Κυριακή 31 Μαρτίου 2024

Τι να κάνετε αν ο σκύλος σας ξύνεται και χάνει το τρίχωμά του

Εσείς έχετε παρατηρήσει ποτέ τον σκύλο σας να ξύνεται;  Σίγουρα, καθώς πρόκειται για μία απόλυτα φυσιολογική συμπεριφορά. Όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, τα ζώα βιώνουν το αίσθημα του κνησμού και ξύνονται για να ανακουφιστούν. Αν, όμως, ο σκύλος σας ξύνεται έντονα και χάνει το τρίχωμά του, το πιθανότερο είναι να πάσχει από κάποια ασθένειεα του δέρματος, όπως είναι τα παράσιτα ή κάποια μόλυνση. Μην ανησυχείτε, όμως. Τα δερματικά προβλήματα τις περισσότερες φορές θεραπεύονται. Είναι σημαντικό, μόλις παρατηρήσετε τα συμπτώματα, να επισκεφτείτε τον/την κτηνίατρό σας ώστε να χορηγήσει στον σκύλο σας την κατάλληλη θεραπεία.


Τι προκαλεί κνησμό και απώλεια τριχώματος στους σκύλους;

Η απώλεια του τριχώματος (αλωπεκία) και ο κνησμός είναι συμπτώματα δερματικού ερεθισμού στους σκύλους. Μπορεί να προκύψουν ως αποτέλεσμα πολλών διαφορετικών δερματολογικών παθήσεων, από τον πιο απλό επιφανειακό ερεθισμό, μέχρι τη δυσλειτουργία εσωτερικών οργάνων. Κάποιες πιθανές αιτίες είναι:

– Παράσιτα (όπως ψύλλοι και τσιμπούρια)

– Αλλεργίες σε τροφές, γύρη, ή άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες

– Βακτηριακές ή μυκητιασικές μολύνσεις


– Νόσος του ήπατος

– Παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα

Συμπτώματα που συνδέονται με την απώλεια τριχώματος και το ξύσιμο στους σκύλους

Αν το δέρμα του σκύλου σας είναι ερεθισμένο, ανεξάρτητα από την αιτία, μπορεί να παρατηρήσετε τα παρακάτω συμπτώματα:

– Ξύσιμο ή μάσηση του δέρματος


– Γλείψιμο των ποδιών

– Σημεία όπου το δέρμα είναι γυμνό

– Τούφες τριχώματος σε διάφορα σημεία του σπιτιού

– Ερεθισμένο ή ερυθρό δέρμα, δέρμα που ματώνει

– Δυσάρεστη μυρωδιά

– Ξηροδερμία

Πώς να αντιμετωπίσετε τον κνησμό και την απώλεια τριχώματος

Αν παρατηρήσετε κνησμό, σημεία χωρίς τρίχωμα, ή άλλα συμπτώματα ασθένειας, επισκεφτείτε τον/την κτηνίατρό σας, που θα εξετάσει τον σκύλο σας αφού πάρει το ιστορικό του. Ενημερώστε τον/την κτηνίατρο για τη διατροφή του σκύλου σας, καθώς και για το αν λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή ή συμπληρώματα διατροφής. Ενδέχεται να χρειαστούν περαιτέρω δερματολογικές εξετάσεις, όπως κυτταρολογική ανάλυση, καλλιέργεια μυκήτων, λήψη επιχρίσματος ή βιοψία, καθώς και εξετάσεις αίματος για να εντοπιστεί η αιτία του προβλήματος.

Η θεραπεία που θα χορηγηθεί στον σκύλο σας εξαρτάται από την αιτία του προβλήματος, και θα εστιάσει στον συγκεκριμένο οργανισμό ή πάθηση που το προκαλεί. Ενδέχεται να χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή στον σκύλο σας για την ανακούφιση του κνησμού και τη θεραπεία μολύνσεων που τυχόν υπάρχουν. Υπάρχει, όμως, περίπτωση να χρειαστούν και περαιτέρω θεραπείες, ανάλογα με τη βαθύτερη αιτία των δερματολογικών συμπτωμάτων.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό ο σκύλος σας να αποπαρασιτώνεται τακτικά, τόσο για τα εξωτερικά όσο και για τα εσωτερικά παράσιτα, λαμβάνοντας την κατάλληλη αντιπαρασιτική θεραπεία. Αυτό πρέπει να γίνει ακόμα και χωρίς τον εντοπισμό ψύλλων ή άλλων παρασίτων στο δέρμα του σκύλου σας. Ακόμα κι αν το πρόβλημα δεν οφείλεται σε ψύλλους, η ύπαρξή τους μπορεί να δυσχεραίνει ένα ήδη υπάρχον δερματολογικό πρόβλημα με διαφορετική αιτιολογία.






3 λόγοι για να μη ζεσταίνετε το φαγητό του σκύλου σας στο φούρνο μικροκυμάτων

Μη βάζετε ούτε κροκέτες στο φούρνο μικροκυμάτων ακόμα κι αν νομίζετε ότι ο σκύλος σας θα ήθελε ένα ζεστό γεύμα για αλλαγή.


Επίσης, υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί μια δοκιμή διαφορετικών τροφών για την περίπτωση που ο/η κτηνίατρός σας υποψιάζεται ότι κάποια τροφική αλλεργία μπορεί να ευθύνεται για τα δερματολογικά συμπτώματα του σκύλου σας. Μπορεί να χρειαστεί το αγαπημένο σας κατοικίδιο να ακολουθήσει κάποια ειδική, υποαλλεργική δίαιτα για κάποιους μήνες, ώστε να ελεγχθεί η περίπτωση που τα συμπτώματα υποχωρούν, και να εντοπιστούν τα επιμέρους συστατικά που προκαλούν την αλλεργία.

Τέλος, ενδέχεται να χρειαστεί κάποιο τεστ αλλεργιών.

Πρόγνωση για σκύλους με αλωπεκία και κνησμό

Η πρόγνωση για τους σκύλους που αντιμετωπίζουν αλωπεκία και κνησμό εξαρτάται από την υποκείμενη πάθηση που ευθύνεται για τα συμπτώματα. Οι περισσότερες μολύνσεις που οφείλονται σε παράσιτα, βακτήρια, ή μύκητες, μπορούν να θεραπευτούν μέσα σε λίγους μήνες, και το σκυλάκι σας δεν θα έχει κανένα πρόβλημα. Ο υποθυρεοειδισμός καθίσταται διαχειρίσιμος με τη βοήθεια φαρμακευτικής αγωγής, ενώ η ηπατική νόσος φέρει τη χειρότερη – συγκριτικά – πρόγνωση και μπορεί να χρειαστεί πιο εντατική θεραπεία.

Οι σκύλοι με αλλεργικά προβλήματα στο δέρμα μπορεί να εμφανίσουν παραπάνω από μία εξάρσεις, παρά τις προσπάθειές σας να περιορίσετε το πρόβλημα. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να διατηρείτε επικοινωνία με τον/την κτηνίατρό σας, και να απευθυνθείτε σε αυτόν/ή αν το πρόβλημα παρουσιαστεί ξανά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου