Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

Ντόναλντ Τραμπ - Ρούπερτ Μέρντοχ: Το τέλος μιας σχέσης

 Ολοένα και περισσότερα δημοσιεύματα καταγράφουν το άδοξο τέλος μιας ένδοξης «φιλίας» - Γιατί ο μεγιστάνας των media γύρισε την πλάτη στον «εκλεκτό του Θεού», όπως αυτοαποκαλείται ο Ντόναλντ Τραμπ… Μάιος 2017. Σε μία εκδήλωση μνήμης για τη μάχη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες πολέμησαν μαζί με την Αυστραλία, ο Αυστραλός μεγιστάνας των media και Πρόεδρος του Αμερικανικού συντηρητικού καλωδιακού δικτύου «Fox News» καλωσορίζει στο βήμα του ομιλητή τον Ντόναλντ Τραμπ με τα παρακάτω λόγια: «Ο άντρας που πρόκειται να σας παρουσιάσω πιστεύει, όπως κι εγώ, στην αμφισβήτηση της συμβατικής λογικής, διότι απλούστατα η συμβατική λογική, συχνά, δεν είναι διόλου συνετή».

Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ο Μέρντοχ, χαρίζει στον Τραμπ μία σφιχτή αγκαλιά και την φράση «Ευχαριστώ θερμά τον πολύ καλό μου φίλο, Ρούπερτ Μέρντοχ, τον ένα και μοναδικό Ρούπερτ που όλοι γνωρίζουμε». Όλοι γνωρίζουν πως ο Μέρντοχ την περίοδο εκείνη αποτελεί τον πιο πολύτιμο κα δικτυωμένο σύμμαχο του Τραμπ, με απεριόριστη πρόσβαση στο Λευκό Οίκο.

Δείτε την εν λόγω σκηνή εδώ:










Τρία χρόνια αργότερα, η περίοδος της δημόσιας ανταλλαγής αβροτήτων και της αγαστής τους συνεργασίας φαίνεται πως έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Έτσι κι αλλιώς όσοι τους γνωρίζουν καλά μιλούσαν από την αρχή για μια σχέση αμοιβαίου συμφέροντος παρά για μια ισχυρή προσωπική φιλία.

Άνθρωποι του Μέρντοχ μάλιστα το πάνε ένα βήμα παρακάτω λέγοντας πως ο μεγιστάνας του Τύπου δεν πήρε ποτέ στα σοβαρά τον Τραμπ και πως η σχέση του μαζί του δεν αποτελούσε τίποτα περισσότερο από μια «αναγκαστική μπίζνα».

«Ο Τραμπ είναι ο χειρότερος εχθρός του εαυτού του»

Τα δημοσιεύματα που αφορούσαν στην τεταμένη σχέση μεταξύ των δύο ισχυρών ανδρών άρχισαν να πυκνώνουν το 2019 με αποκορύφωμα την προ δύο μηνών αποκάλυψη ότι ο Τραμπ ούρλιαζε στον Μέρντοχ για την ειδησεογραφική κάλυψη της Προεδρίας του από το «Fox News»-ίσως είναι ο μόνος άνθρωπος στον κόσμο που θεωρεί ότι το «Fox News»,το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως η «Πράβδα» του Τραμπ, μεροληπτεί σε βάρος του.

O Τραμπ ειδικότερα σε εκείνο το τηλεφώνημα ούρλιαζε στον Μέρντοχ ότι η κάλυψη του Fox είναι άδικη και οι δημοσκοπήσεις του ψεύτικες, με τον δεύτερο να υπερασπίζεται σε εξίσου έντονο ύφος τα πρότυπα και τις δημοσκοπήσεις του δικτύου (του). Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες-τις οποίες επίσημα ο Μέρντοχ διέψευσε-ο ιδιοκτήτης του FOX αποκάλεσε τον Τραμπ «γ@μημένο ηλίθιο» και μονολόγησε για τον ίδιο απηυδισμένος πως «αυτός ο μ@λάκας δεν κλείνει με τίποτα το τηλέφωνο»…








Ο Τραμπ είναι πεπεισμένος ότι ο Μέρντοχ επιδιώκει την ήττα του στις εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου. Παρά τη μανία καταδίωξης που ομολογουμένως τον διακρίνει, στο συγκεκριμένο θέμα ίσως δεν είναι εντελώς παράλογος… Ο πολύπειρος Μέρντοχ έτσι και αλλιώς μπορεί και διαβλέπει πότε ένας πολιτικός αποτελεί οριστικά και αμετάκλητα «καμένο χαρτί» και δρα αναλόγως. Ως εκ τούτου δεν θεωρεί επιτακτική τη διατήρηση μας καλής σχέσης με τον απερχόμενο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Ας μη λησμονούμε άλλωστε ότι ο mastermind του νέο-συντηρητισμού Μέρντοχ πιάνει τον παλμό των τηλεθεατών και των αναγνωστών όσο ελάχιστοι. Το αποδεικνύει καθημερινά εδώ και πολλά χρόνια, από το 1969 συγκεκριμένα, όταν κόντρα σε όλες τις προβλέψεις, αγόρασε τη «SUN» κι από μια εφημερίδα σε ελεύθερη πτώση την μετέτρεψε στην πιο παρεμβατική και ισχυρή λαϊκή εφημερίδα της χώρας.

Σύμφωνα λοιπόν με δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών ο Μέρντοχ θεωρεί δεδομένη τη σαρωτική επικράτηση του Μπάιντεν επί του Τραμπ, όπως εκμυστηρεύεται στους στενούς του συνεργάτες. Ο Αυστραλός δισεκατομμυριούχος είναι αηδιασμένος από τους χειρισμούς του Τραμπ στο θέμα του COVID-19 , επισημαίνοντας ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ο χειρότερος εχθρός του εαυτού του, ότι δεν ακούει συμβουλές σχετικά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας και ότι δημιουργεί μια ατελείωτη κρίση στη διακυβέρνησή του. Οι δύο άνδρες έχουν να μιλήσουν αρκετές εβδομάδες αφού ο Μέρντοχ κουράστηκε από τα ατέλειωτα παράπονα του Τραμπ για την ειδησεογραφική κάλυψη του FOX NEWS.

Κάποια στιγμή μάλιστα μέσα στον χειμώνα, καθώς ο Μέρντοχ απογοητευόταν όλο και περισσότερο με τον Τραμπ σκέφτηκε να υποστηρίξει κάποιον Δημοκρατικό υποψήφιο, έχοντας κάνει συζητήσεις σχετικά με την υποστήριξη του Μάικλ Μπλούμπεργκ στην αποτυχημένη προεδρική του εκστρατεία. Σήμερα είναι πλέον βέβαιος πως ο επόμενος Πρόεδρος θα είναι ο Τζο Μπάιντεν, λέγοντας μάλιστα σε έναν συνεργάτη του, «μετά από όλα αυτά που έχουν συμβεί, οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν τον Sleepy Joe (Κοιμισμένο Τζο) χωρίς καμία αναστολή».






Δεν είναι πρώτη φορά που ο Μέρντοχ προβλέπει εκλογική νίκη των Δημοκρατικών- το 2008, πριν καν κερδίσει το χρίσμα των Δημοκρατκών ο Ομπάμα απέναντι στη Χίλαρι, είχε προβλέψει πως αυτός θα είναι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών και πως θα θριαμβεύσει απέναντι στον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του, Τζον Μακέιν. Το ερώτημα που συνεχίζει να τίθεται είναι πώς θα αντιδράσουν ο αστέρες της prime time του FOX NEWS, που έχουν δώσει τον νυν υπέρ πάντων αγώνα υπέρ του Τραμπ. Η προσοχή στρέφεται κυρίως στον διάσημο συντηρητικό παρουσιαστή Τάκερ Κλάρσον που σύμφωνα με πληροφορίες βολιδοσκοπείται από τον Μέρντοχ για πιθανή υποψηφιότητα στις Προεδρικές Εκλογές του 2024… Σκληρός, καυστικός, υπερσυντηρητικός, αμφιλεγόμενος, με τεράστια απήχηση στη βάση του Ρεπουμπλικανικού κόμματος… Διότι ο Τραμπ μπορεί να «πέθανε», ο τραμπισμός όμως θα ζει για πολλές δεκαετίες ακόμα και ο Μέρντοχ το γνωρίζει πολύ καλά αυτό.

Πώς το έχει πει ο Μακιαβέλι; «Οι άνθρωποι είναι τόσο αφελείς και τόσο έτοιμοι να υπακούσουν, ώστε ποτέ δεν θα λείψουν τα θύματα σε έναν αχρείο για να κάνει τις απάτες του»…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου