Ο πρόεδρος του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας - και σύμβουλος της Κατερίνας
Νοτοπούλου - θα προσφέρει νομικές υπηρεσίες στο πανεπιστημιακό ίδρυμα αν και αυτό διαθέτει νομικούς συμβούλους με πάγια αντιμισθία Μετά την αμφιλεγόμενη συγχώνευση τριών ΤΕΙ με το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας και την τοποθέτηση κομματικού στελέχους στην κορυφή του, προσλαμβάνουν ελάχιστες μέρες πριν τις εκλογές και την επικείμενη αλλαγή κυβέρνησης, τον πρόεδρο του ΟΠΙ (Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας), επίσης κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και σύμβουλο της Κατερίνας Νοτοπούλου, ως νομικό σύμβουλο. Και αυτό, παρ’ ότι κάτι τέτοιο είναι ασυμβίβαστο με τη θέση που κατέχει.
Ο πρόεδρος του ΟΠΙ Γιάννης Αντωνιάδης πρωτοτυπεί για μία ακόμα φορά! Παρ’ ότι οι προηγούμενοι πρόεδροι του ΟΠΙ αμείβονταν με 50 ευρώ τη συνεδρίαση του Δ.Σ. (περίπου μια συνεδρίαση τον μήνα), εκείνος κατάφερε να αμείβεται από το Ελληνικό Δημόσιο με μηνιαία αποζημίωση ποσού 2.935 ευρώ, όπως προκύπτει από την από 4-12-2018 απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Πολιτισμού και Αθλητισμού που είναι δημοσιευμένη στο ΦΕΚ 739 / 12.12.2018).
Ο μισθός του είχε, μάλιστα, και αναδρομική ισχύ από τις 4-5-2018. Πλέον, όμως, είναι και διπλοθεσίτης! Για την ακρίβεια είναι μετά την απευθείας ανάθεση σ’ αυτόν από το «Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος» την προσφορά νομικών υπηρεσιών. Το συγκεκριμένο πανεπιστημιακό ίδρυμα συγχωνεύτηκε με τρία ΤΕΙ (ΑΤΕΙΘ, ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης), μετά από απόφαση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.
Με υπουργική απόφαση επιλέχτηκε και η Διοίκηση του Πανεπιστημίου, με πρόεδρο τον Γιώργο Στάμου, κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και του «Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς». Με τη σειρά του εκείνος επέλεξε τον κύριο Αντωνιάδη. Τί και αν, όπως προαναφέραμε, αυτή η ανάθεση είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του ως προέδρου του ΟΠΙ. Σύμφωνα με τον κώδικα Δικηγόρων δεν επιτρέπεται η άσκηση δικηγορίας και άρα δεν επιτρέπεται και η δυνατότητα παροχής νομικών υπηρεσιών προς το «Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος».
Αξιοσημείωτο, μάλιστα, είναι ότι η απευθείας ανάθεση σε δικηγορική εταιρία γίνεται παρά το γεγονός ότι το ενοποιημένο εκπαιδευτικό ίδρυμα διαθέτει νομικούς συμβούλους, με πάγια αντιμισθία που διαθέτουν πολυετή εμπειρία επί της πανεπιστημιακής νομοθεσίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, επίσης, προκαλεί το γεγονός ότι η απευθείας ανάθεση γίνεται σε δικηγορική εταιρία με έμφαση στο δικηγόρο Γιάννη Αντωνιάδη.
Ερωτηματικά εγείρει και η εξειδίκευση του κ. Αντωνιάδη, για την ακρίβεια η έλλειψη εξειδίκευσης. Μεταξύ των βασικών τυπικών προσόντων του πέρα από το αυτονόητο πτυχίο Νομικής, είναι και το μεταπτυχιακό όχι σε κάποιον κλάδο της Νομικής Επιστήμης, αλλά στη δημιουργική γραφή! Πιθανώς αυτό το μεταπτυχιακό στη δημιουργική γραφή να είναι το πλέον χρήσιμο για να ερμηνεύσει έναν πρόχειρα σχεδιασμένο νόμο που οδηγεί σε ένα νέο υβριδικό πανεπιστημιακό ίδρυμα, το οποίο προέκυψε κατόπιν της άτακτης και βιαστικής συνένωσης του Διεθνούς Πανεπιστημίου, ενός πανεπιστημίου ειδικού σκοπού και αριστείας, με τρία ΤΕΙ της ευρύτερης περιοχής (Θεσσαλονίκης, Σερρών και Καβάλας).
Ίσως πάλι, η θητεία του στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη στο πλευρό της Κατερίνας Νοτοπούλου και η ενεργή συμμετοχή του στο κίνημα «SOSτε το νερό» που αντιστεκόταν σφόδρα στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ να αρκεί. Πάντως, το πανεπιστήμιο που προέκυψε από τη βιαστική συνένωση είναι μία κραυγαλέα περίπτωση εγχειρήματος που χαρακτηρίζεται από παντελή έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού, οικονομίας κλίμακας, συνοχής και κοινής νοοτροπίας.
Ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, καθηγητής Κώστας Γραμμένος, αναγκάστηκε να παραιτηθεί, λόγω της διαφωνίας του. Αν και η επιστολή του δεν δόθηκε ποτέ στη δημοσιότητα, είναι κοινό μυστικό στους πανεπιστημιακούς κύκλους ότι η παραίτησή του σχετίζεται με την άρνηση να συμμετέχει σε κάτι τόσο κατάφωρα αταίριαστο και πρόχειρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου