Κυριακή 11 Απριλίου 2021

Φίλιππος: Ο Πρίγκιπας των Petrolhead

Ο Δούκας του Εδιμβούργου ήταν ένας φανατικός της οδήγησης, όταν δεν ταξίδευε μόνος του ή με την ασφάλειά του στους δρόμους της Σκωτίας, έβρισκε την ευκαιρία να βρεθεί πίσω από το τιμόνι, πολλών και διαφορετικών οχημάτων σε βασιλικές επισκέψεις, τις οποίες βαριόταν. Όλα αυτά τα χρόνια έχει απολαύσει την οδήγηση σχολικών λεωφορείων, αρμάτων μάχης, διώροφων λεωφορείων και μοτοσυκλετών.
Μάλιστα η Βασίλισσα Ελισάβετ είπε πως την κέρδισε η εικόνα ενός νεαρού, που φορούσε τη στολή του ναυτικού και οδηγούσε ένα «γρήγορο» σπορ αυτοκίνητο MG το 1939. Γι’ αυτό δεν είπε όχι για μία βόλτα στο Λονδίνο με το ανοιχτό αυτοκίνητο.



Την ίδια χρονιά η τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ έγραφε σε μία επιστολή της: «Ο Φίλιππος απολαμβάνει την οδήγηση και μάλιστα την γρήγορη οδήγηση! Έχει το δικό του μικροσκοπικό M.G για το οποίο είναι πολύ περήφανος – με είχε κάνει βόλτα με αυτό, μια φορά στο Λονδίνο. Ήταν πολύ διασκεδαστικό, μόνο που ήταν σαν να κάθεται στο δρόμο και οι τροχοί είναι σχεδόν τόσο ψηλοί όσο το κεφάλι κάποιου». Τόση ήταν η αγάπη του για τα αυτοκίνητα, που έδωσε μια τηλεοπτική συνέντευξη στο ITV το 2008 οδηγώντας γύρω από το χειμερινό Βασιλικό καταφύγιο. Το 2016, ο πρίγκιπας Φίλιππος οδήγησε το αυτοκίνητο που μετακινούσε τον Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια της κρατικής επίσκεψης του Προέδρου των ΗΠΑ στη Βρετανία. Η Βασίλισσα Ελισάβετ και Μισέλ Ομπάμα κάθονταν πίσω.
Τα προσωπικά του αυτοκίνητα


Εκτός από οχήματα της Βασιλικής οικογένειας (Bentley, Aston Martin, Daimpler, Rolls Royce και Land Rover) δικά του αυτοκίνητα ήταν ένα MG T Type του 1939, αλλά και μία Lagonda 3.000 κ.εκ. του 1954 Drophead Coupe, η οποία έγινε αποκλειστικά για αυτόν κατόπιν παραγγελίας. Έτσι η Lagonda μπήκε πιο μπροστά από την Aston Martin στην βασιλική οικογένεια.


Ο πρίγκιπας Φίλιππος είχε ζητήσει να βάλουν στην Lagonda ένα έξτρα σετ καθρέφτες ώστε η βασίλισσα να μπορεί να ελέγξει το καπέλο της, αλλά και ένα ραδιοτηλέφωνο για να κάνει φάρσες στον Κάρολο. Μέχρι που του αφαίρεσαν το δίπλωμα οδήγησης οδηγούσε την Lagonda συχνά και μάλιστα πήγαινε με αυτήν τον Κάρολο στο σχολείο, ή στο Cowdray Park για αγώνες πόλο. Το 1986 αγόρασε ένα από τα πρώτα MetroCab (ένα απλό Αγγλικό Ταξί), το οποίο χρησιμοποιούσε κρυφά (όσο ήταν αυτό δυνατόν) για τις μετακινήσεις του στο Λονδίνο, προκαλώντας ταραχή στην προσωπική του ασφάλεια. Έλεγε πως έτσι νοιώθει περισσότερο Λονδρέζος. Σταμάτησε να το οδηγεί το 2017.



Ποιος ήταν ο Φίλιππος

Ο Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου (γεννημένος στις 10 Ιουνίου 1921 ως Πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδος και της Δανίας) ήταν ο σύζυγος της Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου. Αποτελούσε το μακροβιότερο αρσενικό μέλος της Βρετανικής Βασιλικής Οικογένειας.

Ως απόγονος του Οίκου του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Γκλύξμπουργκ, ο Φίλιππος γεννήθηκε όντας μέλος της Ελληνικής και της Δανικής Βασιλικής Οικογένειας. Γεννήθηκε στην Ελλάδα, όμως η οικογένειά του εξορίστηκε από τη χώρα όταν εκείνος ήταν ακόμη βρέφος. Έχοντας εκπαιδευτεί στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, κατετάγη σε ηλικία 18 ετών στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, το 1939.


Από τον Ιούλιο του 1939 άρχισε να αλληλογραφεί με τη 13χρονη τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ, η οποία ήταν μακρινή ξαδέλφη του, την οποία είχε συναντήσει για πρώτη φορά το 1934. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στο Βρετανικό Στόλο Μεσογείου και στο Βρετανικό Στόλο Ειρηνικού. Μετά τον πόλεμο, ο Φίλιππος πήρε την απαιτούμενη άδεια από το Γεώργιο ΣΤ΄ προκειμένου να παντρευτεί την Ελισάβετ. Πριν από την επίσημη ανακοίνωση του αρραβώνα τους, εγκατέλειψε το Θρόνο της Δανίας και της Ελλάδας και έγινε Βρετανός υπήκοος, υιοθετώντας το επώνυμο Μαουντμπάττεν των παππούδων του από την πλευρά της μητέρας του.

Μετά από ένα αρραβώνα πέντε μηνών, παντρεύτηκε την Ελισάβετ, στις 20 Νοεμβρίου 1947. Λίγο πριν από το γάμο, ο βασιλιάς του χορήγησε τον τίτλο Βασιλική Υψηλότητα και τον έχρισε Δούκα του Εδιμβούργου. Ο Φίλιππος αποστρατεύθηκε όταν η Ελισάβετ έγινε βασίλισσα το 1952, έχοντας προηγουμένως φθάσει μέχρι το βαθμό του αντιπλοιάρχου. Η σύζυγός του τον ονόμασε Πρίγκιπα του Ηνωμένου Βασιλείου το 1957.

Ο Φίλιππος απέκτησε τέσσερα παιδιά με την Ελισάβετ: τον Κάρολο, την Άννα, τον Ανδρέα και τον Εδουάρδο. Είχε οκτώ εγγόνια και δέκα δισέγγονα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου