στεγών, αντικατάσταση παλαιών wc, βάψιμο, αντικατάσταση κουφωμάτων), αλλά ούτε απλών καθημερινών προβλημάτων (ηλεκτρολογικά, υδραυλικά κλπ), τα οποία συνήθως επιλύονται όταν η κατάσταση φτάνει στο απροχώρητο, υπό πίεση.

Συζητήθηκαν τα εξής :

1.            H χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής ύψους 700.000 €, για έργα συντήρησης σχολείων, η οποία όμως απαιτεί να υποβληθούν μέχρι τις 10 Αυγούστου 2017 οι αντίστοιχες μελέτες από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Η Τεχνική Υπηρεσία δηλώνει αδυναμία να εκπονήσει τις μελέτες λόγω έλλειψης προσωπικού. Η Ένωση Γονέων εκφράζει την σφοδρή αντίθεσή της στην προοπτική να μην καταφέρει η Τεχνική Υπηρεσία να εντάξει σημαντικά έργα των σχολείων στην χρηματοδότηση των 700.000 € της Περιφέρειας. Απαιτεί από την Δημοτική Αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της και να δώσει λύσεις ΤΩΡΑ για να μην χαθεί και αυτή η ευκαιρία.
2.            Η ολοκλήρωση των μελετών και η διάθεση κονδυλίων της ΣΑΤΑ του 2016, η οποία χρηματοδοτεί έργα συντήρησης σχολείων ύψους περίπου 110.000 €, τα οποία θα δημοπρατηθούν και θα υλοποιηθούν μέσα στο καλοκαίρι. Η Ένωση Γονέων ζητά αναλυτική ενημέρωση άμεσα για τις προγραμματισμένες από τον Δήμο ενέργειες, καθώς και το σχετικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.
3.            Ο εξωραϊσμός και η καθαριότητα των προαυλίων είναι άμεση προτεραιότητα για να ανοίξουν τα σχολεία μας τον Σεπτέμβριο. Για τον καθαρισμό και την αποψίλωση χόρτων η αρμόδια υπηρεσία ανέφερε ότι προσπαθεί με τις δυνάμεις που διαθέτει, τονίζοντας όμως ότι δεν επαρκούν, να καλύψουν τις ανάγκες καθαρισμού των σχολείων. Η Ένωση Γονέων ζητά αναλυτική ενημέρωση από τον Δήμο για τον προγραμματισμό της καθαριότητας των σχολείων, καθώς και το σχετικό χρονοδιάγραμμα.  
4.            Η απόδοση του ΦΗΧ. Η Ένωση Γονέων ζητά από τη Δημοτική Αρχή να αποδώσει στα σχολεία, όπως εξάλλου οφείλει, τα ποσά του ΦΗΧ (Φόρος Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων), που καταβάλλουν στα ανταποδοτικά τέλη (ΔΕΗ) όλοι οι δημότες, και προορίζεται αποκλειστικά για την ενίσχυση των Σχολικών Μονάδων του Δήμου μας.

Εντύπωση προκάλεσε η αρνητική στάση της καθ’ ύλην αρμόδιας για θέματα παιδείας Αντιδημάρχου κας Δήμητρας Λαμπαρού, η οποία ισχυρίστηκε ότι, τα προβλήματα των σχολείων επιλύονται καθημερινά, καθώς η ίδια επιλαμβάνεται των θεμάτων. Παράλληλα, την αποδοκιμασία των συμμετεχόντων προκάλεσε η αλαζονική συμπεριφορά, απέναντι στις τοποθετήσεις κάποιων γονιών, καθώς ο στοιχειώδης σεβασμός των συνομιλητών αποτελεί βασικό κανόνα για κάθε πολιτισμένο, δημοκρατικό διάλογο. Παρόλα αυτά, οι γονείς επέδειξαν υπομονή και ανοχή διατηρώντας τη συζήτηση σε υψηλό επίπεδο.
Κατά τη συνάντηση τονίστηκε από τους γονείς ότι, τα στελέχη της Δημοτικής αρχής θα πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να επιλύσουν τα εσωτερικά τους προβλήματα και να βρουν διαύλους επικοινωνίας μεταξύ τους, προκειμένου να καταγράψουν και να συντονίσουν την επίλυση των προβλημάτων των σχολικών μονάδων.
Οι γονείς, αντικρίζοντας καθημερινά την θλιβερή κατάσταση των σχολείων, δεν πρόκειται να ανεχθούν άλλη αναβολή καθώς και ανεπάρκεια από τους αρμόδιους. Φυσικά η επικείμενη απώλεια της χρηματοδότησης των 700.000 € θα είναι η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα Σχόλια

Αρχειοθήκη ιστολογίου