Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020

30 Οκτωβρίου 1942: Η ιστορία των ηρώων που έκλεψαν τους κωδικούς του «Enigma» (φωτος)

Η πράξη του ηρωισμού που έστρεψε την παλίρροια του Β 'Παγκοσμίου ΠολέμουΛείπει το υποβρύχιο "Hitler" που βρέθηκε στη Δανία!
Ο χαμένος στολίσκος U-boat του Χίτλερ βρέθηκε στη Μαύρη Θάλασσα (βίντεο)
Ανακαλύφθηκε χαμένη υπο φήμη ότι έφερε τους Ναζί στη Νότια Αμερική (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)
Οι σύγχρονες υποβρύχιες τορπιλικές επιθέσεις δεν μοιάζουν με αυτό που βλέπετε στις ταινίες

Ο υπολοχαγός διοικητής Tony Fasson, ο Sailor Colin Grazier και ο βοηθός της καντίνας Tommy Brown του βρετανικού καταστροφικού HMS Petard επιβιβάζονται σε ένα βυθισμένο γερμανικό U-boat.

Είναι 30 Οκτωβρίου 1942, 78 χρόνια μέχρι σήμερα, και μια μάλλον συνηθισμένη δράση τεσσάρων καταστροφέων στη Μεσόγειο βόρεια των αιγυπτιακών ακτών θα μετατρέψει την παλίρροια του πολέμου για τις συμμαχικές δυνάμεις.

Μετά από αρκετές ώρες κυνηγώντας και ρίχνοντας βάθος εναντίον ενός γερμανικού υποβρυχίου U-559, το «τραυματισμένο» θηρίο εμφανίστηκε με σοβαρές ζημιές καθώς το πλήρωμά του το εγκατέλειψε.

Ο HMS Petard πλησίασε για να σώσει το γερμανικό πλήρωμα, αλλά ο πειρασμός να επιβιβαστεί στο βυθισμένο υποβρύχιο και να πάρει ό, τι μπορούσαν ήταν υπέροχος.

Οι εθελοντές κλήθηκαν και ο υπολοχαγός Fasson, 29 ετών, εμφανίστηκε πρώτος. Δεύτερος ήταν ο Grazier, ένας 22χρονος ναύτης, ο οποίος ενώθηκε από τον 16χρονο Μπράουν, ο οποίος είχε ενταχθεί στο Ναυτικό αφού είπε ψέματα για την πραγματική του ηλικία.

Οι τρεις επιβιβάστηκαν στο σκοτεινό υποβρύχιο καθώς το νερό ανέβαινε γρήγορα.



Ο Grazier και ο Fasson ανακάλυψαν μια σειρά εγγράφων που έδωσαν στον Μπράουν για να αναλάβουν, ένα έργο που ο έφηβος ναύτης ολοκλήρωσε με επιτυχία παρά το γεγονός ότι το νερό ανέβαινε γρήγορα και το μελάνι στα έγγραφα ήταν σκόπιμα υδατοδιαλυτό.

Οι άλλοι δύο ναυτικοί επέστρεψαν μέσα για να εξαγάγουν εξοπλισμό ή άλλα αντικείμενα που θα τους ενδιαφέρουν, αλλά η ζημιά στο υποβρύχιο ήταν πολύ μεγαλύτερη από ό, τι νόμιζαν. Το νερό ανέβηκε γρήγορα και η γάστρα έγειρε, παγιδεύοντας τους Fasson και Grazier μέσα. Βυθίστηκαν μαζί του στον υγρό τάφο του.

Τα έγγραφα που έφερε ο Brown στάλθηκαν για ανάλυση στο ειδικό κέντρο αποκωδικοποίησης του Ναυτικού στο Bletchley Park.

(Ο Tommy Brown επέζησε από το βυθισμένο υποβρύχιο για να σκοτωθεί σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα δύο χρόνια αργότερα σε ηλικία 18 ή 19 ετών Όπως αποδείχθηκε, οι κωδικοί για τη συσκευή κρυπτογράφησης "Enigma" αποκάλυψαν όλες τις μυστικές επικοινωνίες των Γερμανών.




  Η ανακάλυψη ήταν εξαιρετικά σημαντική καθώς ο Ατλαντικός Πόλεμος συνεχίστηκε και 800.000 τόνοι συμμαχικών πλοίων χάνονταν από την U-Boots κάθε μήνα.

Η θυσία των δύο ανδρών και οι δεξιότητες των εμπειρογνωμόνων στο Bletchley Park είναι ίσως οι πιο σημαντικοί παράγοντες για την ανατροπή της μάχης του Ατλαντικού και του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.

Πηγές: Ptisi & Diastima, Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου