Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021

CNN: Η Μύκονος έτοιμη για πάρτι ξανά όπως και την εποχή πριν τον κορωνοϊό

«Εμβόλιο, η μαγική συνταγή για επιστροφή στη νυχτερινή ζωή», είναι το μήνυμα που στέλνουν επιχειρηματίες του νησιού των Ανέμων Στο πιο γνωστό νησί της Ελλάδας για πάρτι, τα λευκά σπίτια, τα μπλε παραθυρόφυλλα και οι φούξια μπουκαμβίλιες λάμπουν στον ήλιο. Δύο εβδομάδες μετά την κήρυξη της επίσημης τουριστικής περιόδου της χώρας, όλα είναι σιωπηλά εκτός από το έργο της αναζωογόνησης του τόπου, σημειώνει δημοσίευμα του CNN σχετικά με τη Μύκονο.

Στα στενά σοκάκια της κύριας πόλης, όπου κατά τη διάρκεια των πολυσύχναστων καλοκαιρινών μηνών, οι κοινωνικές αποστάσεις είναι αδιανόητες, τα συνεργεία βάφουν τα καταστήματα πολυτελείας. Αν όλα πάνε καλά, θα αποτελέσουν το σκηνικό χιλιάδων φωτογραφιών Instagram, τονίζει ακόμη το δημοσίευμα.

Τα κλαμπ παραμένουν κλειστά, ελπίζοντας να ανοίξουν ξανά σύντομα καθώς η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» επιταχύνει. Αυτό είναι το όνομα του σχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης, επισημαίνει ακόμη το CNN, για την ανακήρυξη 80 νησιών -συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της χώρας- Covid safe έως τα τέλη Ιουνίου.

Σύμφωνα με το CNN το κλειδί είναι μια επιθετική εκστρατεία εμβολιασμού για κάθε κάτοικο του νησιού. Ακόμη, επιτρέπεται η είσοδος μόνο στους επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, έχουν αναρρώσει ή έχουν αρνητικό PCR τεστ. Στο Κέντρο Υγείας της Μυκόνου, τα ραντεβού εμβολιασμού είναι κλεισμένα στο 100%, με πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού του νησιού να έχει κάνει τουλάχιστον την 1η δόση. Ο κτηματομεσίτης Τζέρι Μαρκαντωνάτος μόλις έκανε το εμβόλιο μίλησε στο CNN. «Περιμένω αυτή τη στιγμή από την πρώτη ημέρα που άρχισε να εξαπλώνεται ο ιός», τονίζει χαρακτηριστικά.

«Ειλικρινά, νιώθω πολύ τυχερός που είμαι στον τουριστικό κλάδο. Έχω οικογένεια, γονείς. Έτσι, για μένα, είναι μεγάλη ανακούφιση που όλοι όσοι επισκεφθούν την Μύκονο και την Ελλάδα θα πρέπει να αποδείξουν ότι είναι αρνητικοί στον κορωνοϊό ενώ με τους δικούς μας εμβολιασμούς, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι είμαστε προστατευμένοι. Σίγουρα η Μύκονος θα είναι ένα covid free νησί φέτος το καλοκαίρι», προσθέτει.

Την ίδια ώρα τα σχέδια ανακάμψης της Ελλάδας βασίζονται στον τουρισμό. Ο κλάδος, επισημαίνει το CNΝ, αντιπροσωπεύει το 18% της ελληνικής οικονομίας και μία στις πέντε θέσεις εργασίας. Είναι η ίδια βιομηχανία που βοήθησε την Αθήνα, να βγει από μια 10ετή οικονομική κρίση, που έληξε λίγο πριν χτυπήσει ο κορωνοϊός.

Το 2020 η Ελλάδα δέχτηκε λιγότερο από το 1/3 των τουριστών σε σύγκριση με το 2019, όπου την επισκέφθηκαν πάνω από 31 εκατομμύρια, σύμφωνα με τον UNWTO, τον τουριστικό φορέα του ΟΗΕ. «Οι Μυκονιάτες σοκαρίστηκαν όταν είδαν να καταφθάνουν στο νησί τους μόλις ελάχιστοι τουρίστες σε σχέση με τα νούμερα που είχαν συνηθίσει», υποστηρίζει από την πλευρά του ο δήμαρχος του νησιού Κωνσταντίνος Κούκας. «Αλλά φέτος, όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι οι αφίξεις θα μπορούσαν να είναι διπλάσιες από αυτές του 2020», συμπληρώνει.

Με την κυβέρνηση έτοιμη να καλωσορίσει νέους τουρίστες, η Αθήνα έλαβε μέτρα που υπερβαίνουν εκείνα άλλων μεγάλων μεσογειακών χωρών που εξαρτώνται από τον τουρισμό. Στις αρχές Απριλίου, ενώ βρισκόταν ακόμη σε lockdown και υπήρχε μια αύξηση των κρουσμάτων, η Ελλάδα άνοιξε τον δρόμο για ταξιδιώτες αναψυχής από επιλεγμένες χώρες που είχαν σημειώσει ταχεία πρόοδο στον εμβολιασμό των πληθυσμών τους.

Στις 19 Απριλίου, η Ελλάδα έγινε η δεύτερη χώρα της ΕΕ, μετά την Κροατία, που επέτρεψε στους Αμερικανούς να την επισκεφθούν χωρίς να χρειαστεί να μπουν σε καραντίνα. Η κίνηση αυτή σηματοδότησε την πρώτη φορά που η χώρα ήταν ανοιχτή στους Αμερικανούς επισκέπτες από τον Μάρτιο του 2020, όταν η Ελλάδα μπήκε στο πρώτο lockdown στην αρχή της πανδημίας.

Με τους Αμερικανούς επισκέπτες να είναι οι μεγαλύτεροι επενδυτές της Ελλάδας, η Αθήνα σημειώνει μια θερινή αύξηση σε αυτούς λόγω επίσης της αύξησης των απευθείας αεροπορικών πτήσεων από ΗΠΑ. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, μάλιστα, επαίνεσε πρόσφατα τον «αριθμό ρεκόρ των 9 ημερήσιων απευθείας πτήσεων από τις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες προς την Ελλάδα».

Με δεκάδες ήδη πλήρως εμβολιασμένα νησιά και μεγάλες εκτάσεις παρθένων ακτών, η Ελλάδα υπόσχεται χώρο και επιλογές. Τα πράγματα όμως είναι πιο περίπλοκα στη Μύκονο, όπου, σε αντίθεση με πολλούς ειδυλλιακούς προορισμούς, το brand του νησιού και τα έσοδά του διαμορφώνονται από τη νυχτερινή ζωή, που περιγράφεται από έναν τοπικό ιδιοκτήτη κλαμπ ως «το πιο δύσκολο παξιμάδι να λύσει κανείς» στην εποχή του κορωνοϊού, αναφέρει ακόμη το CNN.

Παρά το γεγονός ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών πρόσθεσε πρόσφατα την Ελλάδα στη μακρά λίστα χωρών με την ονομασία «Επίπεδο 4: Μην ταξιδέψετε», η υπόσχεση μιας Μυκόνου χωρίς κορωνοϊό έχει προκαλέσει αυξημένο ενδιαφέρον από τους παγκόσμιους ταξιδιώτες -ιδιαίτερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες-, λέει ο Ηρακλής Ζησιμόπουλος, που είναι διευθύνων σύμβουλος του Semeli Hospitality Group και το οποίο περιλαμβάνει ξενοδοχεία, μπαρ και εστιατόρια στο νησί των ανέμων.

«Λαμβάνουμε πολλές ερωτήσεις, αν και δεν μεταφράζονται ακόμη σε κρατήσεις», υποστηρίζει. «Τα δύο κύρια ερωτήματα είναι εάν έχουμε εμβολιαστεί όλοι μας και εάν οι επισκέπτες θα μπορούν να παρτάρουν στο νησί όπως παλιά. Τους λέμε ότι περιμένουμε ότι μέχρι την 1η Ιουλίου τα πράγματα θα είναι πολύ κοντά στο πώς ήταν προ κορωνοϊού», λέει ακόμη ενώ περιγράφει το εμβόλιο ως «τη μαγική συνταγή για την επιστροφή της νυχτερινής ζωής».

Πάντως στη Μύκονο άρχισαν να καταφθάνουν τα πρώτα μεγάλα γιοτ του καλοκαιριού. Στο trendy Alemagou Beach Bar and Restaurant, η σαμπάνια ρέει ήδη και ένα μπάτσελορ πάρτι Γερμανίδων βρίσκεται σε εξέλιξη. Μετά από πολλούς μήνες σε lockdown, μια επισκέπτρια από το Αμβούργο με ένα φλοράλ φόρεμα λέει ότι αυτή και οι φίλες της «ζουν το όνειρο».

«Πέρυσι υπήρχαν οι κανονισμοί, αλλά δεν είχαμε τα εμβόλια», λέει ο συνιδιοκτήτης του Alemagou, Βαγγέλης Σιαφίδας. «Φέτος, είμαστε από τους πρώτους που άνοιξαν. Θέλαμε να δείξουμε στον κόσμο ότι μπορούν να περάσουν καλά και να είναι ασφαλείς. Αυτό είναι που θέλει ο κόσμος για να κάνει κρατήσεις εισιτηρίων», καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου