Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Ο Αμερικανικός στρατός δεν χρησιμοποιεί πια δισκέτες για την εκτόξευση των πυρηνικών του

Πριν από πέντε περίπου χρόνια έγινε γνωστό, ότι ο Αμερικανικός στρατός εξακολουθούσε
να χρησιμοποιεί τις ξεπερασμένες δισκέτες (floppy discs) των 8 ιντσών και έναν απαρχαιωμένο υπολογιστή IBM Series/1 για την διαχείριση του πυρηνικού οπλοστασίου του και την εκτέλεση των εντολών το Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών για την εκτόξευση των διηπειρωτικών πυρηνικών πυραύλων.

Όμως πρόσφατα, η Στρατηγική Διοίκηση των ΗΠΑ (USSTRATCOM) ανακοίνωσε μέσω του Αντισυνταγματάρχη του στρατού των ΗΠΑ, Jason Rossi, ότι αντικατέστησε τα drives με μία «υψίστης ασφαλείας ψηφιακή λύση αποθήκευσης με μονάδες στερεάς κατάστασης» (SSD). Οι νέες μονάδες αποθήκευσης χρησιμοποιούνται σε ένα αρχαίο για τα σημερινά δεδομένα σύστημα με την ονομασία «Strategic Automated Command and Control System» ή αλλιώς SACCS.



Χρησιμοποιείται από την Διοίκηση Πυρηνικών Δυνάμεων για την αποστολή μηνυμάτων έκτακτης ανάγκης από τα κέντρα διοίκησης –όπως το νέο Κέντρο Επιχειρήσεων της Διοίκησης Πυρηνικών Δυνάμεων, Ελέγχου και Επικοινωνιών- στις δυνάμεις που βρίσκονται στο πεδίο μάχης και δεν είναι δυνατό να πέσει θύμα hacking επειδή δημιουργήθηκε πριν την εποχή του Internet. «Δεν μπορείς να “χακέψεις” κάτι που δεν έχει διεύθυνση IP. Πρόκειται για ένα μοναδικό σύστημα – είναι παλιό αλλά είναι πολύ καλό» δήλωσε ο Αντισυνταγματάρχης Jason Rossi.

Το Υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών είχε ανακοινώσει ότι σχεδίαζε να αντικαταστήσει τον παλιό υπολογιστή IBM Series/1 SACCS και να «αναβαθμίσει τις λύσεις αποθήκευσης δεδομένων, τους ελεγκτές επέκτασης θυρών, τις φορητές τερματικές συσκευές και τις επιτραπέζιες τερματικές συσκευές μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους 2017». Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ δεν έχει κάνει γνωστό αν ολοκληρώθηκε το έργο, αλλά είπε ότι βελτίωσε την ταχύτητα και την συνδεσιμότητα του SACCS.



Παρά την μεγάλη ηλικία του συστήματος, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ είναι σίγουρη για την ασφάλεια του και γνωρίζει πώς να το συντηρεί και να το διατηρεί. Από την άλλη, η εγκατάσταση ενός ολοκαίνουριου συστήματος δεν είναι τόσο εύκολη όσο ακούγεται. «Θα πρέπει να είσαι σε θέση να διασφαλίσεις ότι είναι αδύνατο κάποιος εχθρός να πάρει τον έλεγχο του όπλου, και πως το σύστημα θα είναι σε θέση να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει, όταν του το ζητήσεις» είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών, Δρ. Werner JA Dahm το 2016.

Engadget

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου