Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020

Πάγκρεας: Ελπίδες έγκαιρης ανίχνευσης του «σιωπηλού» καρκίνου


Μια σημαντική ανακάλυψη έκαναν Αμερικανοί ερευνητές η οποία πιθανώς να συμβάλει στην έγκαιρη διάγνωση του παγκρεατικού καρκίνου
Ένα σημαντικό πρόβλημα στην περίπτωση του καρκίνου του παγκρέατος και, συγκεκριμένα, η διάγνωσή του σε προχωρημένο μόνο στάδιο, ελπίζουν πως θα αποτελέσει σύντομα παρελθόν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, των ΗΠΑ.

Υπεύθυνα για την καθυστερημένη διάγνωση θεωρούνται τα σιωπηλά συμπτώματα που θα εκδηλωθούν μόνο όταν η νόσος έχει εξελιχθεί αρκετά ώστε παρεμβάσεις όπως το χειρουργείο, η χημειοθεραπεία ή η ακτινοθεραπεία να αποτελούν μονόδρομο.

Στη νέα τους μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, ερευνητές από το Κολέγιο Κτηνιατρικής και τη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Μιζούρι εντόπισαν νέα τμήματα βιολογικών πληροφοριών, όπως το RNA, τα οποία μπορούν να χρησιμεύσουν ως βιοδείκτες για την έγκαιρη ανίχνευση καρκίνου του παγκρέατος.

Όπως εξήγησε ο Δρ. Senthil Kumar, καθηγητής-ερευνητής στο Κολέγιο Κτηνιατρικής, με την απλή λήψη αίματος θα καθίσταται δυνατή η ανάλυση των εξωσωμάτων, νανο-φορέων, δηλαδή, που εντοπίζονται στην κυκλοφορία του αίματος και περιέχουν διαφορετικές βιολογικές πληροφορίες από τα φυσιολογικά και καρκινικά κύτταρα. Με αυτό το σημαντικό όπλο θα μπορούν να ταυτοποιούνται όσοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν τη νόσο και με τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, θα εξασφαλίζουν καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία τους.

Σε αυτήν την αρχική συνεργασία του Δρ. Kumar με τους χειρουργούς Eric Kimchi και Jussuf Kaifi από το Κέντρο για τον Καρκίνο Ellis Fischel της Κλινικής του Πανεπιστημίου του Μιζούρι, αναλύθηκαν τα δείγματα αίματος υγιών ατόμων και ασθενών σε διαφορετικά στάδια της παγκρεατικής νόσου. Οι νέοι τύποι RNA που ανιχνεύθηκαν κατά τη μελέτη μπορούν να αποδειχθούν χρήσιμοι για τον εντοπισμό των περιπτώσεων καρκίνου στο πάγκρεας.

Ο έλεγχος και η σύγκριση των αποτελεσμάτων σε υγιείς και καρκινοπαθείς επέτρεψε στους ερευνητές να συγκρίνουν τα βιολογικά πρότυπα για να διαπιστώσουν εάν ορισμένες ομάδες ανθρώπων, όπως εκείνοι με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παγκρέατος, μπορεί να έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση για την εμφάνιση της νόσου.

Όπως διευκρίνισε η ερευνητική ομάδα, μολονότι οι τωρινές έρευνες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, περισσότερες κλινικές μελέτες, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, θα ρίξουν περισσότερο φως στη δυναμική αυτών των βιοδεικτών να λειτουργήσουν ως προειδοποιητικά σημάδια για τη νόσο. Μελλοντικά επίσης, ο προσδιορισμός συγκεκριμένων βιοδεικτών σε διαφορετικές ομάδες θα συντελέσει σε εξατομικευμένα θεραπευτικά σχήματα και καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία των ασθενών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου