Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024

Γιατί η γάτα σας παίρνει κιλά; Αυτά είναι τα λάθη που πρέπει να αποφύγετε

Μήπως τώρα τελευταία η γατούλα σας έχει “τσιμπήσει” λίγο βάρος; Μπορεί να θεωρείτε ότι τα κάνετε όλα όπως πρέπει και ότι δεν έχετε υποπέσει σε ατασθαλίες, όμως η ζυγαριά άλλο δείχνει. Δυστυχώς, κάποιες φορές μπορεί να παρασυρόμαστε και να δίνουμε στο αγαπημένο μας ζωάκι λίγο παραπάνω φαγητό ή ακόμα και το λάθος φαγητό και γενικά να κάνουμε – εν αγνοία μας πάντα – λάθη.


Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε ποια είναι αυτά τα πιθανά λάθη και θα δώσουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή τους.

1. Δεν ελέγχουμε σωστά την ποσότητα τροφής της

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που μπορεί να κάνουμε στη διατροφή της γάτας μας είναι ότι δεν ελέγχουμε το μέγεθος των μερίδων φαγητού που της προσφέρουμε. Πολλοί γατογονείς μπορεί να υποθέτουν ότι ο μικρός τους αίλουρος θα φάει μόνο όσο χρειάζεται. Όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Οι γάτες είναι από τη φύση τους λαίμαργα πλάσματα και πολλές από αυτές μπορούν να φάνε μέχρι να “σκάσουν”, ειδικά αν αυτό που τρώνε το βρίσκουν ιδιαίτερα εύγευστο. Το να αφήνουμε, λοιπόν, το μπολ του φαγητού της γάτας μας όλη μέρα γεμάτο, μάλλον είναι λάθος, παρόλο που είναι βολικό. Φυσικά, μπορεί να μην ισχύει για όλες τις γάτες αλλά αν παρατηρήσουμε ότι με το “ελεύθερο τάισμα” η γατούλα μας αρχίζει και βάζει βάρος, τότε θα πρέπει να αναθεωρήσουμε. Ο/Η κτηνίατρός μας είναι ο/η καλύτερος/η σύμβουλος και μπορεί να μας δώσει χρήσιμες οδηγίες σχετικά με το τάισμα του κατοικιδίου μας. Επίσης, είναι σημαντικό να μετράμε την τροφή της γάτας και να της παρέχουμε τις σωστές μερίδες ανάλογα με την ηλικία, το βάρος και τα επίπεδα ενέργειάς της.

2. Της δίνουμε πολλές λιχουδιές

Σίγουρα όταν βλέπουμε αυτά τα γατίσια μάτια δεν μπορούμε να αντισταθούμε γι’ αυτό και κάποιες φορές το παρακάνουμε με τις λιχουδιές. Ωστόσο, όσο νόστιμες μπορεί να είναι, άλλο τόσο πλούσιες σε θερμίδες είναι, και η υπερβολική τους κατανάλωση οδηγεί σε αύξηση του βάρους της γάτας μας. Επιπλέον, αν ξεπεράσουμε το όριο, οι λιχουδιές μπορεί να γίνουν επικίνδυνες για τον μικρό μας αίλουρο. Ας έχουμε, λοιπόν, υπόψιν μας ότι τα σνακ δεν πρέπει να ξεπερνούν το 10% της ημερήσιας διατροφής της γάτας μας και ας το τηρήσουμε για να είναι υγιής και ευτυχισμένη.







Πότε οι λιχουδιές γίνονται επικίνδυνες για το κατοικίδιό μας

Η γατοτροφή ή η σκυλοτροφή θα πρέπει να αποτελούν τα κύρια γεύματα του κατοικιδίου μας.


3. Της δίνουμε ανθρώπινες τροφές

Και σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να μην αντέχουμε να βλέπουμε τη γατούλα μας να μας παρακαλάει για λίγο φαγητό και έτσι να καταλήγουμε κάθε φορά που τρώμε να της δίνουμε και μια δυο μπουκίτσες. Όμως, αυτές οι μπουκίτσες όταν το παρακάνουμε οδηγούν σε αύξηση του βάρους της. Επιπλέον, κάποιες ανθρώπινες τροφές είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τις γάτες και μπορούν να βλάψουν την υγεία τους. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να μην “λυγίζουμε” εύκολα μπροστά στα νάζια αυτής της πονηρής κυρίας και πριν αποφασίσουμε να της δώσουμε αυτό που τόσο επίμονα ζητάει, να ελέγχουμε αν είναι επιβλαβές ή όχι.

4. Δεν λαμβάνουμε υπόψη την ηλικία και τα επίπεδα ενέργειάς της

Οι διαφορετικές ηλικίες και οι διαφορετικοί τρόποι ζωής συνεπάγονται και διαφορετικές ανάγκες. Άλλη ποσότητα τροφής θα φάει μια ηλικιωμένη γάτα με χαμηλά επίπεδα ενέργειας και άλλη ποσότητα τροφής θα φάει ένα γατάκι που είναι στην εφηβεία και τα επίπεδα ενέργειάς του έχουν “χτυπήσει” κόκκινο. Η κάθε τροφή έχει σχετικές οδηγίες που μπορούμε να ακολουθήσουμε και φυσικά ο/η κτηνίατρός μας μπορεί να μας βοηθήσει.

5. Δε λαμβάνει επαρκή ποσότητα νερού


Μπορεί να μην είχαμε σκεφτεί ποτέ ότι η ανεπαρκής πρόσληψη νερού, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους, αλλά δυστυχώς κάτι τέτοιο ισχύει. Το νερό είναι απαραίτητο για τη συνολική υγεία των γατών, βοηθά στην πέψη, στη διατήρηση υγιούς βάρους και στην πρόληψη προβλημάτων του ουροποιητικού συστήματος. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να εμπλουτίσουμε την ξηρά τροφή της γάτας μας με λίγη υγρή ή να αγοράσουμε ένα σιντριβάνι για να την ενθαρρύνουμε να πίνει περισσότερο νερό – όλοι ξέρουμε τη λατρεία των γατών για τρεχούμενα νερά.

6. Δεν ασκείται/παίζει αρκετά

Όπως σε εμάς τους ανθρώπους η καθιστική ζωή μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού μας βάρος, έτσι και στις γάτες η έλλειψη άσκησης και παιχνιδιού μπορεί να έχει τα ίδια αποτελέσματα. Αγοράζοντας ένα ψηλό ονυχοδρόμιο και διαφορετικού τύπου παιχνίδια και αφιερώνοντας μισή ώρα την ημέρα για να παίξουμε με τη γατούλα μας θα είναι ιδιαίτερα ευεργετικό τόσο για την υγεία της ίδιας όσο και για την ψυχολογία τη δικιά μας.

Συνοψίζοντας

Αποφεύγοντας κάποια κοινά λάθη στη διατροφή του μικρού μας αίλουρου, συμβάλλουμε στην πρόληψη της αύξησης του σωματικού του βάρους και του παρέχουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Μαζί με την κατάλληλη καθοδήγηση από τον/την κτηνίατρό μας είναι σίγουρο ότι η λατρεμένη μας γατούλα θα είναι πραγματικά ευτυχισμένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου