Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020

Όσο παραμένει σε επικίνδυνο επίπεδο η επιδημία στη Βραζιλία τόσο αυξάνεται η δημοτικότητα του Μπολσονάρου


Με 212 εκατομμύρια κατοίκους η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής είναι η δεύτερη πλέον πληγείσα παγκοσμίως
Έξι μήνες αφού καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού στη Βραζιλία, η χώρα ξεπέρασε χθες Σάββατο το όριο των 120.000 νεκρών και δεν βλέπει φως στην άκρη του τούνελ αυτής της εκατόμβης.

Με 212 εκατομμύρια κατοίκους η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής είναι η δεύτερη πλέον πληγείσα παγκοσμίως από την covid-19, μετά τις ΗΠΑ.
Σε αντίθεση με την Ευρώπη και την Ασία, όπου η καμπύλη των κρουσμάτων και των θανάτων αυξήθηκε απότομα προτού αρχίσει να πέφτει έπειτα από πολλές εβδομάδες lockdown, στη Βραζιλία παρατηρείται εδώ και τρεις μήνες μια σταθερή κατάσταση, με περίπου 1.000 θανάτους ημερησίως από κορωνοϊό και μεγάλες διαφορές μεταξύ των πολιτειών.

«Η Βραζιλία είναι μοναδική στον κόσμο. Από την αρχή της πανδημίας οι καμπύλες της είναι διαφορετικές από αυτές άλλων χωρών, εξελίσσονται πιο αργά», δήλωσε ο Κριστοβάμ Μπαρσέλος, ερευνητής του Fiocruz, του ινστιτούτου δημόσιας υγείας.



«Οι καμπύλες είναι σταθερές προς το παρόν, όμως σε ένα πολύ επικίνδυνο επίπεδο: περίπου 1.00 θάνατοι και 40.000 νέα, επιβεβαιωμένα κρούσματα ημερησίως. Και δεν έχει έρθει ακόμη η κορύφωση», εκτίμησε.

Εξάλλου η επιστημονική κοινότητα θεωρεί τους αριθμούς που ανακοινώνει η κυβέρνηση πολύ χαμηλότερους από τους πραγματικούς.

«Απουσία συντονισμού»

Το πρώτο κρούσμα covid-19 επιβεβαιώθηκε στις 26 Φεβρουαρίου: ένας επιχειρηματίας από το Σάο Πάολο που επέστρεψε από ταξίδι στην Ιταλία. Ο πρώτος θάνατος καταγράφηκε στις 16 Μαρτίου.

Τότε ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου κατήγγειλε την «υστερία» για «μια μικρή γρίπη». Συνέχισε να υποτιμά την πανδημία, παρά το γεγονός ότι ο απολογισμός γινόταν βαρύτερος, σχολιάζοντας «και λοιπόν;», όταν ο αριθμός των νεκρών έφτασε τις 5.000.



Ο Μπολσονάρου, που μολύνθηκε κι ο ίδιιος από τον ιό SAR-CoV-2 τον Ιούλιο, δεν έχει σταματήσει να εξαίρει τα πλεονεκτήματα της υδροξυχλωροκίνης, παρά τις επιστημονικές έρευνες που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά της στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «δικτάτορες» τους κυβερνήτες των πολιτειών που υιοθέτησαν περιοριστικά μέτρα για την πανδημία, τα οποία εκτίμησε ότι είναι πιο βλαπτικά από τον ίδιο τον κορωνοϊό.

Οι περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν ότι η απουσία συντονισμού μεταξύ των αρχών είναι μία από τις βασικές αιτίες που η Βραζιλία δεν έχει καταφέρει να μειώσει τον ρυθμό των μολύνσεων.

«Είναι φοβερό, υπάρχει πλήρης απουσία συντονισμού από την πλευρά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αυτό είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό της πανδημίας στη Βραζιλία», σχολίασε ο Μπαρσέλος.

Αρχικά ο κορωνοϊός μόλυνε τους πιο πλούσιους Βραζιλιάνους που επέστρεφαν από ταξίδια στο εξωτερικό. Πλέον εξαπλώνεται μεταξύ του πιο ευάλωτου πληθυσμού της χώρας, κυρίως στις φαβέλες, αλλά και στο δάσος του Αμαζονίου, όπου ζουν φυλές αυτοχθόνων οι οποίες έχουν ήδη αποδεκατιστεί από ασθένειες τις οποίες τους μετέδωσαν ξένοι.

Δημοφιλής Μπολσονάρου

Παρά τον χαοτικό τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την πανδημία, ο Μπολσονάρου είναι πιο δημοφιλής από ποτέ.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Datafolha πριν 15 ημέρες, η δημοτικότητά του έφτανε το 37%, σημειώνοντας άνοδο πέντε μονάδων σε σχέση με τον Ιούνιο. Επιπλέον το 47% των ερωτηθέντων θεωρούσε ότι ο Μπολσονάρου δεν ευθύνεται για τους νεκρούς της πανδημίας.

Στις αρχές Αυγούστου, όταν η Βραζιλία πλησίαζε το συμβολικό όριο των 100.000 νεκρών, ο πρόεδρος της χώρας δήλωσε ότι έχει «τη συνείδησή μου καθαρή» ότι έκανε «ό,τι μπορούσα».

«Ο Μπολσονάρου είναι ένα πραγματικό φαινόμενο, μια πολιτική δύναμη που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε», παραδέχθηκε ο Μάικλ Μοχαλέμ, καθηγητής Δικαίου στο Fondation Getulio Vargas.

«Όμως η στάση του είναι πραγματικά σοκαριστική. Πέρα από την άρνηση, συχνά δείχνει να μην σέβεται τους ανθρώπους που θρηνούν. Με τον αριθμό νεκρών να είναι σκανδαλωδώς μεγάλος, είναι αναμφίβολο ότι κάποια ημέρα θα πληρώσει το τίμημα», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου