Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Βουλή: Σε Προανακριτική με 172 «ναι» ο Παπαγγελόπουλος για την σκευωρία Novartis

Με 172 «ναι» και 84 «όχι», η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε, μιάμιση ώρα μετά τα
μεσάνυχτα της Τρίτης, την σύσταση Προανακριτικής επιτροπής εις βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για την σκευωρία Novartis.
Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, στην κάλπη βρέθηκαν 261 ψηφοδέλτια. Εξ αυτών, 256 ήταν έγκυρα, τέσσερα άκυρα και ένα λευκό.
Υπέρ της σύστασης Προανακριτικής για τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, τάχθηκαν 172 βουλευτές. «Όχι» ψήφισαν 84.

Από την διαδικασία της ψηφοφορίας απείχαν συνολικά 34 βουλευτές από τις ΚΟ του ΚΚΕ (15), της Ελληνικης Λύσης (10) και του ΜεΡΑ25 (9), που αποχώρησαν, εκφράζοντας διαφορετικό πολιτικό σκεπτικό.

Επίσης, απουσίαζαν οι Νίκος Φιλης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Νεκτάριος Σαντορινιός και Θεοδώρα Τζάκρη. Στελέχη της αξιωματικης αντιπολιτευσης έσπευσαν να δηλωσουν πως οι απουσίες είναι δικαιολογημένες και σε γνώση της ηγεσίας του κόμματος (σ.σ. οι Φίλης, Σαντορινιός για λόγους υγείας και οι Κατρούγκαλος, Τζάκρη ταξίδι στο εξωτερικό).

Ακόμη, απουσίαζε ο βουλευτής της ΝΔ Ιωάννης Αντωνιάδης, που λείπει στο εξωτερικό.

Η συζήτηση που προηγήθηκε - Οι θέσεις ΝΔ, Παπαγγελόπουλου και Τσίπρα

Με τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, να ανεβαίνει στο βήμα και να υπερασπίζεται τον εαυτό του ενάντια στις κατηγορίες για τον ρόλο του ως «Ρασπούτιν» στη σκευωρία Novartis, την ώρα που η κυβέρνηση επέλεξε συμβολικά να μην εκπροσωπηθεί από υπουργούς κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία που έλαβε χώρα στην Ολομέλεια, ολοκληρώθηκε η πολύωρη (σ.σ. είχε ξεκινήσει λίγο μετά τις 17:00) διαδικασία της συζήτησης της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας, που ζητά την έρευνα του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης για την τέλεση τεσσάρων αδικημάτων (ηθική αυτουργία στα αδικήματα κατάχρησης εξουσίας, παράβασης καθήκοντος και ψευδορκίας και πρόκληση-προσφορά για την τέλεση εγκλήματος).

Επιχειρώντας να αναδείξει το θεσμικό χάσμα που την χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση άφησε τη συζήτηση και τις τελικές αποφάσεις αποκλειστικά στην αρμοδιότητα της Βουλής, στην οποία άλλωστε ανήκει αποκλειστικά η πρωτοβουλία για την προκαταρκτική έρευνα των χειρισμών του «Ρασπούτιν». Για τον λόγο αυτό, τα υπουργικά έδρανα ήταν άδεια κατά τη συζήτηση στην αίθουσα της Ολομέλειας.



Στόχος είναι ο Τσίπρας, είπε, μεταξύ άλλων και επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στην Ολομέλεια, ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης. «Αν ήμουν σκευωρός, δεν θα είχα φροντίσει να εξασφαλίσω κάποιου είδους ασυλία; Δεν θα είχα βάλει υποψηφιότητα για βουλευτής;» αναρωτήθηκε, μεταξύ άλλων, και τόνισε ότι δεν άκουσε κανένα στοιχείο εναντίον του, παρά μόνο εκθέσεις ιδεών.

Χαρακτήρισε σαθρή την πρόταση των 30 βουλευτών της ΝΔ, για την οποία τόνισε ότι από την ίδια την πρόταση, προκύπτει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η πολιτική του δίωξη, η εξόντωση και η σε βάρος του πολιτική σκευωρία, ενώ επισήμανε ότι δεν αναφέρεται στην πρόταση της ΝΔ, ούτε καν το όνομα των φυσικών αυτουργών των αδικήματος της ηθικής αυτουργίας που του αποδίδεται.

Νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής, ο τέως πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, παρείχε πλήρη κάλυψη στον κ. Παπαγγελόπουλο, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε για πολιτικό ρεβανσισμό. Μάλιστα, χαρακτήρισε «δειλό» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι δεν είχε το σθένος να παραπέμψει τον ίδιο και κατηγορώντας τον για «λιποταξία».

«Δεν κατανοείτε τις αρχές της Δημοκρατίας και το Σύνταγμα» ανέφερε ο κ. Σπήλιος Λιβανός εκ μέρους της ΝΔ, απαντώντας στην τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα και στην κριτική του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «λιποτάκτησε» από τη συζήτηση στη Βουλή για την προκαταρκτική εξέταση των χειρισμών Παπαγγελόπουλου.

«Ο κ. Τσίπρας έθιξε την παράταξή μας και τον πρωθυπουργό. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για ρεβανσισμό και λιποταξία, επειδή λείπουν οι υπουργοί από την αίθουσα σήμερα. Τον κατηγόρησε ο αρχηγός σας, γιατί δεν κατανοεί τις αρχές της Δημοκρατίας. Η μη υπογραφή και απουσία του πρωθυπουργού από την διαδικασία και όλων των υπουργών αποτελούν απόδειξη για την προσήλωση της παράταξής μας στις αρχές της Δημοκρατίας και την ανεξαρτησία των εξουσιών» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, για να συνεχίσει: «Η ανεξαρτησία της νομοθετικής εξουσίας είναι ιερή για την παράταξη μας όχι για την δική σας. Είναι ιερή και για το Σύνταγμα. Θα έπρεπε να διαβάσει το Σύνταγμα ο κ. Τσίπρας. Το Σύνταγμα λέει ότι μόνο η Βουλή έχει αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη σε μέλη κυβέρνησης. Ερχόμαστε και σας λέμε, κύριοι που φωνάζετε, γιατί δεν έχετε επιχειρήματα. Και έφυγε και ο αρχηγός σας που δεν έχει επιχειρήματα και έκανε την χειρότερη ομιλία του. Εμείς εδώ είμαστε οι μόνοι που θα κρίνουμε αν θα προχωρήσουμε στη σύσταση της Προανακριτικής και όχι η κυβέρνηση. Γι' αυτό ο πρωθυπουργός και υπουργοί όχι μόνο δεν είναι εδώ για να παρέμβουν, όπως κάνατε εσείς, αλλά δεν υπέγραψαν καν αυτή την πρόταση, ακριβώς για ν' αφήσουν στη Βουλή αυτή την αρμοδιότητα».

Μάλιστα, βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εξηγούσαν μετά την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέδειξε για μια ακόμα φορά την ανεύθυνη προσέγγιση κρίσιμων θεσμικών ζητημάτων. Οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι η κυβέρνηση επέλεξε τον δρόμο της «θεσμικής ευθύνης» και του Συνταγματικού γράμματος, που προβλέπει ότι η αρμοδιότητα για την άσκηση δίωξης σε υπουργούς ανήκει αποκλειστικά στη Βουλή και όχι στην εκτελεστική εξουσία. Παράλληλα, τονίζουν ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει αυτό που κατηγορεί τον κ. Τσίπρα, δηλαδή να προαναγγέλλει διώξεις κατά πολιτικών αντιπάλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου