Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

Δίκη Τραμπ: Η ώρα της αλήθειας για τα χρήματα στη Στόρμι Ντάνιελς

Μετά την ολοκλήρωση των διαδικαστικών, αφού έγινε η επιλογή των ενόρκων, η οποία μετατράπηκε σε πεδίο διαφωνιών ανάμεσα στους διάδικους, αρχίζει για τα καλά η δίκη του Ντόναλντ Τραμπ για τη πληρωμή στην πορνοσταρ Στόρμι Ντάνιελς για να μην μιλήσει για τη σχέση τους.

Σήμερα Δευτέρα (22/4) ο Τραμπ πέρασε την πύλη του δικαστηρίου στο Μανχάταν.



Λίγο πριν μπει στην αίθουσα τόνισε ότι η δίκη του είναι μια «πολύ άδικη μορφή παρέμβασης στις εκλογές» του Νοεμβρίου για την προεδρία. «Είναι μια πολύ, πολύ θλιβερή μέρα για την Αμερική», είπε ακόμη.

Εν τω μεταξύ, αναφέρθηκε και στην αστική δίκη για την εταιρεία του και το τεράστιο ποσό που κλήθηκε να πληρώσει και ξεπερνά τα 350 εκατ. δολάρια. Η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης αμφισβήτησε την εγγύηση που θα καλούνταν να καταβάλει ο Τραμπ, εξοργίζοντας τον πρώην πρόεδρο. Θεωρητικά, αν ζητηθεί από αυτό το δικαστήριο θα κληθεί να απαντήσει και για αυτή την υπόθεση.

Τα εισαγωγικά σχόλια της κάθε πλευράς ήταν σύντομα - περίπου 30 λεπτά - ενώ όλη η διαδικασία θα ήταν σύντομη λόγω του εβραϊκού Πάσχα.



Υπόθεση «εγκληματικής συνωμοσίας και συγκάλυψης», την χαρακτήρισε ο εισαγγελέας που σχολίασε ότι ο Τραμπ ενορχήστρωσε ένα εγκληματικό σχέδιο για πριν τις εκλογές του 2016. Ο κατηγορούμενος, είπε ο Μάθιου Κολάντζελο, «ενορχήστρωσε ένα εγκληματικό σχέδιο για να διαφθείρει τις προεδρικές εκλογές του 2016 και στη συνέχεια, κάλυψε αυτή τη συνωμοσία λέγοντας ψέματα στα επιχειρηματικά του αρχεία στη Νέα Υόρκη ξανά και ξανά και ξανά».



Ο εισαγγελέας είπε ότι οι πληρωμές προς την Ντάνιελς έγιναν με εντολή του Τραμπ για να διασφαλιστεί ότι δεν θα επηρεάσει την προεκλογική του εκστρατεία, κάτι που οι εισαγγελείς θεωρούν ότι αποτελεί παρέμβαση στις εκλογές. Ο Τραμπ ανέφερε στα επιχειρηματικά του αρχεία ότι οι πληρωμές αυτές ήταν «για νομικές υπηρεσίες». «Αυτό ήταν ψέματα», είπε ο εισαγγελέας.

Ο Τραμπ άκουγε σιωπηλός, κουνώντας που και που το κεφάλι. Αν κρίνουμε από το ρεπορτάζ της Daily Mail, είχε κατά διαστήματα τα μάτια του κλειστά και ότι το κεφάλι του έγερνε προς τα κάτω, σαν να ήταν έτοιμος να κοιμηθεί.

Η συνεργασία με το περιοδικό



Ένας από τους πρώτους μάρτυρες θα είναι ο Ντέιβιντ Πέκερ, πρώην εκδότης του σκανδαλοθηρικού περιοδικού «National Enquirer». Ο Πέκερ και το περιοδικό του εργάστηκαν για να «θάψουν» κάθε αρνητική είδηση για τον Τραμπ, δημοσιεύοντας παράλληλα άρθρα για τους αντιπάλους του.






Με τη βοήθεια του Πέκερ, ο Τραμπ και οι συνεργάτες του «χρησιμοποίησαν μια πρακτική που ονομάζεται catch and kill (δηλ. βρίσκουμε ένα θέμα και το θάβουμε)», είπε ο εισαγγελέας στους ενόρκους. Όπως εξήγησε, «είναι ένας τρόπος να εξαγοράζουν επιζήμιες πληροφορίες όχι για να τις δημοσιεύσουν, αλλά για να τις κρύψουν, να τις εξαφανίσουν και, στην προκειμένη περίπτωση, να βοηθήσουν τον υποψήφιο».

Ο εισαγγελέας περιέγραψε άλλες δύο περιπτώσεις «catch and kill» που σχετίζονται με τον Τραμπ, πέρα από αυτή της Στόρμι Ντάνιελς.

Ο Πέκερ φέρεται να πλήρωσε σε έναν θυρωρό του Trump Tower 30.000 δολάρια για τα αποκλειστικά δικαιώματα μιας ιστορίας σχετικά με τον Τραμπ που ενδεχομένως να είναι πατέρας ενός παιδιού εκτός γάμου. Άλλη .μία περίπτωση της Κάρεν ΜακΝτούγκαλ, πρώην μοντέλο του Playboy, που ισχυρίζεται ότι είχε πολύμηνη σχέση με τον Τραμπ.

Τι υποστήριξε η υπεράσπιση



Ο δικηγόρος του Τραμπ, Τοντ Μπλανς, είπε προς τους ενόρκους ο πρώην πρόεδρος δεν γνώριζε τις λεπτομέρειες των πληρωμών για τα χρήματα που καταβλήθηκαν, επειδή ανέθεσε το ζήτημα στα χέρια του πρώην δικηγόρου του Μάικλ Κοέν. Ο Τραμπ, είπε ακόμη, δεν είχε καμία σχέση με τις 34 επιταγές παρά μόνο κλήθηκε να τις υπογράψει, αλλά ούτε και με παραποιημένες λογιστικές εγγραφές.

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι… δεν είναι κακό να προσπαθεί κανείς να επηρεάσει τις εκλογές: «Αυτό ονομάζεται δημοκρατία», όπως και ότι η σύναψη συμφωνίας μη αποκάλυψης είναι απολύτως νόμιμη γιατί «οι εταιρείες το κάνουν αυτό όλη την ώρα».

Σχετικά με τους ισχυρισμούς της Στόρμι Ντάνιελ, ο συνήγορος είπε ότι είναι μεν «πικάντικοι», αλλά είναι και αδιάφοροι. Άφησε να εννοηθεί ότι η Ντάνιελς κέρδισε από την υπόθεση «εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια» μιλώντας δημόσια για την ιστορία της.

Τι αφορά η υπόθεση;

Ο Τραμπ φέρεται να πλήρωσε 130.000 δολάρια στη Ντάνιελς, εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας, το 2016, για να μην μιλήσει. Ο πρώην πρόεδρος διώκεται για τον τρόπο με τον οποίο επιχείρησε να διαχειριστεί την πληρωμή και να την αποκρύψει.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ΗΠΑ που ένας πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είναι κατηγορούμενος σε ποινική δίκη.

Κατά δήλωσή της, η Ντάνιελς ισχυρίζεται ότι είχαν σεξουαλική επαφή το 2006. Αργότερα, λίγο πριν από τις εκλογές του 2016, δέχτηκε 130.000 δολάρια από τον πρώην δικηγόρο του Τραμπ με αντάλλαγμα τη σιωπή της.

Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο Τραμπ έβαλε τον προσωπικό του δικηγόρο, Μάικλ Κόεν, να κάνει την πληρωμή και ότι ο Τραμπ στη συνέχεια κατέγραψε με δόλο το ποσό που έδωσε στον Κόεν ως νομικά έξοδα

Ο Τραμπ αντιμετωπίζει 34 κατηγορίες για απάτη βάσει των νόμων περί χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας. Δηλώνει αθώος για όλα όσα κατηγορείται ενώ έχει αρνηθεί ότι είχε έλθει σε σεξουαλική επαφή με την Ντάνιελς. Πώς προκύπτει ο αριθμός: Υπάρχουν 11 τιμολόγια που, σύμφωνα με την εισαγγελία, περιγράφουν ψευδώς το τι αφορούσαν οι πληρωμές του Τραμπ, 12 φερόμενες ως ψευδείς καταχωρίσεις στα λογιστικά βιβλία του Οργανισμού Τραμπ και 11 επιταγές που φέρονται να περιγράφουν ψευδώς τη φύση των πληρωμών. Άρα 34 αδικήματα.

Είναι βάσιμες οι κατηγορίες;

Πόσο σοβαρό είναι το αδίκημα; Είναι μεγάλη η πιθανότητα να καταδικαστεί ο Τραμπ; Εδώ τα πράγματα, με βάσει τις διατάξεις του αμερικανικού ομοσπονδιακού και πολιτειακού δικαίου είναι περίπλοκα.

Καταρχάς, σημειώνει το BBC, το αν θα υπάρξει ή όχι δίωξη εξαρτάται από μια νομική θεωρία που δεν έχει δοκιμαστεί, σχετικά με το αν ένας πολιτειακός εισαγγελέας μπορεί να επικαλεστεί ένα ομοσπονδιακό έγκλημα που δεν έχει αποδειχτεί.

‘Άλλοι ισχυρίζονται ότι τα αδικήματα είναι όχι μόνο υπαρκτά αλλά και σοβαρά. Τονίζουν ότι συνιστούν για μια προσπάθεια εξαπάτησης των Αμερικανών ψηφοφόρων, ώστε να μην μάθουν ουσιώδεις πληροφορίες που θα επηρέαζαν την κρίση τους.

Ο Τραμπ, από την πλευρά του, επικαλείται συνέχεια το επιχείρημα ότι οι διώξεις σε βάρος του είναι πολιτικές και ότι το νομικό κομμάτι τους είναι σαθρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου