Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Έφτασαν στην Ελλάδα τα αμερικανικά ελικόπτερα «Kiowa Warrior» και ένα Chinook CH-47D


Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον Βόλο έφτασαν τα αμερικανικά επιθετικά ελικόπτερα
«Kiowa Warrior» τα οποία θα ενισχύσουν σε τις δυνατότητες της Αεροπορίας Στρατού.

Στο εμπορικό λιμάνι του Βόλου «έδεσε» την Τετάρτη το βράδυ το φορτηγό πλοίο «Ocean Giant» , που ήταν αγκυροβολημένο από το πρωί της Δευτέρας ανοιχτά της Αγριάς και μεταφέρει τα OH-58D Kiowa Warrior, που θα αποτελέσουν απόκτημα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού, στο Στεφανοβίκειο.
Χθες Πέμπτη πραγματοποιήθηκε η εκφόρτωση αμερικανικών Ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior και CH – 47 Chinook.
Κατά την διαδικασία επισκέφθηκε τον χώρο ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, συνοδευόμενος από τον Διευθυντή της Αεροπορίας Στρατού Υποστράτηγο Χρήστο Ηλιόπουλο.
Τα ελικόπτερα πέταξαν με μικτά πληρώματα αποτελούμενα από Έλληνες και Αμερικανούς χειριστές.
Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Στρατού, τα αμερικανικά ελικόπτερα θα κριθούν άμεσα επιχειρησιακά και αναμένεται σύντομα η πλήρης αξιοποίησή τους.


Την αγορά των 70 μεταχειρισμένων ελικοπτέρων ενέκρινε το ΚΥΣΕΑ τον Δεκέμβριο του 2017, ενώ η διαδικασία κατακυρώθηκε τον Ιανουάριο του 2018.

Πρόκειται για τα ελικόπτερα OH-58D Kiowa, τα οποία αποσύρονται από τον στρατό των ΗΠΑ και διατίθενται από το αμερικανικό Πεντάγωνο ως πλεονάζοντα αμυντικά είδη.

Το κόστος της αγοράς των 70 ελικοπτέρων ανέρχεται στα 46 εκατ. δολάρια, δηλαδή 44.156.061 ευρώ, γεγονός που σημαίνει πως το καθένα αποτιμάται στα 630.000 ευρώ.

Τα Kiowa είναι ελικόπτερα επιθετικής αναγνώρισης, διαθέτουν πλατφόρμα οπλικών συστημάτων και οι στρατιωτικοί ισχυρίζονται ότι φέρουν τα ίδια όπλα με αυτά που έχουν τα Αpache.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου