Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

ΜέΡΑ25: «Επίκαιρος ο Συνδυασμός Πράσινης Ανάπτυξης και Τουρισμού»

ΜέΡΑ25:  «Επίκαιρος ο Συνδυασμός Πράσινης Ανάπτυξης και Τουρισμού»
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μία από τις κυριότερες απειλές που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Οι επιπτώσεις της είναι ήδη ορατές και αναμένεται να γίνουν πιο αισθητές
στο μέλλον. Επηρεάζει πολλούς οικονομικούς τομείς,

με την Γεωργία να αποτελεί έναν από τους πλέον ευάλωτους, και τις αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγικότητα των καλλιεργειών να έχουν ήδη υπερβεί τα πιθανά οφέλη. Συμβαίνει ήδη σημαντική μείωση στην απόδοση των καλλιεργειών λόγω της αύξησης των θερμοκρασιών, παρατηρούνται καταστροφές καλλιεργειών λόγω αύξησης στη συχνότητα και την ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων και αύξησης του ρυθμού πολλαπλασιασμού των ασθενειών στις καλλιέργειες. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις, απλά διαχειρίστηκαν τις αγροτικές πιστώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη διατήρηση ενός απαρχαιωμένου ΕΛ.Γ.Α. χωρίς ρευστότητα, ενώ τα αντισταθμίσματα προς τους αγρότες για τις καταστροφές των καλλιεργειών είναι ισχνότατα. Η αδράνεια στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα επιφέρει ακόμα μεγαλύτερο πλήγμα στον πρωτογενή τομέα της χώρας και θα οδηγήσει σε πλήρες αδιέξοδο.

Ο σκοπός του ΜέΡΑ25 είναι να δημιουργηθεί ένα δίχτυ προστασίας για τη στήριξη του εισοδήματος των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, ώστε να έχουν πρόσβαση σε περισσότερα κονδύλια, εθνικά και κοινοτικά. Αλλά και σε τεχνικές και πρακτικές που θα τους επιτρέπουν να περιορίσουν στο μέτρο του δυνατού τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μέσα από τη βιώσιμη διαχείριση των καλλιεργειών και των φυσικών πόρων. Γνώμονας πρέπει να είναι η διατροφική αυτάρκεια σε ποιοτικά προϊόντα παραγόμενα από την προστασία των εδαφών και τη βιοποικιλότητα. Ως προς αυτό είναι πολύ σημαντική η συνεργασία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με παραγωγικούς φορείς.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα της αγροτοκτηνοτροφίας στην Πελοπόννησο είναι η μικρή κλίμακα, την οποία πρέπει να προστατεύσουμε, ώστε οι καλλιέργειες να αναδιαρθρώνονται με τρόπο που να συμφωνεί με τις τοπικές συνθήκες. Για τον λόγο αυτό η πυξίδα στα μέτρα που καλούμαστε να νομοθετήσουμε ως βουλευτές είναι η διατροφική αυτάρκεια σε ποιοτικά προϊόντα με προστασία της βιοποικιλότητας και των φυσικών πόρων. Αυτό σημαίνει συστηματικό περιορισμό φυτοφαρμάκων και χημικών βελτιωτικών εδάφους, πλήρη αποκλεισμό των μεταλλαγμένων οργανισμών και των χημικών φυτοφαρμάκων τα οποία πωλούνται μαζί τους από τις πολυεθνικές που τα εξελίσσουν, έμφαση στη βιολογική παραγωγή, υποστήριξη της ήπιας αλιείας με περιορισμό των ιχθυοκαλλιεργειών.

Η Πελοπόννησος μπορεί να αποτελέσει έναν εξαιρετικό προορισμό για αγροτουρισμό, καθώς φημίζεται για την πλούσια γαστρονομική της παράδοση, την οινοποιία της και την πληθώρα τοπικών προϊόντων. Το ζητούμενο είναι μία σύνδεση ανάμεσα στους διαφορετικούς τομείς της παραγωγής από τον πρωτογενή της αγροτοκτηνοτροφίας και τον δευτερογενή της βιοτεχνικής και βιομηχανικής μετασκευής μέχρι αυτόν των υπηρεσιών με αποτέλεσμα ένα πολύ ιδιαίτερο τουριστικό προϊόν που να αντικατοπτρίζει την εγχώρια ιδιαιτερότητα. Στον συντονισμό αυτό μπορεί να παίξει ρόλο και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Ως προς τον βιομηχανικό και βιοτεχνικό τομέα, είναι σημαντική η υποστήριξη της μικρής κλίμακας παραγωγής και επιχειρηματικότητας με έμφαση στην ενέργεια, το νερό και τις πρώτες ύλες. Το ΜέΡΑ25 υποστηρίζει να νομοθετηθούν φοροαπαλλαγές υπέρ της αντικατάστασης βρόμικων από καθαρές μορφές ενέργειας και να επιδιωχθούν δημόσιες επενδύσεις στη συνεργασία των ελληνικών ναυπηγείων και της ΔΕΗ για την κατασκευή ανεμογεννητριών που θα μπορούν να τοποθετηθούν σε απομακρυσμένες θαλάσσιες περιοχές, καθώς και μονάδων παραγωγής ενέργειας από τα κύματα.

Το τελικό τουριστικό προϊόν μπορεί να σχετίζεται και με ιδιαίτερες παραδοσιακές εορτές της Πελοποννήσου, φεστιβάλ, αλλά και θεματικές εκδρομές με έμφαση στην πλούσια αρχαία και νεώτερη Ιστορία της. Η ποικιλία του πελοποννησιακού τοπίου με τις δαιδαλώδεις ακτογραμμές αλλά και τα απόκρημνα όρη ευνοεί την ανάπτυξη ενός τουρισμού 365 ημερών τον χρόνο, ο οποίος να επικεντρώνει σε διαφορετικές πλευρές κάθε εποχή. Το πολύ ιδιαίτερο Πελοποννησιακό τοπίο είναι κατάλληλο για ποιοτικό τουρισμό μικρής κλίμακας, όπως αγροτουρισμό, οινοτουρισμό κ.ο.κ. Για έναν παρόμοιο τουρισμό με έμφαση στη μικρή αναλογία είναι σημαντική η δραστική μείωση αδειών ουσιαστικής ιδιωτικοποίησης των παραλιών (λ.χ. ομπρέλες και ξαπλώστρες), ώστε σε κάθε παραλία το 80% τουλάχιστον να είναι πλήρως ελεύθερο από εμπορικές δραστηριότητες.

Για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Πελοποννήσου είναι οπωσδήποτε απαραίτητη η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντός της για την οποία χρειάζεται κατ’ αρχήν η οριοθέτηση: Ολοκλήρωση του κτηματολογίου, των χρήσεων της γης, των δασικών χαρτών, της θαλάσσιας χωροταξίας και των αιγιαλών. Κατά δεύτερον, η μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση, λ.χ. να εξοικονομείται νερό με την επαναχρησιμοποίησή του, καθώς και να χρησιμοποιούνται υπολείμματα για βιοενέργεια, παραγωγή λιπασμάτων/ κόμποστ. Είναι επίσης αναγκαία η συνεργεία της τοπικής αυτοδιοίκησης και της ΔΕΗ για να καθαρίζουν συνεχώς τις δασικές εκτάσεις από σκουπίδια και εύφλεκτες ύλες, ώστε να αποφεύγονται οι πυρκαγιές.

Συμπερασματικά, ο σεβασμός προς το φυσικό περιβάλλον και η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια είναι κατ’ αρχήν μια αναγκαιότητα, προκειμένου να αρθούν οι αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, που καταστρέφουν τον πρωτογενή αγροτοκτηνοτροφικό τομέα μας. Το ΜέΡΑ25 καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις κατ’ αρχήν για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα με έμφαση στο πώς θα αντιστραφούν οι αρνητικές συνέπειες από την κλιματική αλλαγή. Κατά δεύτερον, όμως, χρειάζεται ο συντονισμός των διαφορετικών τομέων παραγωγής με τελικό σκοπό την ανάπτυξη ενός ιδιαίτερου πελοποννησιακού τουριστικού προϊόντος που θα σέβεται τη μικρή κλίμακα και υψηλή ποιότητα του τόπου. Στον συντονισμό αυτό σημαντικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Μαρία Απατζίδη
Βουλευτής Ανατολικής Αττικής με το ΜέΡΑ25

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου