Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

Το επικό ταξίδι μιας αρκτικής αλεπούς: Διένυσε πάνω από 3.500 χλμ σε... 76 μέρες

Το υπέροχο και... ταξιδιάρικο πλάσμα άφησε άφωνους τους ερευνητές του Norwegian Polar
Institute
Άφωνους άφησε τους ερευνητές του Norwegian Polar Institute μια αρκτική αλεπού, η οποία διένυσε πάνω από 3.500 χλμ, από τη Νορβηγία στον Καναδά, μέσα σε μόλις 76 μέρες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, στο όμορφο ζώο είχε τοποθετηθεί μια συσκευή εντοπισμού τον Ιούλιο του 2017. Στις 26 Μαρτίου του 2018 η αλεπουδίτσα αναχώρησε από την Σπιτσβέργη, στο Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ. Μετά από ταξίδι 21 ημερών και πάνω στον θαλάσσιο πάγο, και έχοντας διανύσει 1.512 χλμ, η αρκτική αλεπού έφτασε στη Γροιλανδία στις 16 Απριλίου 2018. Δεν έμεινε όμως εκεί, αλλά συνέχισε το ταξίδι της μέχρι τον Καναδά (όπου έφτασε στις 10 Ιουνίου) και τη νήσο Έλσμιρ, όπου κατέληξε την 1η Ιουλίου της περασμένης χρονιάς.

«Αρχικά δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι τα δεδομένα ήταν αληθινά» αναφέρει η Eva Fuglei, μέλος της ερευνητικής ομάδας που παρακολουθούσε την αλεπού. Στην έκθεση που δημοσίευσαν οι ερευνητές με τίτλο «Το μακρύ ταξίδι μιας θηλυκής αλεπούς πάνω στον θαλάσσιο πάγο», το ινστιτούτο αναφέρει ότι η συγκεκριμένη διαδρομή είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί ποτέ. Η διάρκειά της και η ταχύτητά της ήταν τέτοια, που οι ερευνητές πίστεψαν αρχικά ότι κάποιος είχε βγάλει το κολάρο με τη συσκευή εντοπισμού από το ζώο και το είχε βάλει... σε πλοίο!

«Όμως όχι, δεν υπάρχουν πλοία που να φτάνουν τόσο βαθιά στον πάγο. Έτσι αποφασίσαμε να παρακολουθούμε στενά τις κινήσεις της αλεπούς», εξηγεί η Fuglei.






Σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, το κολάρο μετέδιδε δεδομένα κάθε μέρα για περίπου 3 ώρες. Διασχίζοντας τον θαλάσσιο πάγο και τους παγετώνες, η αλεπουδίτσα κινούνταν με μέση ταχύτητα 46,3 χλμ τη μέρα. Υπήρχαν όμως και μέρες που διένυε πολύ μεγαλύτερη απόσταση. Όταν βρισκόταν στην βόρεια Γροιλανδία, είχε καλύψει σε ένα 24ωρο σχεδόν 155 χιλιόμετρα.

«Με βάση όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, πρόκειται για την ταχύτερη μετακίνηση που έχει καταγραφέι ποτέ στο συγκεκριμένο είδος», αναφέρει η Fuglei στην έκθεση.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αυξημένη ταχύτητα που καταγράφηκε κάποιες μέρες οφείλεται στο γεγονός ότι η αλεπού μπορεί να χρησιμοποιούσε τον πάγο ως «μεταφορικό μέσο».

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Guardian, η τύχη της «ταξιδιάρας» αλεπουδίτσας είναι άγνωστη, αφού η συσκευή εντοπισμού σταμάτησε να λειτουργεί τον περασμένο Φλεβάρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου