Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

Toyota Yaris Hybrid

Το νέο Yaris, στην υβριδική του έκδοση, εκφράζει τη νεότερη φιλοσοφία της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας και συνδυάζει οικονομία, πρακτικότητα και διασκεδαστική οδική συμπεριφορά. Η 4η γενιά του Toyota Yaris, δεν είναι απλά ένα ανανεωμένο/βελτιωμένο μοντέλο. Είναι εντελώς νέο αυτοκίνητο.
Διαβάζοντας τις προδιαγραφές του καινούργιου Yaris ανακαλύπτουμε πως: «Για κάθε τέσσερα αυτοκίνητα που πουλάει η Toyota στην Ευρώπη το ένα είναι Yaris» Βέβαια στην Ελλάδα αυτή η αναλογία είναι μεγαλύτερη, καθώς εδώ και χρόνια, το Yaris, αποτελεί το απόλυτο best seller στην κατηγορία του.

Στην τέταρτη γενιά του ωστόσο, πολλά άλλαξαν. Το νέο Yaris διαθέτει στοιχεία που το κάνουν να ξεχωρίζει. Πρώτα από όλα στην εμφάνιση (ένα από τα πλεονεκτήματά του). Μετά είναι η τεχνολογία που διαθέτει. Η Toyota στις πληροφορίες της προτάσσει το υβριδικό σύστημα 4ης γενιάς, την νέα TNGA πλατφόρμα, τον επίσης ολοκαίνουργιο 3κύλινδρο 1.5 κινητήρα, το νέο set up της ανάρτησης και την προσπάθεια που έκαναν για να συνδυάσουν όλα τα παραπάνω όσο το δυνατόν καλύτερα ώστε δώσουν σαν αποτέλεσμα: Απόδοση, διασκεδαστική οδική συμπεριφορά, οικονομία και μειωμένες εκπομπές ρύπων.

Εν αρχή ην το look η εμφάνιση

Όσοι το βλέπουν το θαυμάζουν ή το μισούν και αυτό είναι σημάδι έντονης προσωπικότητας. Οι γνώστες μιλούν για το Yaris WRC και το γρήγορο GR Yaris και όσοι δεν ακολουθούν τους αγώνες μιλούν για έντονο στυλ. Έτσι το Ιαπωνικό μικρό κερδίζει την προσοχή παντού. Για κάποιους είναι έντονο και για άλλους υπερβολικό. Για εμάς είναι μοντέρνο και μέσα στο πνεύμα της εποχής, που θέλει κάτι να φαίνεται και να προκαλεί.



Έχει στοιχεία από τη νέα Corolla αλλά περισσότερο δυναμικά ή αν θέλετε νεανικά σαν τα Ιαπωνικά «Manga» comics, γεμάτα πιεσμένη δύναμη έτοιμη να ξεσπάσει. Αυτό είναι που μας κέρδισε. Σε αντίθεση με την παράδοση, που θέλει τα νέα μοντέλα να μεγαλώνουν, το νέο Yaris είναι (έστω και λίγο) πιο κοντό από το προηγούμενο (-5mm) στα 3.940 mm συνολικά, ενώ το μεταξόνιο των 2.560 mm μεγάλωσε κατά +50 mm. Έτσι δεν… χάλασαν οι εσωτερικοί χώροι. Το πλάτος αυξήθηκε του (+50 mm) ενώ μειώθηκε το ύψος. Οι τροχοί είναι τοποθετημένοι περισσότερο προς τις άκρες και τα μετατρόχια έχουν μεγαλώσει (+57 mm) και δικαιολογημένα όσοι το βλέπουν θυμούνται την έκδοση WRC. Βέβαια εδώ η Toyota μάλλον έκανε την επιλογή σχεδίου συνειδητά.

Εσωτερικά κάτι διαφορετικό

Παρά την… ένταση στις εξωτερικές διαστάσεις, στο εσωτερικό η σχεδίαση είναι συγκρατημένη, ίσως και συντηρητική. Σκουρόχρωμα πλαστικά (καλής ποιότητας αν και σκληρά) με μικρές μεταλλικές λεπτομέρειες. Την σκουρόχρωμη εικόνα συμπληρώνουν και αναβαθμίζουν τα καθίσματα με το diamond stitch (ραφές σε σχήμα διαμαντιού) ωστόσο, οι χώροι είναι παραπάνω από ικανοποιητικοί. Ένας επιβάτης κανονικού αναστήματος, μπορεί άνετα να καθίσει πίσω από έναν αντίστοιχου σωματότυπου. Η αύξηση του πλάτους έχει αυξήσει την αίσθηση ευρυχωρίας. Το πορτ μπαγκάζ με τον διπλό πάτο είναι επαρκές, 286 λίτρα ενώ υπάρχουν αρκετοί (περισσότεροι από πριν) αποθηκευτικοί χώροι στο εσωτερικό. Η μεγάλη κεντρική οθόνη αφής (μοιάζει να αιωρείται) στο κέντρο του ταμπλό, τα ψηφιακά χειριστήρια του κλιματισμού και ο επίσης ψηφιακός πίνακας οργάνων συνθέτουν ένα μοντέρνο σύνολο.



Στα θετικά η πολύ καλή θέση οδήγησης. Αυτό οφείλεται στη νέα πλατφόρμα που επέτρεψε στους μηχανικούς να τοποθετήσουν το κάθισμα χαμηλά και πιο πίσω (πιο κοντά στο κέντρο της πλατφόρμας). Σύμφωνα με τις προδιαγραφές είναι 60 mm πιο πίσω και 21mm πιο χαμηλά. Έφεραν επίσης το τιμόνι σε πιο κάθετη θέση κατά έξι μοίρες και πιο κοντά στο κάθισμα κατά 77 mm. Το αποτέλεσμα (όλων αυτών των αριθμών) είναι έχετε την αίσθηση πως κάθεστε μέσα στο Yaris και όχι πάνω του.

Πως λειτουργεί το υβριδικό σύστημα θεωρητικά…

Το νέο Yaris διαθέτει την 4η γενιά υβριδικής τεχνολογίας της Toyota. Ο κινητήρας των 1.500 κ.εκ. ανήκει στην οικογένεια TNGA και λειτουργεί στον κύκλο Atkinson. Η ισχύς του υβριδικού συνόλου αγγίζει τους 116 ίππους, ενώ η ροπή τα 207 Nm και συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο τεχνολογίας e-CVT, το οποίο είναι ηλεκτρικό με συνεχώς μεταβαλλόμενη μετάδοση. Οι επιδόσεις του είναι σαφώς βελτιωμένες, με τα πρώτα 100 km/h από στάση να έρχονται σε μόλις 9,7 sec. Το υβριδικό σύστημα του διαθέτει δύο ηλεκτροκινητήρες/γεννήτριες. Μία από αυτές συνδέεται με τους εμπρός τροχούς και χρησιμοποιείται ως πηγή ενέργειας για την κίνηση του αυτοκινήτου, η άλλη λειτουργεί για την εκκίνηση και την παραγωγή ενέργειας για τη φόρτιση της μπαταρίας. Είναι καινούργια και διαθέτει μικρότερο μέγεθος, όπως και κατά 12 κιλά λιγότερο βάρος.



…και πρακτικά

Με το πάτημα του κουμπιού εκκίνησης φαίνεται ο καλός συνδυασμός ανάμεσα στον θερμικό μοτέρ και τα δύο ηλεκτρικά. Η δύναμη αποδίδεται ομαλά και γραμμικά. Ο νέος 3κύλινδρος 1.500άρης κινητήρας έχει πιο ευχάριστη χροιά λειτουργίας. Η μεγαλύτερη και πιο αποδοτική μπαταρία ιόντων λιθίου δείχνει να κρατά περισσότερη ενέργεια, που φαίνεται στο δυνατό και γραμμικό τράβηγμα του αυτοκινήτου από τις πολύ χαμηλές στροφές. Διαβάζουμε για 116 ίππους απόδοση αλλά η αίσθηση που μένει είναι πως αποδίδει περισσότερους ίππους. Το ηλεκτρικό μοτέρ λειτουργεί σαν turbo στις χαμηλές και μεσαίες στροφές και συνδυάζεται καλά με το θερμικό μοτέρ. Αυτό φαίνεται και στις επιδόσεις. Το νέο Yaris έχει μία sport αίσθηση στην οδήγηση. Είναι ενθουσιώδες και συμπαγές και ακολουθεί με ακρίβεια τις κινήσεις σας. Στον ανοιχτό δρόμο κρατά υψηλές ταχύτητες και μόνο η ήχος του κινητήρα (σε πλήρη πίεση σε ένα προσπέρασμα), θα χαλάσει την εικόνα.

Αν και sportive, μέσα στην πόλη το νέο Yaris δεν είναι κουραστικό. Μάλιστα μπορεί να κινηθεί (σχεδόν στο 80% των διαδρομών) με ηλεκτρισμό και ταχύτητα ως 130 χλμ. Αυτό προσθέτει ησυχία έλλειψη κραδασμών. Εκεί είναι που θέλουμε περισσότερη ηχομόνωση για να μην περνά ο ήχος κύλισης στην καμπίνα. Η αίσθηση από το τιμόνι είναι πολύ καλή με φυσική αίσθηση βάρους και ακρίβειας.



Το set up της ανάρτησης, ή καλύτερα η συνεργασία του πλαισίου με τη ρύθμιση της ανάρτησης φροντίζουν να διατηρούν μία sport αντίδραση χωρίς να χαλά η άνεση. Όπου νέο πλαίσιο, δείτε την πλατφόρμα TNGA προσαρμοσμένη για μικρότερα μοντέλα της Toyota, η οποία είναι πιο άκαμπτη κατά 37%. Αυτό επέτρεψε στην τοποθέτηση πιο μαλακών ελατηρίων και αμορτισέρ. Επιπλέον το κέντρο βάρους έχει χαμηλώσει κατά 12 mm, η μπαταρία ιόντων λιθίου του υβριδικού συστήματος είναι τοποθετημένη κάτω από το πίσω κάθισμα, κάτι που βελτιώνει την κατανομή του βάρους ανάμεσα στους δύο άξονες. Στην πράξη το νέο Yaris αντιδρά πολύ καλά σχεδόν σε κάθε είδους οδόστρωμα και διατηρεί την sport διάθεση χωρίς να κουράζει. Αυτή είναι η μία πλευρά της βελτίωσης. Η άλλη είναι η οικονομία. Οι μηχανικοί εξέλιξης του νέου Yaris υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση έχει μειωθεί κατά 20% την ίδια στιγμή που η ιπποδύναμη εμφανίζεται αυξημένη κατά 16%. Στην δοκιμή μας είδαμε κατανάλωση που κυμαινόταν στα 4,7 lt./100 km σε μεικτές συνθήκες. Τo νούμερo αυτό, αν μη τι άλλο, χαρίζει στο νέο υβριδικό Yaris έναν εξαιρετικό χαρακτήρα καθημερινής οικονομίας κίνησης.

Συμπέρασμα

H 4η γενιά του Toyota Yaris είναι μία ολοκληρωμένη πρόταση στην κατηγορία. Η σχεδίαση του αμαξώματος είναι ιδιαίτερη και μοντέρνα, ενώ συνδυάζει την πρακτικότητα, με την ευχάριστη οδική συμπεριφορά. Η ποιότητα κατασκευής είναι πολύ καλή, ενώ η υβριδική έκδοση είναι αποδοτική και συνάμα, πιο οικονομική από ποτέ σε κατανάλωση καυσίμου.



Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Toyota Yaris Hybrid 1.5

Κινητήρας: 1.499 cc
Ισχύς: 116 PS/5.500 rpm
Ροπή: 207 Nm/1750 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο e-CVT
Επιτάχυνση 0-100km/h: 9,7 sec
Τελική ταχύτητα: 175 km/h
Μέση κατανάλωση (/100 km): 3 lt/100 km
Εκπομπές CO2: 68 gr/km (WLTP)
Τέλη κυκλοφορίας: 0 ευρώ
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 3.940 x 1.745 x 1.500 mm
Μεταξόνιο: 2.560 mm
Βάρος: 1.140
Χώρος αποσκευών: 286 lt
Τιμή: Από 17.340 ευρώ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου