Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Σπάνιες φωτογραφίες από την ανασκαφή του Λέοντα της Αμφίπολης

Δείτε σπάνιες φωτογραφίες από την ανασκαφή του Λέοντα της Αμφίπολης
Το γλυπτό βρέθηκε σε κομμάτια στις όχθες του Στρυμόνα
Ένα βιβλίο του συγγραφέα Oscar Broneer που εκδόθηκε το 1941, αλλά δεν μεταφράστηκε ποτέ στα
Ελληνικά, περιέχει σπάνιες φωτογραφίες από την εύρεση του Λέοντα της Αμφίπολης.
Το επιβλητικό γλυπτό ανακαλύφθηκε σε κομμάτια στις όχθες του Στρυμόνα.

Καθιστό στα πίσω πόδια, αλλά χωρίς γλώσσα, ο Λέων της Αμφίπολης αγγίζει τα 5,30 μ. ύψος. Σύμφωνα με την έως πρότινος επίσημη θεωρία,  φιλοτεχνήθηκε προς τιμήν του Λαομέδοντα, ναυάρχου του Μεγάλου Αλέξανδρου από τη Λέσβο, ο οποίος είχε εγκατασταθεί στην Αμφίπολη.

Στη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων του 1912-1913 Έλληνες στρατιώτες εντοπίζουν κομμάτια του μνημείου. Το 1916, στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολεμου, Άγγλοι στρατιώτες που κατασκεύαζαν οχυρωματικά έργα δίπλα στον Στρυμόνα, ανακάλυψαν τα μαρμάρινα κομμάτια του λέοντα τα οποία στη συνέχεια επιχείρησαν να φυγαδεύσουν χωρίς να το καταφέρουν  αφού δέχτηκαν πυρά Βουλγάρων από τα απέναντι υψώματα.








 









6 σχόλια:

  1. Το μεγαλύτερο λάθος της πολιτείας ήτανε να αφήσει να εποικίσουνε τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης όλους αυτούς τους αλήτες, κλέφτες και αρχαιοκάπηλους. Το καλοκαίρι που μας πέρασε βρέθηκα στην Αμφίπολη, θέλοντας να επισκεφτώ τον αρχαιολογικό χώρο επάνω στον λόφο. Στο δρόμο που πήγαινα συνάντησα μερικά παιδιά, γύρω στα δώδεκα, τους ρώτησα εάν ξέρανε να μου δείξουνε το δρόμο. Κανείς τους δεν ήξερε, είχανε εντελώς άγνοια, κοιμισμένα από κούνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΤΑΦΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ.ο Μέγας Αλέξανδρος έλεγε ότι ήταν απόγονος του Ηρακλή και πάντα του πρόσφερε θυσίες. Ο Μέγας Αλέξανδρος φορούσε τη λεοντή, σε νόισα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυστυχως ομως οι ελληνοπαιδες αφου ανακαλυψαν εχτισαν και κατεστρεψαν ολο τον κολπο του Στρυμονα συνηθιζαν να περνουν απο το γλυπτο πηγαινοντας στους αθλιους ετσι οπως τους καταντησαν τα τελευταια 40 μονο χρονια προορισμους τους. Ελαχιστοι ειναι αυτοι που γνωριζουν την ιστορια του γλυπτπου αφου δεν αναφερεται και πολυ στα ιστορικα τοπικα πονηματα αλλα ουτε και γινεται καποια ιδιαιτερη προσπαθεια απο φορεις για την πληροφορηση των νεων σχετικα . Ετσι οι νεολαιοι μας βαθια απαιδευτοι περνουσαν απο εκει, τωρα εμαθαν να χρησιμοποιουν την εθνικη τρομαρα τους, εγκαταλειποντας τις βρωμιες τους συνηθως σωματικες και λεγαν ανεκδοτα για τους ορχεις του λεοντα που τους ταλαπαιρωσε η ζεστη και ο ηλιος. Αυτοι ειμαστε και δεν προκειται να αλλαξουμε με τιποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραιο..Νοιωθω δεος οταν βλεπω ξενοι και ασχετοι να ενδιαφερονται περισσοτερο για τους αρχαιους Ελληνες και τον πολιτισμο τους απο οτι εμεις οι ιδιοι. Στην δευτερη φωτογραφια φαινεται ξεκαθαρα ρε σταροχωραφο σπαρμενο μεχρι δυο μετρα πριν το κεφαλι του λιονταριου. Δειγμα του οτι μονο οταν εχεις να φας σε νοιαζουν ολα τα υπολοιπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για να θυμώμαστε.Τα πρώτα κομμάτια στη διάρκεια οχυρωματικών έργων των άγγλων...λίγο πριν τα φορτώσουν για Αγγλία, ευτυχώς τους σταμάτησαν, τυχαία, βομβαρδισμοί από τους Βούλγαρους..... Οι σύμμαχοι μας στον 1ο παγκόσμιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου