Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

Κορωνοϊός - Ποιο lockdown: Στα ίδια επίπεδα με την περσινή - προ περιορισμών - εποχή η κίνηση στην Αθήνα

  Ίδια είναι η κίνηση στους δρόμους της Αττικής σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, όταν η χώρα δεν ήταν σε lockdown, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικης.

Το Κέντρο, που διαθέτει 500 καμέρες και 1.000 αισθητήρες παρακολούθησης της κυκλοφορίας των οχημάτων, συνέκρινε, στο πλαίσιο μεγάλης μελέτης, την κίνηση της κυκλοφορίας και διαπίστωσε πως η κίνηση των οχημάτων είναι αυξημένη ελάχιστα με την προηγούμενη εβδομάδα κατά 0,3%, όμως η κεντρικότερη οδική αρτηρία που είναι ο Κηφισός έχει μια αύξηση 5%.




Ωστόσο, το μεγάλο σοκ της μελέτης της υπηρεσίας της Περιφέρειας Αττικής, προέκυψε από την σύγκριση των δύο προηγούμενων εβδομάδων με την αντίστοιχη περιόδο του 2020, όταν η χώρα δεν είχε μπει σε lockdown, δείχνοντας πως η κυκλοφορία είναι ίδια παρόλο που τώρα βρισκόμαστε υπό περιορισμούς για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Σε γενικό επίπεδο, παρουσοιάζεται αύξηση της κυκλοφορίας 0,5 % μεταξύ της 4ης εβδομάδας του φετινού Ιανουαρίου και της 4ης εβδομάδας του Ιανουαρίου του 2020.

Τα στοιχεία που παρατίθενται στους ακόλουθους πίνακες για την κίνηση σε Ποσειδώνος και Κηφισό είναι χαρακτηριστικά





Ο περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης σε δηλώσεις του, έχει θέσει εξαρχής την οδική ασφάλεια ως ένα από τους βασικότερους πυλώνες πάνω στους οποίους φιλοδοξεί να στηριχθεί, προκειμένου να αλλάξει το πρόσωπο της Αττικής και να την καταστήσει πιο φιλική και πιο ασφαλείς για τους πολίτες της. Ως εκτούτου, πέραν των τακτικών προληπτικών αλλά και κατασταλτικών εργασιών στις οποίες προβαίνουν οι υπηρεσίες της περιφέρειας Αττικής επί του οδικού δικτύου αρμοδιότητας της (συντηρήσεις και ανακατασκευές οδοστρωμάτων, αντικατάσταση στηθαίων ασφαλείας, διαγραμμίσεις, συντήρησης φωτεινής σηματοδότησης και ηλεκτροφωτισμού κοκ), πολύ μεγάλη προτεραιότητα δίνεται στην πρόληψη, μέσω της παρακολούθησης της ροής και της εξέλιξης της κυκλοφορίας από το σύγχρονο κέντρο διαχείρισης κυκλοφορίας της περιφέρειας Αττικής. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες της Αττικής ανά πάσα στιγμή μπορούν να γνωρίζουν τις κυκλοφοριακές συνθήκες που επικρατούν στις σημαντικότερες αρτηρίες της πρωτεύουσας.

Δείτε τα στοιχεία για την περσινή και φετινή κίνηση σε Μεσογείων και Αλεξάνδρας





Σε υλοποίηση της οδηγίας του περιφερειάρχη και έχοντας υπόψη ότι τον τελευταίο καιρό λόγω των έκτακτων μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού, παρατηρούνται έντονες διακυμάνσεις στην κυκλοφορία στους κυρίους οδικούς άξονες, με αποτέλεσμα άλλες ημέρες να παρατηρείται έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση σε αρκετά σημεία και άλλες η κυκλοφορία να είναι εξαιρετικά αραιή.

Πανικός στον Ερμού για τα τελευταία ψώνια πριν τις ανακοινώσεις Χαρδαλιά

Ενδεικτικές της μεγάλης κίνησης που σημειώνεται τόσο στο κέντρο της Αθήνας, όσο και σε άλλες κεντρικές οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας, είναι οι εικόνες συνωστισμού που επικράτησαν στην Ερμού την Παρασκευή, καθώς πολλοί Αθηναίοι έσπευσαν να κάνουν ψώνια, ενόψει και των μέτρων που ανακοινώνει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Αψηφώντας πλήρως τις συστάσεις των επιστημόνων, αλλά και τα επιδημιολογικά στοιχεία που δείχνουν το αυξημένο ιικό φορτίο που επικρατεί στην Αττική και στο κέντρο της πόλης, δεν ήταν λίγοι οι καταναλωτές που πήγαν στον εμπορικότερο δρόμο της πρωτεύουσας, για τα ψώνια της τελευταίας στιγμής, κατακλύζοντας τον πεζόδρομο.


Σε πολλά καταστήματα του κέντρου σχηματίστηκαν και πάλι ουρές καταναλωτών από πολλές περιοχές, ενώ στο επίκεντρο βρισκόταν οι αγορές ρούχων και παπουτσιών.

Νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι στην Αττική καταγράφονται τα 526 από τα 941 νέα κρούσματα, ενώ στο κέντρο της Αθήνας, οι νέες λοιμώξεις ανήλθαν στις 130. Στην Ανατολική Αττική καταγράφηκαν 84 κρούσματα, 83 στα βόρεια προάστια και 78 στα δυτικά.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου