Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Ρεκόρ μποτιλιαρίσματος στο Παρίσι λόγω μαζικής εξόδου των πολιτών πριν το lockdown

Επίπεδα ρεκόρ έφτασε η κίνηση γύρω από το Παρίσι λίγες μόνο ώρες πριν τεθεί σε εφαρμογή το νέο πανεθνικό lockdown στη Γαλλία, με χιλιάδες πολίτες να εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα της χώρας προκαλώντας απίστευτη συμφόρηση. Σύμφωνα με το BBC, που επικαλείται τοπικά ΜΜΕ, τα μποτιλιαρίσματα που σημειώθηκαν στην περιοχή Ιλ ντε Φρανς εχθές το απόγευμα κάλυπταν συνολικά 700 χιλιόμετρα.

Τα νέα, δραστικά μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση Μακρόν πριν από μερικές μέρες τέθηκαν σε εφαρμογή τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, και ουσιαστικά απαγορεύουν στους Γάλλους να βγαίνουν από τα σπίτια τους παρά μόνο για να ψωνίσουν τρόφιμα, να πάνε στη δουλειά τους, να επισκεφθούν γιατρό ή για κατεπείγοντες οικογενειακούς λόγους.

Όσοι κυκλοφορούν έξω θα πρέπει να φέρουν μαζί τους ένα έγγραφο που να αναφέρει τον λόγο, ενώ εντατικοί θα είναι και οι έλεγχοι των Αρχών για την τήρηση των μέτρων.



Όπως εξηγεί το BBC, πολλοί Παριζιάνοι επέλεξαν να εγκαταλείψουν την πόλη - και τα στριμωγμένα διαμερίσματά τους - και κατέφυγαν στην επαρχία για να περάσουν τη νέα καραντίνα σε κάποια εξοχική κατοικία, με την ελπίδα ότι οι περιορισμοί θα είναι λιγότερο δυσβάσταχτοι εκεί. Το αποτέλεσμα ήταν μποτιλιαρίσματα εκατοντάδων χιλιομέτρων, με ακινητοποιημένα αμάξια, κορναρίσματα και πολύ εκνευρισμό.




Η Άνα, 24 ετών, είπε στη Le Figaro ότι έφυγε από το διαμέρισμά της οικογένειάς της στο Παρίσι για να περάσει την καραντίνα στο δεύτερό τους σπίτι σε μια μικρή πόλη της Βόρειας Γαλλίας. Σύμφωνα με την ίδια, το πρώτο lockdown στο Παρίσι ήταν μια «ψυχολογικά δύσκολη εμπειρία», όμως στην εξοχή «ο αέρας είναι πιο καθαρός, τον ανασαίνουμε και αισθανόμαστε ελεύθεροι».



Ένας από τους παράγοντες που επιβάρυναν την κατάσταση στους δρόμους εχθές το απόγευμα, όπως επισημαίνει το BBC, ήταν το γεγονος ότι η μαζική έξοδος συνέπεσε με την επιστροφή πολλών Παριζιάνων στην πόλη μετά την γαλλική σχολική αργία που τελειώνει αυτό το Σαββατοκύριακο, την Ημέρα των Αγίων Πάντων. Έτσι σε αρκετά σημεία υπήρχε κίνηση και στα δύο ρεύματα.




Σύμφωνα με το βρετανικό δημοσίευμα, αυξημένη κίνηση καταγράφηκε εχθές και γύρω από άλλες μεγάλες γαλλικές πόλεις, όπως η Λιόν και το Μπορντό, λίγο πριν τεθούν σε εφαρμογή τα νέα περιοριστικά μέτρα.

Τα μποτιλιαρίσματα στη Γαλλία θυμίζουν τη «μαζική έξοδο» που συνέβη τον Μάρτιο, πριν ξεκινήσει το πρώτο πολύ αυστηρό lockdown στη χώρα. Πολλοί είχαν επικρίνει τότε τους πολίτες που έφευγαν κατά εκατοντάδες από τη γαλλική πρωτεύουσα, θέτοντας σε κίνδυνο την επαρχία. «Ζητάμε από τον κόσμο να μείνει στα σπίτια του και από τους Παριζιάνους να μείνουν στο Παρίσι. Όπως καταλαβαίνει κανείς, αν 4.000 από το Παρίσι εισβάλουν ξαφνικά και το ένα τρίτο από αυτούς είναι μολυσμένο χωρίς να το ξέρει, ο κίνδυνος εξαπλώνεται ταχύτατα», έγραφε πριν μερικούς μήνες ένας σχολιαστής στην τοπική εφημερίδα Sud Ouest.




Σημειώνεται ότι η Γαλλία ανακοίνωσε εχθές 47.637 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου