Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023

Δίδυμα ελεφαντάκια γεννήθηκαν στην Κένυα – Βίντεο και fun facts για αυτά τα μεγάλα μωρά

 Τι μας έχει μείνει σ’ αυτή τη ζωή; Ο καφές με άρωμα φουντούκι και τα βίντεο με ελεφαντάκια. Λίγες απολαύσεις οδηγούν σε τέτοια έκκριση τόσης ντοπαμίνης όσο τα βίντεο με μωρά ζωάκια – επιστημονικά πράγματα. Είναι υπέροχο να βλέπεις ένα μικροσκοπικό – ή όχι και τόσο – πλασματάκι να γνωρίζει τον κόσμο, είναι ένα δώρο που μας δίνει η φύση σαν αντάλλαγμα για όλα τα καλά που της κάνουμε.


Αλλά ας αφήσουμε την ειρωνεία πρωί πρωί. Ας ξεκινήσουμε αυτή τη μέρα θετικά και με καλή διάθεση. Ο καλύτερος τρόπος να το πετύχουμε αυτό είναι, φυσικά, τα βίντεο με τα ελεφαντάκια.

Σε ένα βίντεο που ανέβασε την προηγούμενη εβδομάδα ο λογαριασμός του ζωολογικού κήπου Fort Worth (@fortworthzoo) στο Τέξας, βλέπουμε έναν μικρό, ασιατικό ελέφαντα, τον Τράβις, να προσπαθεί να περάσει πάνω από ένα μεγάλο λάστιχο, ενώ μαθαίνει να περπατάει. Ο Τράβις σκοντάφτει στο εμπόδιο, καθώς τα πόδια του έχουν μεγαλώσει απότομα και δυσκολεύεται να τα ελέγξει ακόμα απόλυτα. Ο μικροσκοπικός – τουλάχιστον σε σύγκριση με τη μαμά του – ελέφαντας είναι ακόμα καλυμμένος με το χνούδι που έχει όταν γεννιέται, και το οποίο πρόκειται να χάσει όσο μεγαλώνει.



Ψάχνοντας στο ίντερνετ, μπορεί κανείς να καταλήξει να περνάει ώρες παρακολουθώντας βίντεο με μικρά ελεφαντάκια. Πρόκειται για εξαιρετικά παιχνιδιάρικα και έξυπνα πλάσματα, με οξυμένη αίσθηση του χιούμορ. Σε ένα από τα βίντεο βλέπουμε ένα από αυτά να διακόπτει και να ενοχλεί με την προβοσκίδα του έναν δημοσιογράφο που προσπαθεί να κάνει ρεπορτάζ. Ο δημοσιογράφος συνεχίζει να μιλά στο μικρόφωνο ακάθεκτος όσο ο ελέφαντας του πειράζει τα αυτιά και το κεφάλι με την προβοσκίδα του, μέχρι που του “πιάνει” τη μύτη, και ο δημοσιογράφος “το χάνει” και σκάει στα γέλια.



Σε άλλα βίντεο, μωρά ελεφαντάκια γλιστρούν και κουτρουβαλούν στη λάσπη περιμένοντας τη βοήθεια της μαμάς τους, αγκαλιάζουν τους φροντιστές τους, και κοιμούνται μακάρια μέχρι να τα σκουντήξει κάποιος.




Αν ξαφνικά βρίσκετε τον εαυτό σας να βγάζει περίεργους, τσιριχτούς ήχους, και να ξεστομίζει απειλές όπως “θα το φάω” ή “θα του δαγκώσω το αυτί” μην ανησυχήσετε. Πρόκειται για απολύτως φυσιολογικές παρενέργειες των βίντεο με ελεφαντάκια.

Ας δούμε κάποια fun facts που ίσως δεν γνωρίζατε για τους ελέφαντες και τα μωρά ελεφαντάκια:

● Τα περισσότερα γεννιούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας.

● Είναι πολύ δεμένα με τη μαμά τους, μένουν κοντά της κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους, και πίνουν το γάλα της για περίπου δύο χρόνια, κάποιες φορές και παραπάνω.


● Ένα μωρό ελεφαντάκι μπορεί να πιπιλίσει την προβοσκίδα του για να ηρεμήσει όταν δεν θηλάζει. Η αλήθεια είναι, ότι στην αρχή τα ελεφαντάκια είναι σχετικά αμήχανα με την προβοσκίδα τους. Μπορεί να την τινάζουν πέρα δώθε ή ακόμα και να σκοντάψουν πάνω της.

● Οι ελέφαντες είναι ιδιαίτερα στοργικοί και ευαίσθητοι. Αν ένα μωρό ελεφαντάκι παραπονεθεί για κάτι, ολόκληρη η οικογένεια θα σπεύσει να το καθησυχάσει.

● Η περίοδος της κύσης διαρκεί 18-22 μήνες.

● Στην αρχή τα ελεφαντάκια δεν βλέπουν πολύ καλά, αλλά μπορούν να αναγνωρίσουν τις μαμάδες τους μέσω της αφής, της όσφρησης και του ήχου.

● Γύρω στους 4 μήνες, αρχίζουν να τρώνε κάποια φυτά, αλλά συνεχίζουν να χρειάζονται το γάλα της μαμάς τους. Ένα ελεφαντάκι μπορεί να θηλάζει μέχρι και για δέκα χρόνια!

● Γύρω στους 6 με 8 μήνες, τα ελεφαντάκια μαθαίνουν να χρησιμοποιούν την προβοσκίδα τους για να τρώνε, να πίνουν, να πιάνουν αντικείμενα και να πλένονται, καταλήγοντας να την ελέγχουν καλά γύρω στον ένα χρόνο.

● Οι θηλυκοί ελέφαντες μένουν για πάντα με το κοπάδι τους, ενώ οι αρσενικοί μπορεί να φύγουν για να ζήσουν εργένικη ζωή γύρω στα 12-14 έτη.

Ας κλείσουμε, τώρα, το ραπόρτο από τη χώρα των ελεφάντων με μια ευχάριστη είδηση: ένα εξαιρετικά σπάνιο γεγονός έλαβε χώρα στο Εθνικό Καταφύγιο Samburu στη βόρεια Κένυα. Γεννήθηκαν δίδυμα ελεφαντάκια, κάτι που έχει μία στις εκατό πιθανότητες να συμβεί σε μια ελεφαντο-γέννα. Άλλο ένα ζεύγος διδύμων είχε γεννηθεί στις αρχές του 2022 στο ίδιο καταφύγιο, αλλά το ένα ελεφαντάκι δεν τα κατάφερε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου