Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ - Κάνουμε τον σταυρό μας και κλαίμε κάθε χρόνο.


Την ευθύνη φέρει όπως πάντα ο "στρατηγός άνεμος", αλλά
περισσότερο εμείς οι ίδιοι ανεξαιρέτως με την αδιαφορία μας.
Ξερά χόρτα δίπλα στα σπίτια.

Ευρίπου - Κεντρικός δρόμος γεμάτος ξερά χόρτα
που δεν καθαρίστηκαν, όπως σχεδόν και οι
 περισσότεροι δρόμοι του Βαρνάβα.

Πευκόφυτες εκτάσεις έγιναν στάχτη, σπίτια, αποθήκες και καλλιέργειες υπέστησαν καταστροφές, ενώ ζήσαμε για άλλη μια φορά τη μανία της φωτιάς κάνοντας τον σταυρό μας που σωθήκαμε από τις φλόγες και σφίγγεται η καρδιά μας κάθε φορά που αντικρίζουμε το γκρίζο που αφήνει πίσω της η πύρινη λαίλαπα.
Έναν περίπου χρόνο μετά τη φωτιά που κατέκαψε τη νοτιοανατολική Αττική και την ανατολική πλευρά του Βαρνάβα  ο πύρινος εφιάλτης ξαναχτύπησε! την βορειοδυτική πλευρά ζώντας ακόμη μία φορά τον πύρινο τρόμο και δώσαμε τη μάχη προσπαθώντας αυτή τη φορά να σώσουμε τις ζωές και τις περιουσίες των συγχωριανών που μας συμπαραστάθηκαν στις περσινές πυρκαγιές.
Κάθε χρόνο το ίδιο βιολί. Δεν αντέχουμε άλλο.
Ο τοπικός άρχοντας εδώ στον Βαρνάβα εκτός πολλών άλλων δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του κοινοτικού συμβουλίου. Πέρσι πριν τις πυρκαγιές ελήφθη απόφαση του Κ.Σ, με την οποία υποχρεώνονταν οι ιδιοκτήτες αγροτικών εκτάσεων πέριξ των κατοικιών του οικισμού και της περιφέρειας να καθαρίζουν τις εκτάσεις τους από τα ξερά χόρτα κλπ πριν την θερινή περίοδο. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα το έπραττε η κοινότητα, χρεώνοντας αντίστοιχα τον ιδιοκτήτη της έκτασης. Η απόφαση δεν εφαρμόστηκε ποτέ, παρά το πάθημα.
Η σημαντική ετήσια οικονομική επιχορήγηση που δίνεται στους ΟΤΑ από το Υπουργείο για λόγους πολιτικής προστασίας αποφυγής και πρόληψης πυρκαγιών, δαπανάτε κυρίως για άλλους σκοπούς (εργολαβίες κλπ) και όχι για τον σκοπό που προορίζεται.
Η εθελοντική ομάδα πυροπροστασίας που συστήθηκε για τα μάτια του κόσμου από την Κοινοτική αρχή, αρχές του 2009, ουδέποτε ενεργοποιήθηκε στην πράξη (εκπαίδευση, ενημέρωση, οργάνωση κλπ).
Ένας και περιβαλλοντικός σύλλογος, με διοικητικό συμβούλιο - που θα συνέβαλε υποτίθεται εκτός των άλλων και στην οργάνωση ομάδων προστασίας και πρόληψης κάθε χρόνο- διαλύθηκε στην ουσία το 2008, αφού αποξενώθηκε από τα μέλη του, μόλις έγινε συνειδητή η ανικανότητα τους όπως και η ηθικά απαράδεκτη σχέση του προέδρου του που ανέλαβε θέση εξαρτημένης σχέσης εργασίας  ως δικηγόρος της κοινότητας - διορισμένος - από τον ίδιο τον πρόεδρο της κοινότητας και χωρίς να παραιτηθεί από τον θέση του στον σύλλογο.
Οι Ενεργοί πολίτες του Βαρνάβα, που προσπάθησαν επίμονα να οργανώσουν δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και της ανακύκλωσης περιθωριοποιήθηκαν ευσχήμως από το πολιτικό κατεστημένο του προέδρου της Κοινότητας, που τους εξέλαβε ως επικίνδυνους, για το δικό του πολιτικό μέλλον.
Μετά τις περσινές πυρκαγιές το σενάριο επαναλαμβάνεται – διαβάστε με ένα κλικ:
Συμβουλιάζονται …και το απολαμβάνουν στο Κ.Σ του Βαρνάβα, αφού κανείς δεν βρήκε τον χρόνο - δεν είχε το φιλότιμο, την τσίπα - να περάσει να δει και να μιλήσει στις οικογένειες που είχαν απώλειες ή απειλήθηκαν από την πυρκαγιά –περιουσίες, σπίτια – προσφέροντας τουλάχιστον ηθική συμπαράσταση δίνοντας κάποιο μήνυμα αισιοδοξίας και δέσμευσης για την αναδάσωση του περιβάλλοντος. Πιστεύουν ότι τους κάναμε χάρη όταν τους ψηφίζαμε …και δεν μας έχουν πλέον ανάγκη. Να δούμε ΤΩΡΑ με τις επερχόμενες εκλογές των ΟΤΑ τι θα κάνουν!
ΟΙ ΧΆΡΕΣ ΤΈΛΕΙΩΣΑΝ ΟΡΙΣΤΙΚΑ και πολλοί απ αυτούς που μας εξουσίαζαν θα εξαφανιστούν από τον πολιτικό χάρτη του τόπου. Είμαι σίγουρος όμως, πως θα προσπαθήσουν κάπου να τρυπώσουν για να συνεχίσουν το μακάβριο έργο τους.

Μ. Αποστολόπουλος 

Υ.Γ : Χωρίς να μηδενίζουμε την παλαιά φρουρά, υπήρξαν πάντα οι λιγοστές εκείνες εξαιρέσεις ατόμων, που οι φωνές τους  πνίγηκαν μέσα στο ζοφερό αυτό τοπίο.

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ - Κάνουμε τον σταυρό μας και κλαίμε κάθε χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου