Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020

Κορωνοϊός - Καθηγήτρια Οξφόρδης: «Ο ανθρώπινος τρόπος ζωής θα φέρει περισσότερους ιούς από τα ζώα στο μέλλον»


Τι επισημαίνει η καθηγήτρια που εργάζεται για το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατά του κορωνοϊού, για τους ιούς του μέλλοντος
Η Σάρα Γκίλμπερτ, η καθηγήτρια που εργάστηκε για τη δημιουργία του εμβολίου της Οξφόρδης κατά του κορωνοϊού, προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος μεταφοράς θανατηφόρων ασθενειών από τα ζώα στον άνθρωπο θα αυξάνεται λόγω του τρόπου ζωής μας. Την ίδια στιγμή, στην Ινδονησία εντοπίστηκε μετάλλαξη του ιού 10 φορές πιο μεταδοτική, αλλά αρκετά ηπιότερη.
Σε συνέντευξή της στην ηλεκτρονική έκδοση του Independent, η Γκίλμπερτ θεωρεί ότι η μεταπήδηση και εξάπλωση ιών από ζώα στο ανθρώπινο είδος θα αποτελεί συχνότερο φαινόμενο στο μέλλον, λόγω στοιχείων της καθημερινότητας που θα κυριαρχήσουν στον 21ο αιώνα παγκοσμίως.
Μεταξύ αυτών των στοιχείων, περιλαμβάνονται οι ολοένα και πυκνότεροι πληθυσμοί σε πολλά σημεία του πλανήτη, η αύξηση των διεθνών ταξιδίων, η αποψίλωση των δασών κλπ.
Η Γκίλμπερτ προβλέπει επίσης ότι θα ξεσπάσει κι άλλος ιός, παρόμοιος με εκείνον της γρίπης του 2017-18 που «θέρισε» περίπου 80.000 ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Θα ξαναέρθει, απλώς δε γνωρίζουμε τον ακριβή τύπο του» είπε.
Η νέα μορφή του ιού που εμφανίστηκε στην Ινδονησία
Στο μεταξύ, στην Ινδονησία εντοπίστηκε μεταλλαγμένη μορφή του κορωνοϊού, η οποία θεωρείται πολύ πιο μεταδοτική, όχι όμως τόσο ισχυρή όσο η αρχική έκδοση του SARS-CoV-2.
Η μετάλλαξη αυτή, που φέρει την ονομασία D614G, έχει επίσης εντοπιστεί σε Σιγκαπούρη και Μαλαισία, έχει οδηγήσει στη νέα μεγάλη εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ινδονησία, με περίπου 3.000 νέα κρούσματα ανά 24ωρο τις τελευταίες ημέρες.
Δείτε βίντεο: Καθηγήτρια Οξφόρδης: «Ο ανθρώπινος τρόπος ζωής θα φέρει περισσότερους ιούς από τα ζώα στο μέλλον»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου