Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Γκεοργκίεβα: Η οικονομική κρίση από τον κορωνοϊό δεν έχει προηγούμενο

Η οικονομική κρίση που προκαλεί ο κορωνοϊός δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη και είναι πολύ χειρότερη από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008-09, είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ
Η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε μια οικονομική κρίση «όπως και καμία άλλη», δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

«Ποτέ στην ιστορία του ΔΝΤ δεν είδαμε την παγκόσμια οικονομία να ακινητοποιείται», δήλωσε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ.

«Αυτή είναι η πιο σκοτεινή ώρα της ανθρωπότητας, μια μεγάλη απειλή για ολόκληρο τον κόσμο και απαιτεί από εμάς να είμαστε ενωμένοι», δήλωσε ο Γκεόργκιεβα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Αυτή η κρίση δεν έχει προηγούμενο, δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη και είναι πολύ χειρότερη από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008-09», είπε.

Η Γκεοργκίεβα είπε ότι το ΔΝΤ συνεργάζεται με την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς για την άμβλυνση της οικονομικής ζημίας που έχει προκαλέσει η πανδημία του ιού, ο οποίος έχει προσβάλει περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους.

«Έχουμε ένα 1 τρισ. δολάριο στο «ταμείο του πολέμου» και είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα». Όπως είπε περισσότερες από 90 χώρες έχουν ζητήσει βοήθεια από αυτούς τους πόρους και πρόσθεσε ότι η αυξανόμενη ζήτηση για χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης είναι χωρίς προηγούμενο.

Κάλεσε τις χώρες που θα αξιοποιήσουν αυτή τη χρηματοδότηση να την χρησιμοποιήσουν για τους γιατρούς, νοσηλευτές και τους άλλους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, και να υποστηρίξουν με κάθε τρόπο τις ανάγκες της υγειονομικής περίθαλψης.

Η Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι οι αναπτυσσόμενες οικονομίες έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία και συνήθως είναι αυτές που διαθέτουν τους λιγότερους πόρους για να προστατευθούν έναντι των οικονομικών κρίσεων.

«Γνωρίζουμε ότι σε πολλές χώρες τα συστήματα υγείας είναι αδύναμα», είπε.

Επιπλέον για πολλούς επενδυτές η απόσυρση κεφαλαίων από τις ευάλωτες χώρες καθώς εξαπλώνονταν η επιδημία ήταν μια «πτήση προς την ασφάλεια» προκειμένου να αντισταθμίσουν τις απώλειες τους με αποτέλεσμα σχεδόν 90 δισ. δολάρια επενδύσεων «να έχουν πετάξει» από τις αναδυόμενες οικονομίες κατά τη διάρκεια της επιδημίας, ανέφερε.

«Με τον ίδιο τρόπο που ο ιός πλήττει τους ευάλωτους ανθρώπους με προϋπάρχουσες ασθένειες, η οικονομική κρίση πλήττει περισσότερο τις πιο ευάλωτες οικονομίες», ανέφερε.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ κατέληξε λέγοντας ότι «το μήνυμά μου είναι ότι θα το ξεπεράσουμε όλο αυτό, αλλά το πόσο γρήγορα και το πόσο αποτελεσματικά θα εξαρτηθεί κατά πολύ από τις δράσεις που αναλαμβάνουμε.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου