Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Ουγγαρία προτείνει τώρα διαχωρισμό συζήτησης για το κράτος δικαίου από το Ταμείο Ανάκαμψης

«Oι ρυθμίσεις για το κράτος δικαίου μπορούν να περιμένουν μερικούς μήνες», τόνισε ο Όρμπαν, μετά το βέτοΣτο θέμα της διαμάχης για το χρηματοδοτικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν προτείνει την ανεξάρτητη εξέταση του θέματος του κράτους δικαίου.

«Οι χώρες που έχουν βρεθεί σε μεγάλη ανάγκη (λόγω της κρίσης του κορονοϊού) θέλουν χρήματα γρήγορα - ας δώσουμε (λοιπόν) τα χρήματα. Άλλες χώρες θέλουν νέους κανόνες για το κράτος δικαίου - εντάξει, ας το συζητήσουμε. Το πρώτο πρέπει να το κάνουμε αμέσως, το δεύτερο είναι λιγότερο επείγον. Oι ρυθμίσεις για το κράτος δικαίου μπορούν να περιμένουν μερικούς μήνες», τόνισε ο Όρμπαν σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα του Αμβούργου «Die Zeit».
Στην γερμανική επιμονή να διατηρηθεί η ρήτρα ελέγχου των αρχών του κράτους δικαίου, ο Ούγγρος πρωθυπουργός βλέπει «ένα είδος διανοητικής αδιαφορίας. Το Βερολίνο δεν έχει την αίσθηση του τι υπερβαίνει την καθημερινή επικαιρότητα», είπε και πρόσθεσε πως «η Γερμανία ως προεδρεύουσα χώρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι υπεύθυνη για το μπλοκάρισμα της εκταμίευσης των κονδυλίων βοήθειας για να ξεπεραστούν οι συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού».

Γι αυτό προέτρεψε τη γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ να διαχωρίσει τα δύο θέματα, το οικονομικό από το νομικό: «Η μικρή μου χειροβομβίδα (το βέτο) δεν είναι αρκετή, αλλά οι Γερμανοί θα μπορούσαν να διαχωρίσουν τη διαχείριση κρίσεων από τη συζήτηση για το κράτος δικαίου. Κατά την δική μας ερμηνεία η γερμανική Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποφάσισε να παρεκκλίνει από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούλιο υπέρ των όψιμων επιθυμιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο νέος μηχανισμός για το κράτος δικαίου, ο οποίος αποφασίστηκε παρά την θέληση της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, είναι μια «υφέρπουσα αλλαγή των Συνθηκών της ΕΕ», τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου