Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023

Γιατί η νέα γενιά “τρελαίνεται” με τα ρολόγια της δεκαετίας του ’80 και του ΄90

 Ρολόγια που σημάδεψαν τις δεκαετίες του 80 κσι του ’90 και φορέθηκαν από διάσημους σταρ του Χόλιγουντ και του κινηματογράφου, μονοπωλούν το αγοραστικό ενδιαφέρον της νέας γενιάς. Αν και η δεκαετία του ’80 είναι μια δεκαετία που συχνά χλευάζεται για την εμμονή της με τη χλιδή, την υπερβολή και για την έλλειψη γούστου και στυλ, φαίνεται τελικά να σημάδεψε την βιομηχανία της ωρολογοποιίας. Τα ρολόγια της φορέθηκαν από διάσημους σταρ και προσωπικότητες και συνεχίζουν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον της νέας γενιάς που τα βλέπει ως μια νέα επενδυτική ευκαιρία.
Ένα μικρό αντικείμενο ιστορικής πολυτελείας και στυλ που τους συνδέει με μερικές δεκαετίες πριν την γέννησή τους.
Ονομάζονται neo-vintage ρολόγια και σήμερα στο Tiktok γιορτάζονται και υμνούνται από την νέα γενιά, με το hashtag #vintagewatch, να συγκεντρώνει 281.9 εκατομμύρια προβολές.
Ξαφνικά όλο και περισσότεροι millenials και Zoomers πασχίζουν να αποκτήσουν ένα neo-vintage ρολόι, το οποίο φορούσε η Cindy Crawford, ο Michael Douglas και άλλοι αστέρες που βασίλευαν την δεκαετία του 80 και του 90. Από ότι φαίνεται τα neo-vintage ρολόγια είναι η νέα τάση.









H Cindy Crawford είναι ambassador της Omega από την δεκαετία του ’90.

Γιατί όλοι λατρεύουν το Neo-Vintage;
Ένα από τα πρώτα σημάδια του φαινομένου έγινε ορατό το 2017, όταν η Cartier επανέκδωσε το Panthère. Το Panthère λανσαρίστηκε το 1983, και έκανε θραύση στις εικοσάρες και τριαντάρες που θυμόντουσαν τις μητέρες τους να το φορούν. Ο οίκος Vigneron επανέλαβε την ίδια συνταγή επιτυχίας ένα χρόνο αργότερα με το Santos de Cartier, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1978 και ήταν ένα εμβληματικό ρολόι της δεκαετίας του ’80, αφού το είχε φορέσει ο Michael Douglas στην ταινία Wall Street. Όπως και το Panthère, ήταν σχεδόν πανομοιότυπο με το πρωτότυπο και προανήγγειλε την επιστροφή της Cartier στην ωρολογοποιία και την επιστροφή των neo-vintage ρολογιών στις προτιμήσεις του νέου κοινού.

Εξ ορισμού, το “Neo-Vintage” μεταφράζεται σε “New-Vintage”, το οποίο βέβαια είναι από μόνο του οξύμωρο. Παρόλα αυτά, τα ρολόγια Neo-Vintage συνήθως ορίζονται από ένα συγκεκριμένο σύνολο χαρακτηριστικών που τα καθιστούν περισσότερο ως ένα μεταβατικό μοντέλο που βρίσκεται ανάμεσα σε αυτό που μπορεί να περιγραφεί ως πραγματικό vintage ρολόι και σε αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί “μοντέρνο ρολόι”. Πιο συγκεκριμένα, τα vintage ρολόγια μπορούν συνήθως να οριστούν ως ρολόγια που είναι μεγαλύτερα από 20 χρόνια ηλικίας, και τα μοντέρνα ρολόγια μπορούν να περιγραφούν ως εκείνα που εμπίπτουν στην πρώτη δεκαετία της παραγωγής τους.




Audemars Piguet Royal Oak




Rolex Submariner




Rolex Datejust Oysterquartz




Omega Vintage Seamaster 300

Τέτοια ρολόγια είναι αυτά που δημιουργήθηκαν από γνωστούς οίκους κατά η διάρκεια των 80ς, που από ότι φαίνεται σημάδεψαν την βιομηχανία της ωρολογοποιίας. Μετά την παρουσίαση των πρώτων ρολογιών χαλαζία τη δεκαετία του 1960, η δεκαετία του 1970 ήταν ταυτόχρονα μια δεκαετία προσαρμογής και συνέχειας για τις μεγάλες μάρκες. Φυσικά, καθορίστηκε από την εισαγωγή των αθλητικών ρολογιών από ανοξείδωτο ατσάλι, όπως το Royal Oak, το Nautilus και το Rolex Oysterquartz. Αλλά ήταν επίσης μια δεκαετία εξέλιξης, καθώς η Rolex, για παράδειγμα, συνέχισε να παράγει τις κλασικές τετραψήφιες αναφορές Submariner, Explorer και Daytona που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στις δεκαετίες του ’50 και του ’60.
Οι δεκαετίες του ’80 και του ’90, ωστόσο, καθορίστηκαν από την πρόοδο. Τα κλασσικά μοντέλα αποσύρθηκαν, οι μηχανισμοί εκσυγχρονίστηκαν και τα σχέδια ενημερώθηκαν για να αντιπροσωπεύσουν μια δεκαετία κατά την οποία τα μεγάλα brands πραγματοποίησαν μια εσωστροφή, αντί να ανταποκρίνονται στις εξωτερικές τάσεις.

Η λαχτάρα της γενιάς Z και των millenials για αυτά τα προσιτά vintage ρολόγια έχει πλέον απόλυτη λογική. Αυτά τα ρολόγια καθορίζουν το γούστο και το στυλ του χρήστη τους, ενώ ταυτόχρονα φέρουν μια συναρπαστική ιστορία που μπορεί κανείς να διηγηθεί κατά τη διάρκεια μιας εξόδου με φίλους. Ταυτόχρονα αυτά τα ρολόγια είναι διαχρονικά και ασφαλή, γεγονός που τα κάνει βιώσιμα. Με την βιωσιμότητα να είναι βασική παράμετρος στην καθημερινότητα και στα αγοραστικά μοτίβα των νέων, τα ρολόγια αυτά εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία, εκφράζουν τα ατομικά τους γούστα με προσιτό τρόπο, “δένουν” τα σύνολά τους και είναι πιο ασφαλή για να τα φορέσουν σε μια βραδινή έξοδο στην πόλη. Από πολλές απόψεις, ένα vintage ρολόι αναβαθμίζει τον “Vintage Youth”, τον κομψό και σικάτο άνθρωπο του δρόμου. Επίσης θεωρείται από πολλούς ένας καλός οιωνός για το μέλλον. Βοηθάει στο να ξεχωρίζουν και να εκφραστούν οι Zoomers, ενώ συνήθως αυτός ο ξεχωριστός σχεδιασμός τους σηματοδοτεί την ατομικότητα που αναζητούν αυτές οι γενιές και που είναι συχνά το σημάδι ενός ανοιχτόμυαλου, σκεπτόμενου και γεμάτου αυτοπεποίθηση ατόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου