Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020

Προσωρινά και μόνιμα μέτρα θα ανακοινωθούν στην ΔΕΘ

Στο τραπέζι της κυβέρνησης παραμένουν τα σενάριά για μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών αλλά με ανοιχτό τον χρόνο εφαρμογής τους -Δεν εξετάζονται μειώσεις στις συντάξεις εν όψη της αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος
Σε δυο κατευθύνσεις σχεδιάζεται το πακέτο ελαφρύνσεων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΔΕΘ. Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον παραπολιτικά 90,1 fm, ο σχεδιασμός γίνεται πάνω σε δυο άξονες και αφορά μόνιμες και προσωρινές μειώσεις φόρων και εισφορών. Όμως, ο χρόνος υλοποίησης των μέτρων θα εξαρτηθεί από την διάρκεια και τις ανάγκες που προκύπτουν από την υγειονομική κρίση του κορονοιου.

Είναι προφανές οτι η κυβέρνηση θα δόσει προτεραιότητα στην άμεση στήριξη της πραγματικής οικονομίας (μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, την επιδότηση-κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών, την αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, την επιδότηση της απασχόλησης), ενώ τα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα (μείωση εισφορά αλληλεγγύης, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, νέα μείωση ΕΝΦΙΑ κ.α.) αν δεν υλοποιηθούν παράλληλα, θα ακολουθήσουν τα προσωρινά μέτρα, μόλι βρεθεί ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος. Σε κάθε περίπτωση προτεραιότητα θα δοθεί στην μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 2%.

Σχετικά την τοποθέτηση του κ. Αλέξη Πατέλη, οτι “πρέπει να πάψει το κράτος να παίρνει τα λεφτά των νέων και να τα δίνει στους ηλικιωμένους», ο κ Σταϊκούρας τόνισε πως ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού αναφερόταν στο νέο μοντέλο για την ανάπτυξη της χώρας και στην εφαρμογή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στο ασφαλιστικό. Όπως εξήγησε ο κ. Σταικουρας στόχος της κυβέρνηση είναι η σταδιακή μετάβαση σε ενα νέο σύστημα που θα είναι αναδιανεμητικό αλλα λαμβάνει υπόψιν και την αλληλεγγύη των γενεών χωρίς αυτό να σημαίνει οτι οι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν λιγότερα από όσα δικαιούνται.

Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε οτι σύντομα θα γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές στο Taxisnet για να ληφθούν υπόψιν οι νέες παρατάσεις στις πληρωμές φόρων λόγω κορωνοιου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου