Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019

Τεχνολογία λιπαντικών: Εμπιστεύεσαι να κάνεις αλλαγή κάθε 20 ή 30.000 χλμ.;

 Τα προβλεπόμενα σέρβις τείνουν τα τελευταία χρόνια να… ξεφύγουν. Αλλαγή λαδιών κάθε 15.000-20.000 χλμ. είναι κάτι το συνηθισμένο, σε κάποιες περιπτώσεις ο κατασκευαστής
συνιστά αλλαγή ακόμα και κάθε 30.000 χλμ. ή μια φορά το χρόνο. Πώς είναι δυνατόν κάτι τέτοιο; Εξαιτίας της τεχνολογίας λιπαντικών! Τα σύγχρονα συνθετικά λάδια -που πλέον χρησιμοποιεί η αυτοκινητοβιομηχανία- διατηρούν το ιδανικό ιξώδες σε χαμηλές θερμοκρασίες, είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες, την τριβή και τις χημικές προσμείξεις. Έτσι χαρακτηρίζονται από σημαντικά αυξημένη διάρκεια ζωής σε σχέση με τα συμβατικά ορυκτέλαια.
Στη διάρκεια εγγύησης του αυτοκινήτου δεν έχουμε, λοιπόν, παρά να ακολουθούμε ό,τι ορίζει ο κατασκευαστής στο εγχειρίδιο χρήσης του αυτοκινήτου. Προσοχή όμως: Η αλλαγή δεν είναι μόνο χιλιομετρική, αλλά και χρονική. Πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, ακόμα κι αν έχουμε διανύσει μόλις 2-3.000 χλμ., καθώς στο εσωτερικό του κινητήρα αναπτύσσεται υγρασία, η οποία αντιδρά με διάφορα συνθετικά του λιπαντικού και επιταχύνει εκθετικά τη γήρανσή του. Επίσης, σχεδόν πάντα ο κατασκευαστής προτείνει συχνότερη αλλαγή όταν το αυτοκίνητο χρησιμοποιείται συνεχώς σε δύσκολες για τον κινητήρα συνθήκες κίνησης. Ποιές είναι αυτές; Η stop-and-go κίνηση στην πόλη, σε μικρές αποστάσεις, με υψηλές θερμοκρασίες, σε χώμα ή με συχνή ρυμούλκηση, καταστάσεις οι οποίες επιβαρύνουν τον κινητήρα και επιβάλλουν συχνότερη αντικατάσταση λαδιών.



Από εκεί και πέρα και μετά το πέρας της εγγύησης υπάρχει ένα πράγμα που θα πρέπει να προσέξουμε: Να συνεχίσουμε να ακολουθούμε τη σύσταση του κατασκευαστή όσον αφορά στον τύπο λιπαντικού και τα χαρακτηριστικά του. Απαγορεύεται διά ροπάλου να βάλουμε ορυκτέλαιο σε νέας τεχνολογίας κινητήρα για τον οποίο ο κατασκευαστής προβλέπει συνθετικό λάδι, δελεασμένοι ίσως από την προσιτή τιμή του. Ομοίως θα πρέπει να προμηθευόμαστε τον ίδιο τύπο (π.χ 5W-40), καθώς το ενδεδειγμένο ιξώδες είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη μακροζωία του κινητήρα. Αντιθέτως, η μάρκα που προτείνει ο κατασκευαστής δεν είναι δεσμευτική -καλό είναι πάντως να προτιμούμε τις επώνυμες εταιρείες λιπαντικών, που φέρουν τις κατάλληλες πιστοποιήσεις. Όσον αφορά στη συχνότητα αντικατάστασης, αυτή καθορίζεται και πάλι από τις συνθήκες κίνησης.

Στις δύσκολες καταστάσεις που προαναφέραμε επιβάλλεται η συχνότερη αλλαγή λαδιών -περίπου στο μισό του προβλεπόμενου χιλιομετρικού ορίου- ή τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Αν όμως τα χιλιόμετρα που διανύουμε γίνονται ως επί το πλείστον στο εθνικό οδικό δίκτυο, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη συνεχίσουμε, και μετά το πέρας τις εγγύησης, να ακολουθούμε ό,τι ορίζει ο κατασκευαστής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου