Η σκοτεινή πλευρά των social media |
“Το Instagram λειτουργεί όπως το περιβόητο Silk Road (online αγορά για ανώνυμα και συχνά παράνομα πάρε-δώσε), εκτός του ότι είναι χίλιες φορές πιο φιλικό προς τον χρήστη και δεν αντιμετωπίζει προβλήματα λειτουργίας”, αναφέρεται σε μακροσκελές δημοσίευμα. Για την ακρίβεια το λαθρεμπόριο δεν πραγματοποιείται απευθείας μέσω αυτών των λογαριασμών. Οι φωτογραφίες με την παράνομη πραμάτεια χρησιμοποιούνται για την επίδειξη των ουσιών. Οι συναλλαγές ολοκληρώνονται σε άλλες πλατφόρμες, συχνότερα με την πληρωμή σε Bitcoins -το πιο διαδεδομένο ψηφιακό νόμισμα.
Μια αναζήτηση με διάφορα hashtag ναρκωτικών ουσιών αποκαλύπτει δεκάδες χιλιάδες αποτελέσματα. Συχνά, οι προμηθευτές δεν δημοσιοποιούν στους ύποπτους λογαριασμούς κάποιο email ή αριθμό κινητού τηλεφώνου, αλλά προτιμούν ψευδώνυμα που παραπέμπουν σε λιγότερο δημοφιλείς υπηρεσίες ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων. Δεν αποκλείεται βέβαια πολλοί από αυτούς του λογαριασμούς στο Instagram να είναι ψεύτικοι. Υπάρχουν και άλλοι που ξεσκεπάζουν τα πλαστά accounts, δημοσιεύοντας φωτογραφίες με τα στοιχεία τους και την ένδειξη “απάτη”.
Σκληρότερες ναρκωτικές ουσίες, όπως κοκαΐνη, μεθαμφεταμίνη και ηρωίνη δεν φαίνεται να εντοπίζονται εύκολα προς πώληση μέσω του Instagram.
Οι συντάκτες του venturebeat.com απευθύνθηκαν στο Facebook, στο οποίο ανήκει το Instagram μετά την προ διετίας εξαγορά του 1 δισ. δολαρίων, ζητώντας μια απάντηση. “Αν ένας λογαριασμός αναφερθεί για απαγορευμένο ή παράνομο περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών ή βίντεο με ακραία βία, τότε ενδέχεται να απενεργοποιηθεί και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν την ενημέρωση των Αρχών. Επιπλέον, ούτε είναι δυνατό ούτε και επιτρέπεται στην πλατφόρμα μας η πραγματοποίηση συναλλαγών που σχετίζονται με προϊόντα υπό ειδικό καθεστώς ελέγχου. Εάν φωτογραφίες ή βίντεο λογαριασμών προωθούν την πώληση τέτοιων αγαθών ή υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων πυροβόλων όπλων, αλκοόλ, καπνού και συνταγογραφούμενων φαρμάκων, να είστε σίγουροι ότι ακολουθούμε όλες τις νόμιμες διαδικασίες και ενθαρρύνουμε όλους τους άλλους να κάνουν το ίδιο”, ήταν η απάντηση του Facebook, την οποία το venturebeat.com χαρακτηρίζει ως “αποποίηση ευθύνης”.
Το Instagram λειτουργεί online από τον Οκτώβριο του 2010 και έχει περισσότερους από 200 εκατομμύρια χρήστες.
Παρόμοια προβλήματα, με περιεχόμενο που αφορά σε λαθρεμπόριο και παράνομη διακίνηση όπλων ή ναρκωτικών, παρατηρούνται σε πολλά social media, καθώς σχεδόν σε όλα είναι πλέον δυνατή η ανάρτηση φωτογραφιών και βίντεο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου