Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

Στο στόχαστρο του Real Estate το Κερατσίνι και ο Κορυδαλλός

Η ιστορία επαναλαμβάνεται στον Κορυδαλλό, το Κερατσίνι δημιουργεί την Πειραϊκή Ριβιέρα  Σύμφωνα με το σχέδιο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, οι φυλακές που βρίσκονται
στον αστικό ιστό και σε απόσταση αναπνοής από σχολεία θα κατεδαφιστούν και στη θέση τους θα δημιουργηθεί πάρκο και πολυχώρος πολιτισμού για τους νέους και τους δημότες της περιοχής, διαχρονικά αίτημα τόσο των κατοίκων του Κορυδαλλού, όσο και της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.

Παράλληλα, η παραθαλάσσια περιοχή Λιπάσματα, το έρημο κομμάτι του Πειραιά που ανήκει στον Δήμο Κερατσινίου και Δραπετσώνας, έκτασης 640 στρεμμάτων θα δημιουργηθεί Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας .



Η ιστορία επαναλαμβάνεται στον Κορυδαλλό

Αν κάποιος γνωρίζει την ιστορία του άλσους Αιγάλεω που για εκατό περίπου χρόνια (από το 1874 έως και το 1965) βρίσκονταν οι εγκαταστάσεις της Εταιρείας Ελληνικού Πυροδοτοποιείου το οποίο ήταν στην εποχή της ακμής του μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες της χώρας. Περιμετρικά του Μπαρουτάδικου με την επιβλητική καμινάδα, διέμεναν οι εργάτες του εργοστασίου κυρίως μικρασιατικής καταγωγής και από τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, περιοχή υποβαθμισμένη για εκείνη την εποχή λόγω της πυρίτιδας και των προβλημάτων υγείας που δημιουργούσε.

Πέντε χρόνια μετά το τέλος της λειτουργίας του (1970) η έκταση περιήλθε στην ιδιοκτησία του δημοσίου, με αποτέλεσμα να κατεδαφιστούν τα κτίρια και ο χώρος να μετατραπεί σε άλσος, εντός του οποίου έχουν κατασκευασθεί σχολεία, αθλητικά κέντρα καθώς και το Τεχνολογικό Ίδρυμα Αθηνών.

Το Άλσος Αιγάλεω αποτελεί πλέον έναν από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου στη δυτική Αθήνα ενώ αποτελεί και την ακριβότερη περιοχή για αγορά ή ενοικίαση κατοικίας στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Προαστίων ειδικά αν το ακίνητο βρίσκεται περιμετρικά του άλσους .

Τα πάρκα και το αστικό πράσινο γενικότερα μπορούν να βελτιώσουν την υγεία και τη διάθεση των κατοίκων της εκάστοτε περιοχής, ενώ τα οφέλη και οι λειτουργίες της βλάστησης μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης.

Σύμφωνα με μελέτες παρατηρείται μείωση της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας, σε περιοχές με αυξημένα ποσοστά πρασίνου. Ακόμα, μια ώρα επαφής με τη φύση, βελτιώνει κατά 20% κατά μέσο όρο την απόδοση της μνήμης και προσοχής.

Παρόμοια εξέλιξη και λογικά με καλύτερες υποδομές λόγω της εμπειρίας πλέον της πολιτείας και των αρμόδιων φορέων, η οικιστική περιοχή περιμετρικά των φυλακών Κορυδαλλού θα αλλάξει εικόνα προσελκύοντας επενδυτικό ενδιαφέρον όταν αρχίσουν να υλοποιούνται τα πρώτα έργα ανάπλασης , ενώ ραγδαία αύξηση των τιμών στα ακίνητα θα καταγραφεί όταν τα έργα αρχίσουν να αποκτούν τη τελική τους μορφή.

Το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα δημιουργούν την Πειραϊκή Ριβιέρα



Σήμερα η παραθαλάσσια περιοχή Λιπάσματα, το μέχρι τώρα έρημο κομμάτι του Πειραιά απέναντι από τη Ψυτάλλεια και τη Σαλαμίνα, είναι η περιοχή, που το 1909 ιδρύθηκε η Ανώνυμος Ελληνική Εταιρεία Χημικών Προϊόντων και Λιπασμάτων που για 90 χρόνια σημάδεψε την ιστορία της.

Έδωσε στους κατοίκους της δουλειά κι ευημερία σε εποχές μεγάλης φτώχειας και μετά το 1922, έφτασαν οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία που τα φτηνά χέρια τους έγιναν περιζήτητα, οι εργάτες του εργοστασίου δημιούργησαν έναν ολόκληρο οικισμό από παράγκες όπου έμεναν οι οικογένειές τους, που στη συνέχεια έγινε η Δραπετσώνα. Πολλοί κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν τότε ότι ‘’Αν δεν αναπνέουμε θα πεθάνουμε, αν αναπνέουμε θα πεθάνουμε ’’

Ενώ το εργοστάσιο έχει αλλάξει χέρια, το 1988 η εταιρεία οδηγείται σε συρρίκνωση, η παραγωγή μειώνεται, έτσι το 1993 τίθεται σε εκκαθάριση. Το εργοστάσιο λειτουργεί υποτονικά μέχρι το 1999, οπότε κλείνει οριστικά. Το 2011 έγινε μια προσπάθεια ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής της Δραπετσώνας με την πρώτη επίσημη παρουσίαση της ελληνικής υποψηφιότητας για αγώνες F1 στο λιμάνι του Πειραιά, με στόχο να γεννηθεί ένα παγκόσμιο κέντρο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού, Πολιτισμού και Ανάπτυξης στην επιφάνεια των 700 στρεμμάτων. Η ιδέα ενώ χειροκροτήθηκε από την πολιτική ηγεσία, δεν πέρασε ποτέ η νομοθετική πρόταση. Παρόμοια προσπάθεια έγινε και το 2014, όταν συστάθηκε η Ελληνική Εκτελεστική Επιτροπή Ανάληψης Αγώνων Αυτοκινήτου F1, καθώς και το Σωματείο Φίλοι και Υποστηρικτές Αγώνων Αυτοκινήτου F1, με σκοπό οι φίλοι του μηχανοκίνητου αθλητισμού να ενώσουν τις δυνάμεις τους για καλύτερη προβολή και ενημέρωση της ελληνικής υποψηφιότητας. Ωστόσο, ούτε τότε απέδωσε η ιδέα. Το 2015 ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε την περιοχή των Λιπασμάτων και εξήγγειλε πως θα εξαιρεθεί από τη σύμβαση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και θα παραχωρηθεί εξ ολοκλήρου στην περιοχή Κερατσινίου-Δραπετσώνας, ώστε να γίνουν άμεσα οι πρώτες ενέργειες προκειμένου αυτό το θαλάσσιο μέτωπο να μετατραπεί σε δημόσιο χώρο όπου όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση , ένα σχέδιο που δεν υλοποιήθηκε.

Σήμερα, μετά τις ανακοινώσεις της νέας κυβέρνησης, η παραθαλάσσια περιοχή Λιπάσματα σχεδιάζετε να δημιουργηθεί ένα Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας έκτασης 640 στρεμμάτων, αλλάζοντας τη μέχρι τώρα εικόνα μια έρημης υποβαθμισμένες περιοχής με ερείπια αποκτώντας πλέον τις δομές για την δημιουργία της Πειραϊκής Ριβιέρας που θα ξεκινά από το Νέο Φάληρο περιλαμβάνοντας το παραλιακό μέτωπο του Πειραιά , ενώ η πλήρης ανάπτυξη του μπορεί να επηρεάσει και την Ελευσίνα.

Εύκολα συνειδητοποιούμε όλοι μας ότι θα επηρεαστεί θετικά η οικιστική ανάπτυξη όλων των όμορων περιοχών του Πειραιά, που πολλές απ΄αυτές για πολλά χρόνια παραμένουν ξεχασμένες ενώ βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο . Η ανάπλαση της παραθαλάσσιας περιοχής Λιπάσματα μπορεί να σηματοδοτήσει την έναρξη να χρησιμοποιούμε τον χαρακτηρισμό ‘’ Πειραϊκή Ριβιέρα ‘’.

Παράλληλα, η καινοτομία αποτελεί πυλώνα στρατηγικής ανάπτυξης, αποτελώντας τον πιο κρίσιμο παράγοντα που καθορίζει τα αποτελέσματα του σύγχρονου επιχειρείν.

Ταυτόχρονα, οι αναπλάσεις, εκτός από αισθητικές αναβαθμίσεις, μεταμορφώνουν τις περιοχές σε ένα σύγχρονο πόλο πρασίνου, αναψυχής και ψυχαγωγίας, μια μεγάλη ανάσα στην ασφυκτιούσα πρωτεύουσα, κάτι που αποκτά καίρια σημασία προσφέροντας εξαιρετικά πολύτιμες υπηρεσίες, στην ποιότητα ζωής του κατοίκου του Νομού Αττικής αναπροσαρμόζοντας ακόμη και τις αξίες των ακινήτων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου