Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

Υπόθεση Παπαγγελόπουλου-Lagonissi Resort: Καλέστε με στη Βουλή να καταθέσω λέει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ

Μετά την αποκάλυψη της επιστολής του στην οποία ενημέρωνε το υπουργείο Οικονομικών ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, ασκούσε
πιέσεις και παρότρυνε την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου να αποζημιώσει εθελοντικά τον ξενοδοχειακό όμιλο Μαντωνανάκη για την επένδυση στο Λαγονήσι, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ Γιώργος Τερζάκης, δηλώνει έτοιμος να καταθέσει στη Βουλή.

«Για όσα το δικό σας δημοσίευμα αναφέρει, με βάση έγγραφα που τελικώς απευθύνονται στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο, δηλώνω ότι είμαι πρόθυμος και επιθυμώ να απαντήσω προς το Κοινοβούλιο στα ερωτήματα που αυτά τα έγγραφα αυτονοήτως γεννούν. Και έτσι θα λάβει και η πλευρά της ιδιωτικής αυτής εταιρείας την κατάλληλη θεσμική απάντηση στην αήθη επιστολή της» επισημαίνει ο Γιώργος Τερζάκης, διευθύνων σύμβουλος της κρατικά ελεγχόμενης Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου με επιστολή του στο ΘΕΜΑ.

Η απάντηση του επιχειρηματία Μαντωνανάκη
Ο Παντελής Μαντωνανάκης, επικεφαλής της εταιρείας «Αττικός Ήλιος» που βρίσκεται σε αντιδικία με την ΕΤΑΔ και το ελληνικό δημόσιο για την επένδυση στο Λαγονήσι, με επιστολή του στο ΘΕΜΑ επισημαίνει ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, αρμόδιος υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα για θέματα διαφθοράς, συμμετείχε σε διυπουργική επιτροπή για την απεμπλοκή της επένδυσης του Λαγονησίου. «Η επένδυση της εταιρείας μας εκτελείται σε δημόσιο κτήμα και πρός όφελος του ελληνικού δημοσίου, το οποίο στερείται επί σχεδόν είκοσι χρόνια σημαντικά έσοδα εκ του μισθώματος που θα εισπράττεται, την απασχόληση 2.500 ατόμων όταν ολοκληρωθεί η επένδυση, αλλά και την υπεραξία από την ανέγερση κτισμάτων αξίας άνω των 270 εκατομμυρίων ευρώ σε ακίνητο ιδιοκτησίας του, τα οποία θα περιέλθουν και θα παραμείνουν στην ιδιοκτησία του, εφόσον ολοκληρωθεί η πρότυπη τουριστική επένδυση του ν.2160/1993» σημειώνει στην επιστολή του ο κ. Μαντωνανάκης.

Ο επικεφαλής της «Αττικός Ήλιος» κατηγορεί τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΑΔ για παρεμπόδιση της επένδυσης στο Λαγονήσι και αναφέρει: «Στα δεκαέξι αυτά χρόνια σκληρής αντιδικίας που παρεμποδιζόμαστε να υλοποιήσουμε τη μεγαλύτερη τουριστική επένδυση στο νομό Αττικής, αξίας 263 εκατομμυρίων ευρώ, έχουμε απευθυνθεί και θα συνεχίσουμε να απευθυνόμαστε στους καθ' ύλην αρμόδιους υπουργούς όλων των κυβερνήσεων ζητώντας το αυτονόητο: Να τηρηθεί από τους εκάστοτε διορισμένους και πολλές φορές περιορισμένων ικανοτήτων διευθύνοντες συμβούλους της ΕΤΑΔ, που υπάγονται σε αυτούς, η νομιμότητα και να εκτελεσθούν οι ελεγμένες από το Ελεγκτικό Συνέδριο συμβάσεις που έχουμε υπογράψει με την εταιρεία του Δημοσίου κατόπιν δημόσιου διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού από το 1999 μέχρι σήμερα».



«Για τα λεγόμενά του στην εν λόγω επιστολή, και άλλες τινές ενέργειες, που αφορούν στην κρατική εταιρεία ακινήτων, γίνεται ήδη η κατάλληλη αξιολόγηση, αστική και ποινική, ώστε να περιττεύει η δημόσια αντιπαράθεση μέσω των εφημερίδων. Όλα θεσμικά» απαντά στον Παντελή Μαντωνανάκη ο Γιώργος Τερζάκης, διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ.

Οι καταγγελίες για πιέσεις Παπαγγελόπουλου

«Η ΕΤΑΔ δέχθηκε πίεση να αναγνωρίσει οικειοθελώς ότι οφείλει να αποζημιώσει τον όμιλο Αττικός Ηλιος (σ.σ.: συμφερόντων του επιχειρηματία Μαντωνανάκη)», επισημαίνει σε επιστολή του ο σημερινός επικεφαλής της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου Γιώργος Τερζάκης, πρόσωπο που τοποθετήθηκε στον κρατικά ελεγχόμενο οργανισμό από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

«Το προηγούμενο της κατάθεσης των διαιτητικών αγωγών διάστημα, η εταιρεία υποχρεώθηκε να συμμετάσχει σε συζητήσεις με το παραπάνω περιεχόμενο υπό την επίβλεψη πλήρως αναρμοδίων υπουργών, όπως του τότε αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτριου Παπαγγελόπουλου», εξηγεί σε επίσημο έγγραφο προς τον υπουργό Οικονομικών ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ κατονομάζοντας τον κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ως το πρόσωπο που ασκούσε την επιρροή του στα στελέχη της κρατικά ελεγχόμενης εταιρείας ώστε να αποζημιωθεί «οικειοθελώς» μια ιδιωτική εταιρεία! «Το περιεχόμενο της συζήτησης ήταν οι αποζημιώσεις, που ζητούσε χωρίς καμία βάση ο όμιλος εταιρειών, εν όψει του υψηλού δανεισμού του από τις Τράπεζες», επισημαίνει ο κ. Τερζάκης.

Οταν η διοίκηση της ΕΤΑΔ αποχώρησε από τις συζητήσεις για οικειοθελή αποζημίωση του ομίλου Μαντωνανάκη με κρατικό χρήμα, η Αττικός Ηλιος προσέφυγε στα διαιτητικά δικαστήρια. «Η ΕΤΑΔ διαπίστωσε μεγάλη και ανεξήγητη επίσπευση» στη συγκρότηση των δικαστηρίων τονίζει ο κ. Τερζάκης, αφήνοντας σκιές τόσο για την ταχύτητα στη διαδικασία επιλογής των δικαστών που έγινε δύο 24ωρα πριν από τη συνταξιοδότηση του πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου όσο και για την απόφαση της διαιτησίας να μην περιμένει την κρίση των πολιτικών δικαστηρίων στο αίτημα της ΕΤΑΔ για εξαίρεση συγκεκριμένων επιδιαιτητών.



Ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, το πρόσωπο που κατηγορείται ότι ασκούσε πιέσεις σε δικαστικούς λειτουργούς προκειμένου να ασκήσουν διώξεις κατά συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων που αντιπολιτεύονταν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με ευκαιριακά στοιχεία και με αφορμή καταθέσεις ανώνυμων μαρτύρων, χωρίς ντοκουμέντα, εγκαλείται τώρα ότι με τους χειρισμούς του στην υπόθεση «Αττικός Ηλιος εναντίον ΕΤΑΔ» έθεσε σε κίνδυνο και τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος καταγγέλλεται για αντιθεσμικές παρεμβάσεις και από την ομοσπονδία εργαζομένων στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου. Σε επιστολή της ομοσπονδίας εργαζομένων με ημερομηνία 24 Ιουλίου 2019 αποκαλύπτεται η μέχρι σήμερα άγνωστη εμπλοκή του στη διαμάχη της ΕΤΑΔ με την Αττικός Ηλιος του ομίλου Μαντωνανάκη.

«Πρόσωπα εκτός της εταιρείας και μη έχοντα οποιαδήποτε σχέση, έστω έμμεση, με αυτήν, όπως ο τέως υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και ο καθηγητής και τέως διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Ιωάννης Δρόσος, ασχολήθηκαν με την υπόθεση και φέρονται, όπως η μισθώτρια εταιρεία επισήμως ισχυρίζεται, να εκφράζουν τη γνώμη ότι η ΕΤΑΔ Α.Ε. θα έπρεπε τάχα να αποζημιώσει τη μισθώτρια (σ.σ.: εννοούν την εταιρεία Αττικός Ηλιος του ομίλου Μαντωνανάκη) και δη με ποσά ιλιγγιώδη (πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων)», επισημαίνουν οι εργαζόμενοι στην κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία. Η πολύ σοβαρή καταγγελία ίσως και να είχε μπει στο αρχείο αν δεν την είχε ανασύρει ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος κατέθεσε το υπόμνημα της ομοσπονδίας εργαζομένων προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ζητώντας ενημέρωση, αφού η υπόθεση επηρεάζει τη βιωσιμότητα της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου. Το υπουργείο Οικονομικών, με τη σειρά του, ζήτησε εξηγήσεις από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΑΔ και από το Υπερταμείο (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας) ώστε να δοθεί απάντηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου