Την Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου |
Η παράσταση που «ύμνησε» ο διεθνής Τύπος, η σύγχρονη εκδοχή της Μήδειας του Ευριπίδη που παρουσιάζει το Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου, με την Έλεν ΜακΚρόρι στον πρωταγωνιστικό ρόλο, θα μεταδοθεί live, την Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Η Μήδεια της σκηνοθέτιδος Κάρι Κράκνελ φοράει σύγχρονα ρούχα, καπνίζει και ζητά απεγνωσμένα εκδίκηση όταν την εγκαταλείπει ο πατέρας των παιδιών της, Ιάσωνας. «Τελικά δεν χάνεται με το άρμα του Θεού Ήλιου, αλλά απλά φεύγει. Η έξοδός της είναι βαθειά αξιολύπητη και απόλυτα συνεπής με τις παράφρονες αντιφάσεις του χαρακτήρα της» γράφουν οι συντελεστές της παράστασης.
Η Έλεν ΜακΚρόρι με την ερμηνεία της παρουσιάζει μία Μήδεια που δεν είναι μόνο τέρας, αλλά και αξιοπρεπής, αξιολύπητη, διαυγής και παρανοϊκή ταυτόχρονα γυναίκα. Ο χορός των γυναικών, με τα φλοράλ φορέματα, χορογραφημένος από τη Λούσι Γκέριν, υπογραμμίζει την απόσταση που χωρίζει τη Μήδεια από τις συμβάσεις μιας κοινωνίας που δε αποκλίνει από τα συμφωνημένα πρότυπα.
«Η έξαψη που συνοδεύει αυτή την παραγωγή», γράφουν οι New York Times, «οφείλεται κυρίως στην σκηνοθέτη και την πρωταγωνίστριά της. Η εντυπωσιακά ευρηματική Κάρι Κράκνελ άφησε άφωνο τον κόσμο του θεάτρου».
Αποθεωτική είναι και η κριτική της Guardian. «Η χαρισματική Κάρι Κράκνελ δημιουργεί ένα σύνθετο πορτρέτο μιας Μήδειας, που είναι ταυτόχρονα σώφρων και παράλογη, όμηρος μιας έμμονης ιδέας για εκδίκηση, χωρίς να έχει χάσε τα μητρικά της αισθήματα. Σε όλη την παράσταση η Μήδεια της ΜακΚρόρι περνάει με έξοχη ευκολία από την επιτηδειότητα, στο έγκλημα, αλλά και στην πιο απρόβλεπτη ανθρωπιά. Είναι μια φρέσκια ανάγνωση, που δεν περιορίζει το έργο σε μια απλοϊκή απολογία μιας κακοπαθημένης γυναίκας» γράφει η βρετανική εφημερίδα.
Για την Huffingtonpost: «Οι υπερθετικοί μπορεί να συνεχίζονται στο άπειρο. Η ερμηνεία της τραυματίζει, εισβάλλει τόσο βαθειά στην ψυχή σου, που σε κάνει να τη λυπάσαι και όταν στο τέλος αυτή η συντετριμμένη, παρανοϊκή μάνα καταρρέει μπροστά σου, νιώθεις συντεθλιμμένος μέχρι το κόκαλο. Είναι μεγαλειώδης και οδηγεί την εκδίκηση σε νέα, σπαρακτικά επίπεδα. Είναι η καλύτερη σκηνοθεσία της Κράνκελ, μια έξοχη παραγωγή και το ατμοσφαιρικό της αποτύπωμα είναι βαθύ».
Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου, ώρα 21.00, Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη
Με αγγλικούς υπότιτλους, Τιμή: 14 ευρώ και 7 ευρώ (φοιτητικό)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου