Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

Ελληνικά Patriot στη Σαουδική Αραβία: Στις 20 Απριλίου η υπογραφή της συμφωνίας


















Στο καλύτερο επίπεδο όλων των εποχών βρίσκονται οι σχέσεις της Αθήνας με το Ριάντ, όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία των τελευταίων μηνών. Δεν είναι μόνο η μεταστάθμευση μαχητικών αεροσκαφών της Σαουδικής Αραβίας τύπου F-15 στη Σούδα και η συνεκπαίδευση με ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, ούτε απλώς η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ριάντ τον Φεβρουάριο του 2020, ούτε από μόνες τους οι συνεχείς συναντήσεις του Νίκου Δένδια με τον Σαουδάραβα υπουργό Εξωτερικών.







Είναι κυρίως η απόφαση δανεισμού μιας πυροβολαρχίας ελληνικών αντιαεροπορικών συστημάτων τύπου Patriot στην Σαουδική Αραβία, μια απόφαση που αποκαλύπτει πόσο έχει βελτιωθεί το επίπεδο συνεργασίας και η συναντίληψη ανάμεσα στην Αθήνα και το Ριάντ.



Την επόμενη εβδομάδα, περί τις 20 Απριλίου  ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο θα ταξιδέψουν στο Ριάντ για να επισημοποιήσουν τη συμφωνία μεταφοράς ελληνικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας Patriot στη Σαουδική Αραβία.


Το βασίλειο των Σαούντ θα καλύψει το κόστος για τη μεταφορά και λειτουργία της συστοιχίας των Patriot από την Ελλάδα και θα αναλάβει τη χρηματοδότηση της αναβάθμισης των ελληνικών αντιαεροπορικών συστημάτων -αμερικανικής κατασκευής- στην έκδοση Pac3.

Η συμφωνία της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία θα περιλαμβάνει και το αναγκαίο προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας, τουλάχιστον 40 αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, οι οποίοι θα μετακινηθούν στο βασίλειο των Σαούντ και θα είναι επιφορτισμένοι με τη λειτουργία των Patriot. Μέχρι σήμερα φυλάσσεται ως επτασφράγιστο μυστικό πόσοι σταθμοί εκτόξευσης θα δανειστούν στη Σαουδική Αραβία.






Με τη μεταφορά των ελληνικών Patriot, ενός αμιγώς αμυντικού συστήματος, στη Σαουδική Αραβία, η Αθήνα φιλοδοξεί να σφυρηλατήσει ακόμη περισσότερο τις διμερείς σχέσεις με το Ριάντ, όπως πράττει μεθοδικά και με το Αμπού Ντάμπι. Μάλιστα, το επόμενο διάστημα προγραμματίζεται και τριμερής σύνοδος συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελλάδας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με τα οποία η Αθήνα έχει συνάψει ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, Νοεμβρίου 2020.

«Εχουμε όλο και περισσότερους φίλους επειδή η Τουρκία με την πολιτική της δημιουργεί όλο και περισσότερους εχθρούς», αναφέρει έμπειρος διπλωματικός παράγοντας σχολιάζοντας την παρατήρησή μας ότι το καθεστώς Ερντογάν με την αναθεωρητική πολιτική του δημιουργεί έναν νέο κύκλο επιρροής και συνεργασίας της Ελλάδας με γειτονικές της χώρες που πριν από μερικά χρόνια δεν θα μπορούσε να φανταστεί ούτε ο πιο αισιόδοξος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου