Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Ερντογάν για τους S-400: Δεν δεχόμαστε υπαγορεύσεις από κανέναν για την αμυντική μας βιομηχανία

Η αντίδραση του Τούρκου προέδρου, όταν ρωτήθηκε για το θέμα της αγοράς των συστημάτων S-400 από τη Ρωσία Η Τουρκία δεν μπορεί ποτέ να δεχτεί υπαγόρευση από κανέναν για την αμυντική της βιομηχανία, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή, με αφορμή τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ για την αγορά των συστημάτων S-400 από τη Ρωσία.

«Καμία χώρα δεν μπορεί να καθορίσει τα βήματα που θα κάνουμε στην αμυντική μας βιομηχανία. Αυτό αποτελεί εξ ολοκλήρου δική μας απόφασή», δήλωσε ο Ερντογάν μετά από την προσευχή της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη, μιλώντας ταυτόχρονα και για τις επερχόμενες διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας.

Ως χώρα του ΝΑΤΟ, τόνισε, η Τουρκία δεν μπορεί ποτέ να δεχτεί υπαγόρευση από τους εταίρους της.




Τον Απρίλιο του 2017, όταν οι παρατεταμένες προσπάθειες για την αγορά συστήματος αεροπορικής άμυνας από τις ΗΠΑ αποδείχτηκαν μάταιες, η Τουρκία υπέγραψε σύμβαση με τη Ρωσία για την απόκτηση S-400.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε αυτή την εξέλιξη, ισχυριζόμενοι ότι οι S-400 ήταν ασυμβίβαστοι με τα συστήματα του ΝΑΤΟ.

«Παρόλο που πληρώσαμε τεράστια χρηματικά ποσά στις ΗΠΑ, τα αεροσκάφη F-35 δυστυχώς δεν μας έχουν παραδοθεί ακόμη. Αυτό, φυσικά, είναι ένα πολύ σοβαρό λάθος που διέπραξαν οι ΗΠΑ ως συμμαχική χώρα στη διεθνή διπλωματία», δήλωσε ο Ερντογάν.



Συνέχισε λέγοντας ότι ελπίζει ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν θετικά μέτρα σε αυτό το πλαίσιο μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Τζο Μπάιντεν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου