Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Γαλλία - ISIS: «Ξεσάλωσαν» οι τζιχαντιστές μετά το χτύπημα στη Νίκαια - Απειλούν με νέες επιθέσεις

Με νέες επιθέσεις απειλούν τη Γαλλία το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα - Μυστήριο για το αν ο «χαμογελαστός» τζιχαντιστής που έφτασε από την Τυνησία στη Νίκαια για να σπείρει τον θάνατο, ανήκε σε δίκτυο τζιχαντιστών

Με νέες επιθέσεις στη Γαλλία απειλούν οι ισλαμιστές τρομοκράτες, την ώρα που υποστηρικτές των Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δώσουν μία απάντηση στην αρρωστημένη ηλεκτρονική προπαγάνδα.

Μέσα σε τριάντα λεπτά, ο Tυνήσιος δράστης Μπραχίμ Αουσάουι έσπειρε χθες τον θάνατο στη Νίκαια αποκεφαλίζοντας δύο ανθρώπους μέσα στον Καθεδρικό Ναό Νοτρ Νταμ και τραυματίζοντας θανάσιμα μία γυναίκα.




Οι έρευνες των αρχών προσπαθούν να διαλευκάνουν το μυστήριο, εάν ο νεαρός ισλαμιστής τρομοκράτης ανήκε σε δίκτυο τζιχαντιστών.






Μέχρι χθες αργά το βράδυ, τζιχαντιστές πανηγύριζαν για την χθεσινή επίθεση με μαχαίρι στον Καθεδρικό Ναό Νοτρ Νταμ της Νίκαιας, όπως αναφέρει η ομάδα παρακολούθησης πληροφοριών «SITE», γράφει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

Η διευθύντρια του «SITE», Ρίτα Κατς, δήλωσε ότι, αν και μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια, οι τζιχαντιστές βγήκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν.






Με τις αρχές στη Γαλλία να βρίσκονται σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής, κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση μεταξύ Γαλλίας και του μουσουλμανικού κόσμου μετά τον αποκεφαλισμό του καθηγητή Ιστορίας, Σαμιέλ Πατί, επειδή έδειξε σατιρικά σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ στην τάξη του.

Οι αρχές πάντως προσπαθούν να ρίξουν φως στις τρεις επιθέσεις, αν δηλαδή σχετίζονται- οι δύο σημειώθηκαν σε γαλλικό έδαφος και η τρίτη στη Σαουηδική Αραβία.

Δύο ώρες μετά την επίθεση στη Νίκαια, σημειώθηκε επίθεση στη γαλλική πόλη Αβινιόν με τον δράστη να πέφτει νεκρό από πυρά αστυνομικών και λίγο μετά, ένας άνδρας με μαχαίρι τραυμάτισε τον φρουρό στο γαλλικό προξενείο της Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

Στο μεταξύ, χθες οι γαλλικές αρχές συνέλαβαν έναν 47χρονο άνδρα με την υποψία ότι είναι συνεργός του Μπραχίμ.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών είπε ότι η χώρα βρίσκεται «σε πόλεμο... ενάντια στην ισλαμιστική ιδεολογία» που την αποκαλεί «φασισμό του 21ου αιώνα».

Η χθεσινή επίθεση σκόρπισε τον τρόμο και τον θάνατο αφότου ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, υπερασπίστηκε το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης με αφορμή τα σατιρικά σκίτσα του Προφήτη Μωάμεθ, που δημοσίευσε στο πρωτοσέλιδό του το γαλλικό περιοδικό «Charlie Hebdo».

Η επίθεση της Νίκαιας ξεκίνησε γύρω στις 9 π.μ. (ώρα Γαλλίας) στον Καθεδρικό Ναό της Νοτρ Νταμ, όπου ο 21χρονος Τυνήσιος αποκεφάλισε δύο ανθρώπους, μία ηλικιωμένη γυναίκα, και τον νεωκόρο της εκκλησίας, ενώ μία 44χρονη Βραζιλιάνα τραυματίστηκε θανάσιμα.

Ο χαμογελαστός τζιχαντιστής

Στις 8 Οκτωβρίου, ο τζιχαντιστής της Νίκαιας είχε ποζάρει χαμογελαστός μόλις πάτησε το πόδι του στην ηπειρωτική Ευρώπη, ένα μήνα πριν από τη σφαγή των τριών ανθρώπων στη Γαλλία, γράφει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Φωνάζοντας «Allahu Akbar» («Ο θεός είναι μεγάλος), ο 21χρονος Τυνήσιος Μπραχίμ αποκεφάλισε δύο και τραυμάτισε θανάσιμα με μαχαίρι μία γυναίκα κατά τη διάρκεια της χθεσινής επίθεσης. Ο ίδιος έπεσε νεκρός αφού πυροβολήθηκε 14 φορές από την αστυνομία πριν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.



Ο Τυνήσιος μετανάστης εισήλθε στην Ευρώπη μέσω της Λαμπεντούζα στη Ιταλία στις 20 Σεπτεμβρίου και έφτασε στο Παρίσι στις 9 Οκτωβρίου.

Η φωτογραφία όπου φαίνεται χαμογελαστός τραβήχτηκε από τις αρχές στο λιμάνι Μπάρι της Ιταλίας στις 8 Οκτωβρίου. Εκεί τέθηκε σε 20μερη καραντίνα λόγω της πανδημίας της νόσου Covid- 19.

Πάντως, μόλις πάτησε το πόδι του στην στην Ιταλία, οι αρχές του έδωσαν τελεσίγραφο να εγκαταλείψει τη χώρα εντός επτά ημερών αφού δεν είχε τα απαραίτητα χαρτιά. Όμως, αντί να είναι κράτηση έως ότου απελαθεί, αφέθηκε ελεύθερος με τις ιταλικές αρχές να ερευνούν πώς συνέβη αυτό.

Από εκεί, μετέβη στο Παρίσι με τρένο. Πιστεύεται ότι έμεινε στη γαλλική πρωτεύουσα μέχρι τις 29 Οκτωβρίου, την ημέρα της σφαγής, όταν με τρένο έφτασε στη Νίκαια.

Φτάνοντας στη γαλλική πόλη στις 6.30 το πρωί, έβγαλε μία φωτογραφία μπροστά από τη Νοτρ Νταμ και την έστειλε στο αδερφό του στην Τυνησία, λέγοντας ότι ήθελε να περάσει τη νύχτα εκεί. Λίγες ώρες αργότερα, έβαψε με αίμα τον Καθεδρικό Ναό της Νίκαιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου